Home » Lekker makkelijk: vegan Oreo-koekjes maken zonder oven

Lekker makkelijk: vegan Oreo-koekjes maken zonder oven

Vegan Oreo-koekjes maken recept

Oreo-koekjes: de ultieme vegan koekjes die al meer dan 100 jaar bestaan. Ik vind Oreo-koekjes zelf erg lekker. Ze stonden zelfs al lange tijd op mijn lijstje om te bakken. Het is (eindelijk) gelukt! Ik hees ze in een gezond jasje: vegan Oreo-koekjes, gemaakt van noten en havermout. En dat zonder oven. Kom, ik vertel je hoe je ze zelf maakt.

De geschiedenis van het Oreo-koekje

Het verhaal van het Oreo-koekje begint in 1912. Om precies te zijn in New York, 9th Avenue tussen 15th en 16th Street: beter bekend als Oreo Way. De koekjes werden toen verkocht voor 25 cent per pond! Wat een koopje. Dat is nu niet voor te stellen.

De soorten Oreo-koekjes

Hoewel het ronde, zwarte koekje een klassieker blijft, zijn er veel soorten Oreo-koekjes te koop. In de jaren ’20 van de vorige eeuw was er zelfs een Oreo-koekje met limoensmaak op de markt gebracht. Tegenwoordig vind je bij de Albert Heijn onder andere Oreo’s met:

  • witte chocolade;
  • melk chocolade;
  • cheesecakevulling;
  • brownievulling;
  • mintvulling;
  • confettivulling;
  • pindakaasvulling.

Dan heb ik het niet eens gehad over Milka-chocolade met Oreo’s, Oreo-ijs en Oreo-bites. Kortom, er is veel te koop om je Oreo-cravings te temmen.

Is Oreo vegan?

Ja, Oreo is vegan. Mits je Oreo Original kiest en niet de koekjes met witte chocolade of melkchocolade.

Of toch niet vegan?

Woman’s Health geeft echter aan dat de gewone Oreo’s niet helemaal vegan zijn. Ze komen namelijk uit een fabriek waar ook onder andere de Oreo’s met melkchocolade worden gemaakt. Persoonlijk vind ik dit niet erg, maar de keuze is uiteraard aan jou om wel of geen Oreo’s te eten.

Je kunt Oreokoekjes dus gewoon lekker bij de thee eten als je vegan bent.

Ingrediënten van Oreo-koekjes

De basisingrediënten van de Oreo Original-koekjes zijn:

  • tarwebloem;
  • suiker;
  • palm- en koolzaadolie;
  • cacaopoeder;
  • rijsmiddel;
  • zout;
  • aroma.

Zoals je uit de ingrediënten kunt halen, zijn deze Oreo-koekjes inderdaad vegan. Helaas zijn ze niet glutenvrij. Maar gelukkig het de Albert Heijn glutenvrije ‘Oreo-koekjes’! Deze vind ik echt heel lekker, dus ik raad je ze zeker aan.

Hoe maak je Oreo-koekjes?

Oreo-koekjes maak je door bloem, suiker, olie, cacaopoeder, bakpoeder en zout te mengen en dit als koekjes te bakken in de oven. Daarna vul je de koekjes met een mix van boter, poedersuiker, slagroom en vanille extract.

Gezonde vegan Oreo-koekjes maken

Uiteraard gaan wij met het onderstaande recept gezonde vegan Oreo-koekjes maken. Zonder oven, zodat alle voedingswaarden behouden blijven. De koekjes maken we met onder andere dadels, havermout, en amandelen. De vulling? Daar gaan cashewnoten en kokosolie door. Laten we snel aan de slag gaan!

Recept

Vegan Oreo-koekjes maken

Maak deze heerlijke vegan Oreo-koekjes zonder oven! Ze zijn gezond en heel makkelijk te maken.
Voorbereiding4 uur
Bereidingstijd20 minuten
Weektijd15 minuten
Totale tijd4 uur 35 minuten
GangKoek,Snack
KeukenAmerikaans,Vegan,Whole foods
Trefwoordcacao,glutenvrij,koek,raw,vegan
Aantal21 koekjes

Benodigdheden

  • 2 kleine bakjes
  • foodprocessor
  • bord
  • bakpapier

Ingrediënten

Koekjes

  • 12 ontpitte dadels
  • 40 gram havermout
  • 135 gram amandelen
  • 90 gram cacaopoeder
  • 3 eetlepels plantaardige melk
  • 3 theelepels dadelstroop
  • snuf zout

Vulling

  • 105 gram cashewnoten
  • 3 eetlepels kokosolie
  • 1 ½ theelepel vanille extract
  • 1 ½ theelepel plantaardige melk
  • 3 theelepels dadelstroop

Bereidingswijze

  • Week voordat je begint de cashewnoten 4 uur in een bakje met water.
  • Snijd voor de koekjes de dadels in kleine stukjes en laat ze 15 minuten weken in een bakje met heet water.
  • Mix vervolgens de havermout, amandelen en cacaopoeder tot meel in de foodprocessor.
  • Stop de dadels, plantaardige melk, dadelstroop en zout in de foodprocessor en mix de ingrediënten tot een smeuïg geheel.
  • Pak dan een bakpapiertje en leg het op een bord.
  • Draai vervolgens van stukjes deeg een balletje in je handen en druk dan plat.
  • Laat de koekjes harder worden in de koelkast.
  • Maal de cashewnoten, kokosolie, vanille extract, plantaardige melk en dadelstroop in de foodprocessor tot een crème.
  • Haal de koekjes uit de koelkast en besmeer de helft met de vulling.
  • Druk daarna de andere helft op de vulling, zodat je Oreo-koekjes hebt.
  • Serveer ten slotte de vegan Oreo-koekjes op een mooi vintage bordje of vries ze in.

Notities

Tip: Heb je geen dadelstroop in huis? Gebruik dan keukenstroop of ahornsiroop.

Nog een recept die je maakt zonder oven

Heerlijke recepten maken zonder dat je een oven nodig hebt: makkelijk en handig. Deze vegan cheesecake met blauwe bessen maak je ook zonder oven.

Wat is jouw favoriete Oreo-koekje?

Liefs,

Lysanne

* Dit artikel bevat affiliate links.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel je mening. Beoordeel het recept!




Scroll naar boven