Vegan perentaart met amandelspijs en kaneel

Vegan perencake met amandelspijs en kaneel

Vallende blaadjes, regen en donkere avonden: 3 tekenen van de herfst. Het klinkt wat somber, vind je niet. Geen nood. De herfst heeft ook leuke dingen te bieden. Zoals het bakken van glutenvrije pompoentaart en perencake! Maar ook deze vegan perentaart met amandelspijs en kaneel is de moeite waard. De taart is gezond, tarwevrij en superlekker! Zelf maken? Je vindt het recept in dit artikel.

Waar komen peren vandaan?

Peren zijn niet weg te denken uit Nederland. Ze horen bij ons. Maar het waren de Grieken die de peer als eerste benoemde. In Odyssee, het werk van Homerus om precies te zijn. Hij citeerde dat de peer een ‘gift van de Goden’ was, want de vrucht zou werken tegen misselijkheid. Toch ligt de herkomst van de peer in Tiensjan, Centraal-Azië (Wikipedia).

De Grieken waren de eersten die de peer benoemde in hun geschriften.

De verspreiding van de peer

Vanuit Tiensjan verspreidde de peer zich naar de Balkan. Daar ontwikkelde het fruit zich in meerdere soorten. Vervolgens duurde het lang voordat de peer in Europa bekend werd. Volgens Ranfru Stoofperen werden peren pas in de 16e eeuw in Frankrijk en Italië geteeld. In eerste instantie kon toen alleen de adel de vrucht kopen, maar gelukkig kwamen ze niet veel later voor iedereen op de markt.

Vegan perencake met amandelspijs en kaneel

Welke peren heb je nodig voor perentaart?

Het maakt niet zo veel uit welke peren je voor perentaart gebruikt. Wist je dat er maar liefst 5000 perensoorten bestaan? Kies daar maar een soort uit. ;) Even serieus. Ik koop meestal de losse peren die in de aanbieding zijn. Dus niet die in plastic. Scheelt je toch weer plastic weggooien! Als je maar in ieder geval geen stoofpeertjes gebruikt. Dit zijn bijvoorbeeld de St. Rémy of Gieser Wildeman. Deze peren blijven hard, tenzij je ze kookt. Maar dan zijn ze te vochtig en te zacht om te gebruiken voor deze taart.

Het enige wat je nodig hebt voor perentaart zijn peren, deeg en een vulling.

Hoe maak je perentaart?

Het is vrij eenvoudig om zelf perentaart te maken. Het enige wat je nodig hebt zijn peren (heel logisch), deeg en een bijpassende vulling. Je kunt ervoor kiezen om bladerdeeg te gebruiken, maar dan speel je een beetje vals. Je eigen deeg maken is veel leuker én lekkerder. Het deeg in dit recept is bovendien een stuk minder vet. En de vulling? De smaak van peren past perfect bij amandelspijs. Ook die maak je gewoon zelf met slechts 2 ingrediënten. Laten we beginnen met bakken!

Recept voor vegan perentaart met amandelspijs

Ovenstand: 175 ºC (boven- en onderwarmte)

Vegan perentaart met amandelspijs

Een heerlijke vegan perentaartje met amandelspijs voor bij de koffie. En ideaal om peren te gebruiken die niet zacht worden.
Voorbereidingstijd15 min
Bereidingstijd45 min
Oventijd35 min
Totale tijd1 uur 35 min
GangFeest
KeukenHollands,Nordic,Vegan
Trefwoorddessert,herfstgerecht,spelt,taart,tarwevrij,vegan
Aantal1 taart

Benodigdheden

  • kleine ronde springvorm
  • bakpapier
  • Mengkom
  • foodprocessor

Ingrediënten

Bodem

  • 2 eetlepels chiazaad
  • 7 eetlepels water
  • 90 gram speltmeel
  • 50 gram boekweitmeel
  • ½ theelepel kaneel
  • 1 theelepel lijnzaad
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 eetlepel kokosbloesemsuiker
  • snuf zout
  • vanille extract
  • 7 steviadruppels of meer suiker
  • 15 gram gesmolten kokosolie
  • plantaardige melk
  • havermout

Vulling

  • 100 gram amandelen met vlies
  • 6 geweekte dadels zonder pit
  • water
  • 2 grote peren
  • geraspte kokos

Bereidingswijze

  • Maak als eerste 2 chiazaad-eieren door 2 eetlepels chiazaad met 7 eetlepels water 15 minuten te laten staan.
  • Verwarm de oven op 175 ºC (boven- en onderwarmte). Leg bakpapier op de bodem van de springvorm en vet de randen in met olie.
  • Meng in een kom het speltmeel, boekweitmeel, kaneel, lijnzaad, bakpoeder, kokosbloesemsuiker en zout.
  • Voeg vervolgens het vanille extract, steviadruppels, kokosolie, chiazaad-eieren en beetje bij beetje de plantaardige melk toe. Er ontstaat een samenhangend deeg.
  • Bekleed dan de bodem en de randen met het deeg, en prik met een vork een aantal gaten in de bodem.
  • Strooi wat havermout over de bodem om overtollig vocht op te vangen.
  • Mix voor de amandelspijs de amandelen en dadels in een foodprocessor. Te droog? Voeg dan wat water toe. Het hoort een kleverige massa te zijn.
  • Bekleed vervolgens de bodem van de taart met de amandelspijs.
  • Snijd daarna de 2 peren door vieren en daarna in plakjes.
  • Druk dan de perenschijfjes in de amandelspijs, en strooi de geraspte kokos over de peren.
  • Bak ten slotte de vegan perencake met amandelspijs 35 minuten in het midden van de oven.
  • Laat de taart afkoelen op een rooster.

Notities

Tip: Heb je geen boekweitmeel in huis? Gebruik dan een andere soort, zoals speltbloem. Als je de perentaart glutenvrij wilt maken, vervang je het speltmeel door bijvoorbeeld haver- of rijstemeel.

Deel je creatie met ons! Maak een foto, zet op Instagram en gebruik #thisisjoan. Of tag @thisisjoan1.

Heb jij al wat gemaakt met peer?

Liefs,

Lysanne

2 thoughts on “Vegan perentaart met amandelspijs en kaneel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *