Home » Waan je in Italiaanse sferen met dit spelt pestobrood

Waan je in Italiaanse sferen met dit spelt pestobrood

Spelt pestobrood recept

Pesto is een heerlijke, Italiaanse lekkernij waar ik geen genoeg van krijg. Het liefste meng ik het door de pasta of salade. Maar tegen een broodje met pesto en tomaat zeg ik ook geen nee. Dat bracht me op het idee om spelt pestobrood te bakken. En met succes: want mijn vriend vond het brood erg lekker bij de soep! Wil je zelf pestobrood maken? Je vindt het recept in dit artikel.

Wat is pesto?

Pesto is een saus (!), afkomstig uit Genua, een stadje ten zuidwesten van Milaan. Voor het maken van pesto worden olijfolie, basilicumblaadjes, knoflook, zout, kaas en pijnboompitten in een vijzel gestampt. In feite betekent pesto ‘gestampt’, dus vandaar de naam.

Pesto is een saus, geen tapenade

Wist je dat pesto een saus is en geen tapenade? Wist ik ook niet hoor. Tapenade bevat vaak kappertjes en olijven. Laten dat nou net 2 ingrediënten zijn die pesto niet bevat. Uiteraard kun je gemakkelijk zelf pesto maken. Check bijvoorbeeld mijn recept voor vegan pesto met edelgistvlokken.

Hoe maak je pestobrood?

Pestobrood maken is een geduldig werkje. Niet alleen omdat je het deeg bijna 2,5 uur moet laten rijzen, ook omdat je het deeg moet vouwen tot een brood. Nu denk je vast: oke, laat maar. Stop! Het is echt de moeite waard om dit spelt pestobrood te bakken! Je hebt alleen geduld nodig en al wat ervaring met brood bakken.

Wil je liever een eenvoudiger brood maken? Dan raad ik je dit speltbrood zonder gist aan. Je hoeft namelijk niet te kneden en kan zo het brood in de oven schuiven. Heb je daarna de skills te pakken? Dan kun je dit heerlijke pestobrood bakken.

Recept

Spelt pestobrood

Dol op pesto? Dit spelt pestobrood is heerlijk bij een kop soep of met wat (vegan) kaas voor bij de borrel.
Voorbereiding25 minuten
Bereidingstijd2 uur 20 minuten
Oventijd20 minuten
Totale tijd3 uur 5 minuten
GangBijgerecht
KeukenItaliaans
Trefwoordbrood,tarwevrij,vegan
Aantal1 brood

Benodigdheden

  • 2 mengkommen
  • 1 schone theedoek
  • bakpapier
  • broodvorm
  • deegroller

Ingrediënten

  • 250 gram speltbloem + extra
  • 250 gram speltmeel
  • 7 gram droge gist
  • 10 gram zout
  • 230 gram lauwwarme (plantaardige) melk
  • 1 chiazaad-ei
  • 30 gram olijfolie + extra (geen extra vierge)
  • 1 portie (zelfgemaakte) vegan pesto

Bereidingswijze

  • Meng de speltbloem en -meel samen met de droge gist in een kom.
  • Voeg pas daarna het zout toe.
  • Schenk vervolgens de (plantaardige) melk en olijfolie, samen met het chiazaad-ei in de kom en kneed de ingrediënten tot een soepel deeg. Je kunt ook een kneedmachine gebruiken.
  • Check of het deeg soepel genoeg is door een stukje uit te rekken als kauwgom. Niet soepel? Kneed het deeg dan nog door.
  • Vet dan de andere mengkom in met olie en laat hierin het deeg afgedekt met de theedoek 1 uur rijzen op kamertemperatuur.
  • Kneed daarna het deeg even door en laat het dan nog 20 minuten afgedekt rijzen in de kom.
  • Vet alvast de broodvorm in met olie en leg er bakpapier in, zodat je het brood na het bakken makkelijk uit de vorm krijgt.
  • Strooi vervolgens wat bloem op je werkblad en rol het deeg uit tot een rechthoek van ongeveer 1,5 cm dikte.
  • Bestrijk het deeg dan met de vegan pesto.
  • Vouw dan de zijden van de lengte naar het midden, zoals een soort van envelop, en druk zachtjes aan. Zorg dat de breedte van het deeg iets korter is dan de lengte van de broodvorm.
  • Rol daarna het deeg op en laat het in de broodvorm afgedekt 1 uur rijzen op kamertemperatuur. Liever iets langer dan te kort. Let op: Zorg dat de theedoek de broodvorm niet raakt, anders blijft het deeg plakken aan de doek.
  • Verwarm ondertussen de oven op 200°C (boven- en onderwarmte).
  • Bak het spelt pestobrood ongeveer 15 á 20 minuten in het midden van de oven of totdat de bovenkant goudbruin is.
  • Laat ten slotte het brood afkoelen op een rooster.

Notities

Via deze link vind je het recept voor vegan pesto met edelgist.

In welk gerecht gebruik jij het liefst pesto?

Liefs,

Lysanne

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel je mening. Beoordeel het recept!




Scroll naar boven