Vegan perentaart met amandelspijs en kaneel

Vegan perencake met amandelspijs maken

Een perentaart met amandelspijs is een ware traktatie voor in de herfst. De combinatie van peer, amandelspijs en kaneel geven je een warm gevoel van binnen. Maar ook buiten het herfstseizoen kun je de taart maken. Het mooie van allemaal? Hij is helemaal vegan! Let’s go, laten we deze vegan perentaart bakken met zelfgemaakte amandelspijs.

Waar komen peren vandaan?

Peren komen uit Tiensjan, Centraal-Azië (Wikipedia). Vanuit Tiensjan verspreidde de peer zich naar de Balkan. Daar ontwikkelde het fruit zich in meerdere soorten.

Gift van de goden

De Grieken waren de eersten die de peer benoemden. In Odyssee, het werk van Homerus om precies te zijn. Hij citeerde dat de peer een ‘gift van de Goden’ was, want de vrucht zou werken tegen misselijkheid.

De Grieken waren de eersten die de peer benoemden in hun geschriften.

Peren in Europa

Het duurde echter lang voordat de peer in Europa bekend werd. Volgens Ranfru Stoofperen werden peren pas in de 16e eeuw in Frankrijk en Italië geteeld. In eerste instantie kon toen alleen de adel de vrucht kopen, maar gelukkig kwamen ze niet veel later voor iedereen op de markt.

Vegan perencake met amandelspijs maken

Welke peren heb je nodig voor perentaart?

Voor perentaart maakt het niet uit welke peren je nodig hebt. Je kunt bijvoorbeeld Conference, Doyenne du Comice of Williams gebruiken.

5000 perensoorten

Wist je dat er maar liefst 5000 perensoorten bestaan? Kies daar maar een soort uit. ;) Ik koop meestal de losse peren die in de aanbieding zijn. Dus niet die in plastic. Dat scheelt plastic weggooien! Ik raad je wel aan om geen stoofperen te gebruiken, zoals St. Rémy of Gieser Wildeman. Deze peren blijven hard, tenzij je ze kookt. Maar dan zijn ze te vochtig en te zacht om te gebruiken voor deze taart.

Het enige wat je nodig hebt voor perentaart zijn peren, deeg en een vulling.

Hoe maak je perentaart?

Een perentaart maak je door zelf deeg te kneden of bladerdeeg te gebruiken, en deze te vullen met amandelspijs en peren.

Vegan perentaart maken

De bovenstaande ingrediënten zijn wat abstract. Want welk soort deeg moet je maken? In onderstaande recept heb ik gekozen voor speltdeeg waar ik 2 chiazaad-eieren en lijnzaad door heb gedaan. Ook heb ik minder olie gebruikt, zodat de bodem voedzamer is.

Voor de vulling heb ik zelf amandelspijs gemaakt met amandelen met vlies en dadels. Hierdoor bevat de vulling met de peren veel vezels! Kortom, deze vegan perentaart met amandelspijs is een gezonde versie op de traditionele perentaart. Kom, we gaan bakken!


 

Recept

Vegan perentaart met amandelspijs

Een heerlijke vegan perentaartje met amandelspijs voor bij de koffie. En ideaal om peren te gebruiken die niet zacht worden.
Voorbereiding15 min
Bereidingstijd45 min
Oventijd35 min
Totale tijd1 uur 35 min
GangFeest
KeukenHollands,Nordic,Vegan
Trefwoorddessert,herfstgerecht,spelt,taart,tarwevrij,vegan
Aantal1 taart

Benodigdheden

  • kleine ronde springvorm
  • bakpapier
  • Mengkom
  • foodprocessor

Ingrediënten

Bodem

  • 2 eetlepels chiazaad
  • 7 eetlepels water
  • 90 gram speltmeel
  • 50 gram boekweitmeel
  • ½ theelepel kaneel
  • 1 theelepel lijnzaad
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 eetlepel kokosbloesemsuiker
  • snuf zout
  • vanille extract
  • 7 steviadruppels of meer suiker
  • 15 gram gesmolten kokosolie
  • plantaardige melk
  • havermout

Vulling

  • 100 gram amandelen met vlies
  • 6 geweekte dadels zonder pit
  • water
  • 2 grote peren
  • geraspte kokos

Bereidingswijze

  • Maak als eerste 2 chiazaad-eieren door 2 eetlepels chiazaad met 7 eetlepels water 15 minuten te laten staan.
  • Verwarm de oven op 175 ºC (boven- en onderwarmte). Leg bakpapier op de bodem van de springvorm en vet de randen in met olie.
  • Meng in een kom het speltmeel, boekweitmeel, kaneel, lijnzaad, bakpoeder, kokosbloesemsuiker en zout.
  • Voeg vervolgens het vanille extract, steviadruppels, kokosolie, chiazaad-eieren en beetje bij beetje de plantaardige melk toe. Er ontstaat een samenhangend deeg.
  • Bekleed dan de bodem en de randen met het deeg, en prik met een vork een aantal gaten in de bodem.
  • Strooi wat havermout over de bodem om overtollig vocht op te vangen.
  • Mix voor de amandelspijs de amandelen en dadels in een foodprocessor. Te droog? Voeg dan wat water toe. Het hoort een kleverige massa te zijn.
  • Bekleed vervolgens de bodem van de taart met de amandelspijs.
  • Snijd daarna de 2 peren door vieren en daarna in plakjes.
  • Druk dan de perenschijfjes in de amandelspijs, en strooi de geraspte kokos over de peren.
  • Bak ten slotte de vegan perencake met amandelspijs 35 minuten in het midden van de oven.
  • Laat de taart afkoelen op een rooster.

Notities

Tip: Heb je geen boekweitmeel in huis? Gebruik dan een andere soort, zoals speltbloem. Als je de perentaart glutenvrij wilt maken, vervang je het speltmeel door bijvoorbeeld haver- of rijstemeel.

Deel je creatie met ons! Maak een foto, zet op Instagram en gebruik #thisisjoan. Of tag @thisisjoan1.

Heb jij al wat gemaakt met peer?

Liefs,

Lysanne

Comments

    1. Post
      Author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *