Home » Doe eens anders: vegan brownies van zwarte bonen

Doe eens anders: vegan brownies van zwarte bonen

Vegan zwarte bonen brownies recept

Zwarte bonen brownies. Ja, ik moest ook even nadenken of dit lekker zou zijn. En of het lekker is! Je proeft de bonensmaak niet terug, maar eet een heerlijke vegan en glutenvrije brownie mét veel eiwitten. Kom, we gaan samen de brownies bakken.

De geschiedenis van de brownie

Het verhaal gaat dat de eerste brownies werden geserveerd op de wereldtentoonstelling van Chicago in 1893. Deze waren speciaal gemaakt voor de aanwezige dames die de lekkernij makkelijk met de hand konden eten. De brownies waren gemaakt met walnoten en hadden een glazuurlaagje van abrikoos.

De brownie van nu

De oorsprong van de brownie zoals we die nu kennen, ligt volgens Bakkenderwijs in 1907. Dit recept komt uit het kookboek Cookbook Illustrated van Lowney en is geschreven door Maria Willet Howard. Leuk weetje: ze werden Bangor brownies genoemd.

Hoe maak je brownies?

Brownies maak je door bloem, boter, suiker, cacaopoeder, eieren, chocolade en zout te mengen in de kom. Vervolgens bak je het beslag in een lage bakplaat in de oven, en snijd je de plak in blokjes.

Vegan zwarte bonen brownies maken

Met de bovenstaande ingrediënten maak je ongezonde, niet-vegan brownies. Wij gaan met onderstaande recept wél gezonde, vegan brownies maken. Hoe? Door zwarte bonen te gebruiken en slechts een klein beetje ahornsiroop. Ben je een zoetekauw? Voeg dan meer suiker toe! Kom, we gaan aan de slag!

Extra lekkers voor je zwarte bonen brownies

WIl je meer uit zwarte bonen brownies halen? Voeg dan lekkere ingrediënten toe aan het beslag. Probeer eens:

  • stukjes grofgehakte chocolade;
  • macadamia’s;
  • frambozen;
  • rozijnen;
  • fudge;
  • eetbaar koekjesdeeg.

Recept

Vegan zwarte bonen brownies

Deze vegan zwarte bonen brownies zijn gezond, eiwitrijk en glutenvrij. Ideaal voor een American party en heerlijk met een flinke hoeveelheid pindakaas.
Voorbereiding20 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Oventijd30 minuten
Totale tijd1 uur 5 minuten
GangTussendoortje
KeukenAmerikaans,Glutenvrij,Vegan
Trefwoordeiwitrijk,glutenvrij,vegan
Aantal1 cake

Benodigdheden

  • 2 (hittebestendige) bakjes
  • bakvorm met lage rand
  • bakpapier
  • vergiet
  • foodprocessor

Ingrediënten

  • 7 ontpitte dadels
  • 3 eetlepels chiazaad
  • 10 ½ eetlepels water
  • olie om in te vetten
  • 1 blik zwarte bonen
  • 2 eetlepels olie (ik gebruik kokosolie)
  • 4 eetlepels (kokosbloesem)suiker + meer als je van zoet houdt
  • 35 gram cacaopoeder
  • zout
  • 7 gram bakpoeder (dit is ½ zakje)
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 25 gram noten
  • optioneel: geraspte kokos

Bereidingswijze

  • Snijd de dadels in kleine stukjes en laat ze 15 minuten weken in warm water.
  • Meng vervolgens 3 eetlepels chiazaad met 10,5 eetlepels water en laat dit 15 minuten staan.
  • Verwarm ondertussen de oven op 180°C (boven- en onderwarmte). Vet ook alvast de bakvorm in met kokosolie en leg er bakpapier in.
  • Spoel de zwarte bonen in de vergiet af onder koud water en laat ze uitlekken.
  • Mix daarna de chiazaad-eieren met de zwarte bonen in de foodprocessor.
  • Voeg de dadels, (kokos)olie, (kokosbloesem)suiker, cacaopoeder, zout, bakpoeder en vanille-extract toe, en mix de ingrediënten tot een smeuïg geheel.
  • Stop dan de noten bij de ingrediënten en mix het geheel kort. De noten mogen groot blijven.
  • Giet het beslag in de bakvorm en verdeel het gelijkmatig in de vorm. Strooi eventueel nog geraspte kokos over de bovenkant.
  • Bak vervolgens de zwarte bonen brownies 30 minuten in het midden van de oven.
  • Laat de brownies ten slotte afkoelen op een rooster.

Wist jij dat je brownies van bonen kon maken?

Liefs,

Lysanne

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel je mening. Beoordeel het recept!




Scroll naar boven