Een heerlijke vegan perencake met havermout voor de herfst

Gezond vegan perencake met havermout

Herfst: je houdt ervan of je verlangt terug naar de zomer. De herfst heeft echter veel te bieden! Wat dacht je alleen al van pompoensoep, geroosterde kastanjes en peren! Dat bracht me op het idee om deze heerlijke vegan perencake met havermout te bakken. De kaneel geeft net dat ene extra herfstachtige smaakje. De cake is tarwevrij en bevat bijna geen suiker, waardoor hij gezond is! Wil jij deze vegan perencake zelf maken? Je vindt het recept in dit artikel. En je komt te weten waar de peer oorspronkelijk vandaan komt.

De peer: waar komt de vrucht vandaan?

De peer bestaat al eeuwen en heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld in meerdere soorten. Volgens Ranfru Stoofperen waren er in de prehistorie 5 perensoorten. De Romeinen kenden er 50, de mensen in de renaissance 500. En nu? Schrik niet: 5000. Dat zijn er echt heel veel! “Maar ik heb nog nooit gehoord van zoveel perensoorten.” Dat klopt, want in Nederland kennen we er nog een paar. Zoals de Conference-peer.

Gift van de goden

De peer is voor het eerst genoemd in Odyssee, het werk van dichter Homerus. Hij noemde de peer een ‘gift van de Goden’, want de Grieken dachten dat de peer zou werken tegen misselijkheid. Komt de peer uit Griekenland? Nee. De exacte locatie is nog steeds onbekend, maar het is zeker dat peren uit Tiensjan, Centraal-Azië komen (Wikipedia). Vervolgens verspreidde de peer zich naar de Balkan, waar de vrucht zich ontwikkelde in meerdere soorten.

De peer is voor het eerst genoemd in Odyssee, het werk van dichter Homerus.

De eerste peren in Europa

Het duurde nog lang voordat de peer in Europa bekend werd. Pas in de 16e eeuw werd de vrucht in Frankrijk en Italië geteeld, aldus Ranfru Stoofperen. Wist je dat het klooster en enorme bijdrage heeft geleverd in het veredelen, telen en plukken van peren? Niet veel later kwamen peren ook op de markt, doordat de adel de vrucht at als onderdeel van een feestmaal.

Welke perensoorten zijn er?

Er bestaan veel perensoorten. Ik heb het over die 5000 ja. Je kent vast en zeker de Conference-peer of de stoofpeer (Gieser Wildeman). Doyenne du Comice, Concorde, Beurre Hardy en Williams zijn voorbeelden van andere soorten. Wil je meer soorten ontdekken? Op Wikipedia vind je een hele lijst met soorten peren. Jammer genoeg zijn het er niet 5000. ;)

Gezond vegan perencake met havermout

Is een peer gezond?

Een peer is zeker gezond! Niet alleen omdat het ‘maar’ fruit is en dan is het wel gezond. Een peer bevat namelijk vitamine C, vezels en kalium. Kortom: een peer is een lekker en verantwoord tussendoortje. Let wel op dat je altijd een doekje bij de hand hebt. Een rijpe peer kan namelijk zo sappig zijn, dat je handen onder het perensap zitten. Of ben ik de enige die dat altijd heeft? ;)

Een peer bevat vitamine C, vezels en kalium, en is dus een gezond tussendoortje. 

Recept voor vegan perencake

Peren kun je perfect verwerken in een gerecht, zoals deze overheerlijke vegan perencake. Ik zie het al voor me: de regen tikt zachtjes op het raam. En jij zit met een lekker plakje perencake, een kop dampende thee onder een dekentje op de bank met Netflix aan. Beter kan het niet!

Vegan perencake met havermout en spelt

Deze vegan perencake is een heerlijk gezonde lekkernij voor de herfst. Je maakt de cake met havermout, spelt en rozijnen.
Voorbereiding15 min
Bereidingstijd25 min
Oventijd55 min
Totale tijd1 uur 35 min
GangFeest,Nagerecht
KeukenVegan,Whole foods
TrefwoordCake,spelt,tarwevrij
Aantal1 cake

Benodigdheden

 • bakpapier
 • cakevorm
 • bakkwast
 • 2 kommetjes
 • Mengkom
 • silicone spatel

Ingrediënten

 • olie om in te vetten
 • 2 eetlepels chiazaad
 • 7 eetlepels water
 • 45 gram havermout
 • 1 eetlepel kokosbloesemsuiker
 • 7 steviadruppels (of meer suiker)
 • 2 eetlepels kokosolie
 • 175 milliliter water
 • 3 rijpe peren
 • 90 gram speltbloem
 • 50 gram boekweitmeel
 • 1 theelepel kaneel
 • 1 theelepel wijnsteenbakpoeder
 • snuf zout
 • handje rozijnen
 • scheut kokos-rijstmelk

Bereidingswijze

 • Verwarm de oven op 180 ºC (boven- en onderwarmte).
 • Vet met de bakkwast de cakevorm in met olie en leg er bakpapier in.
 • Meng vervolgens 2 eetlepels chiazaad met 7 eetlepels water en laat dit 15 minuten staan.
 • Meng dan de havermout, kokosbloesemsuiker, steviadruppels, kokosolie en water in het kommetje. Laat dit 15 minuten staan.
 • Snijd alvast 2 rijpe peren in kleine stukjes. De andere peer snijd je in 4 delen en vervolgens in plakjes.
 • Meng dan de speltbloem, boekweitmeel, kaneel, wijnsteenbakpoeder, zout en rozijnen in de mengkom.
 • Voeg het havermoutmengsel, chiazaad, stukjes peer en een scheut kokos-rijstmelk bij de droge ingrediënten en meng alles tot een smeuïg cakebeslag. Te droog? Voeg meer kokos-rijstmelk toe.
 • Giet het beslag in de cakevorm en druk de plakjes peer in de bovenkant.
 • Bak ten slotte de vegan perencake 55 minuten in het midden van de oven. Laat afkoelen op een rooster.

Notities

Tip: Voor een appelcake kun je de peren vervangen door 3 kleine appels.

Deel je creatie met ons! Maak een foto, zet op Instagram en gebruik #thisisjoan. Of tag @thisisjoan1.

Wat maak jij met peer? Of eet je de vrucht liever uit het vuistje?

Liefs,

Lysanne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *