Fotodagboek 32: van vegan cupcakes tot vakantie in Finland

Fotodagboek 32

Regen, regen, regen. Terwijl ik in mijn dagboek schrijf, tikken de waterdruppels tegen het raam. Een treurige bedoeling. Gelukkig is mijn fotodagboek 32 van september een stuk gezelliger om naar te kijken. Zo bakte ik de pérfecte vegan cupcakes. Met vegan slagroom uiteraard! En keek ik terug naar de foto’s van Finland. Kijk je mee?

Fotodagboek 32

Turun tuomiokirkko: de domkerk van Turku

Tijdens de laatste hittegolf van het jaar (eind augustus) was ik lekker op vakantie in Finland. Ik heb dus gelukkig niets gemerkt van de hitte. Hoewel het in Turku de 25 graden aantikte, was het prima weer om de stad te verkennen. Zo zag ik de mooie Turun tuomiokirkko (kerk), aan de rand van de rivier. Bijzonder? Zeker, want dit is de enige middeleeuwse kathedraal in Finland!

Fins zeilbootje

Finland bestaat uit ongeveer 188.000 meren. Veel hè? Je ziet dus veel eilanden, zeilboten en water. Mijn vriend en ik ging met een pondje naar Ruissalo, een mooi eiland waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen. Onderweg kwamen we bij een weiland met honderden, misschien wel duizenden ganzen die uit het niets boven onze hoofden opstegen. Ik was zo bang dat ze gingen poepen, haha! Gelukkig gebeurde er niets.

Aan een Fins meertje

Over Finse meertjes gesproken. Ons Airbnb-appartement in Lappeenranta lag aan een meertje. Dus elke ochtend werd ik wakker met een prachtig uitzicht. Dat zijn de échte vakanties! We gingen ook nog met een roeibootje op dat meertje. Dit was helaas geen succes, want de boot ging door de wind heen en weer, waardoor ik in paniek raakte. Dus roeien in een bootje heeft geen vervolg voor mij.

Vakantiekiekjes

Soms ontdek je van die hobby’s waarvan je dacht dat het niets voor je zou zijn. Fotograferen dus. Weet je hoe leuk dat is! Ik maak op vakantie maar al te graag foto’s van mooie plekken en gebouwen. In Finland was ik 80% van de tijd met mijn fotocamera in de weer. En wie hard werkt, wordt beloond. Want ik heb in Lappeenranta een prachtige zonsopkomst op de plaat gelegd. Even voor de duidelijkheid: de zon kwam om 05.00 uur op. :)

Zwarte bonenbrownies

De laatste tijd wil ik nieuwe en bijzondere recepten uitproberen. Dan spring ik maar meteen in het diepe, want ik maakte brownies van zwarte bonen. Nu denk je vast: gatverdamme. Bonen zijn toch hartig? Proef je niet de bonensmaak? Het antwoord is nee. Zwarte bonenbrownies zijn heerlijk! En ook nog eens een stuk gezonder, want ze zijn glutenvrij en bevatten veel plantaardige eiwitten. Ik heb het recept op mijn blog gezet, zodat je zelf kunt ervaren hoe lekker ze zijn: https://www.thisisjoan.nl/2019/09/zwarte-bonenbrownies-recept/.

De Indiase keuken is de beste keuken

Wat is jouw favoriete keuken? Ik vind de Indiase keuken de lekkerste keuken. Hoewel ik ook enthousiast ben over de Midden-Oosterse keuken. Bij ons thuis eten we vrijwel elke week een curry. Met lekker veel groente en papadums natuurlijk. Helaas kan ik niet tippen aan de vegan butter chicken van mijn vriend. Die is zó lekker!

AH vegan slagroom

Heb je het al gezien? De AH verkoopt vegan slagroom! Dat moesten we natuurlijk meteen testen. Sinds ik 99% plantaardig eet, is slagroom een van die dingen die ik ontzettend mis. Gelukkig werd ik niet teleurgesteld, want wat een lekkere slagroom! Hij is veel minder zoet en vet dan de ‘normale’ slagroom, waardoor hij niet zwaar op je maag valt. Helaas zakt de slagroom wel snel in. Maar dan heb je meer rede om je taart snel op te eten. Overigens noemt AH de slagroom ‘AH soja topping‘.

Vegan cupcakes met slagroom

Uiteraard testte ik de vegan slagroom van de AH met vegan cupcakes en fruithagel. Superlekker! Dit deed me denken aan wat ik vroeger op feestjes at: boerencake met slagroom en sprinkels. Dat is toch wel een van mijn favoriete soorten cake.

Hug a Vegetarian Day

Wist je dat het 27 september ‘Huge a Vegetarian Day’ was? Dus ik hoopte dat ik veel knuffels kreeg. ;) Maar ik wilde ook iedereen die niet-vegetariër is een knuffel geven. We mogen namelijk in deze sombere tijden van klimaatverandering, haat, oorlog, etc. wat liever voor elkaar zijn, vind je niet? Met haat bereik je namelijk écht niets.

Zet je plant in een vintage kop

Ten slotte zie je in mijn Fotodagboek 32 deze leuke aloë vera in een vintage kopje. Ik heb een hekel aan terracottapotten, dus ik geef op andere manieren kleur aan planten. Je beste vriend is de kringloop. Voor een klein bedrag vind je mooie en bijzondere spullen. Zo zag ik dit leuke rozenkopje met bijbehorend schoteltje. Mijn moeder was zo lief om er een overgebleven aloë vera in te stoppen. Staat ook nog eens leuk in huis!

Vertel me, hoe was jouw september?

Liefs,

Lysanne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *