Vegan perencake bakken is een traktatie in de herfst. Er zijn genoeg peren te vinden in deze tijd van het jaar. Bovendien zijn ze nu op hun lekkerste en dus ideaal voor in een cake. De kaneel in deze vegan perencake geeft net dat ene extra herfstachtige smaakje. De cake is tarwevrij en bevat bijna geen suiker, waardoor hij gezond. ;) Laten we hem samen maken!

De peer: waar komt de vrucht vandaan?

De peer komt uit de prehistorie. Er waren toen 5 perensoorten.

Van 5 naar 5000 perensoorten

De Romeinen kenden vervolgens 50 perensoorten, de mensen in de renaissance 500. En nu? Schrik niet: 5000. Dat zijn er echt heel veel! “Maar ik heb nog nooit gehoord van zoveel perensoorten.” Dat klopt, want in Nederland kennen we er nog een paar. Zoals de Conference-peer.

Gift van de goden

De peer is voor het eerst genoemd in Odyssee, het werk van dichter Homerus. Hij noemde de peer een ‘gift van de Goden’, want de Grieken dachten dat de peer zou werken tegen misselijkheid. Komt de peer uit Griekenland? Nee. De exacte locatie is nog steeds onbekend, maar het is zeker dat peren uit Tiensjan, Centraal-Azië komen. Vervolgens verspreidde de peer zich naar de Balkan, waar de vrucht zich ontwikkelde in meerdere soorten.

De eerste peren in Europa

Het duurde nog lang voordat de peer in Europa bekend werd. Pas in de 16e eeuw werd de vrucht in Frankrijk en Italië geteeld, aldus Ranfru Stoofperen. Wist je dat het klooster en enorme bijdrage heeft geleverd in het veredelen, telen en plukken van peren? Niet veel later kwamen peren ook op de markt, doordat de adel de vrucht at als onderdeel van een feestmaal.

Welke perensoorten zijn er?

Er bestaan veel perensoorten. Denk aan de Conference-peer, de stoofpeer (Gieser Wildeman), Doyenne du Comice, Concorde, Beurre Hardy en Williams.

Wil je meer soorten ontdekken? Op Wikipedia vind je een hele lijst met soorten peren. Jammer genoeg zijn het er niet 5000.

Is een peer gezond?

Een peer is zeker gezond! De vrucht bevat namelijk vitamine C, vezels en kalium. Kortom: een peer is een lekker en verantwoord tussendoortje.

Handen onder het perensap

Let wel op dat je altijd een doekje bij de hand hebt. Een rijpe peer kan namelijk zo sappig zijn, dat je handen onder het perensap zitten. Of ben ik de enige die dat altijd heeft?

Vegan perencake bakken

Peren kun je perfect verwerken in een gerecht, zoals deze overheerlijke vegan perencake. Ik zie het al voor me: de regen tikt zachtjes op het raam. En jij zit met een lekker plakje perencake, een kop dampende thee onder een dekentje op de bank met Netflix aan. Beter kan het niet! Kom, laten we beginnen.

Perencake recept

Gezonde vegan perencake bakken

Deze vegan perencake is een heerlijk gezonde lekkernij voor de herfst. Je maakt de cake met havermout, spelt en rozijnen.
Voorbereiding15 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Oventijd55 minuten
Totale tijd1 uur 35 minuten
GangFeest,Nagerecht
KeukenVegan,Whole foods
TrefwoordCake,spelt,tarwevrij
Aantal1 cake

Benodigdheden

  • bakpapier
  • cakevorm
  • bakkwast
  • 2 kommetjes
  • Mengkom
  • silicone spatel

Ingrediënten

  • olie om in te vetten
  • 2 eetlepels chiazaad
  • 7 eetlepels water
  • 45 gram havermout
  • 1 eetlepel kokosbloesemsuiker
  • 7 steviadruppels (of meer suiker)
  • 2 eetlepels kokosolie
  • 175 milliliter water
  • 3 rijpe peren
  • 90 gram speltbloem
  • 50 gram boekweitmeel
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel wijnsteenbakpoeder
  • snuf zout
  • handje rozijnen
  • scheut kokos-rijstmelk

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven op 180 ºC (boven- en onderwarmte).
  • Vet met de bakkwast de cakevorm in met olie en leg er bakpapier in.
  • Meng vervolgens 2 eetlepels chiazaad met 7 eetlepels water en laat dit 15 minuten staan.
  • Meng dan de havermout, kokosbloesemsuiker, steviadruppels, kokosolie en water in het kommetje. Laat dit 15 minuten staan.
  • Snijd alvast 2 rijpe peren in kleine stukjes. De andere peer snijd je in 4 delen en vervolgens in plakjes.
  • Meng dan de speltbloem, boekweitmeel, kaneel, wijnsteenbakpoeder, zout en rozijnen in de mengkom.
  • Voeg het havermoutmengsel, chiazaad, stukjes peer en een scheut kokos-rijstmelk bij de droge ingrediënten en meng alles tot een smeuïg cakebeslag. Te droog? Voeg meer kokos-rijstmelk toe.
  • Giet het beslag in de cakevorm en druk de plakjes peer in de bovenkant.
  • Bak ten slotte de vegan perencake 55 minuten in het midden van de oven. Laat afkoelen op een rooster.

Notities

Tip: Voor een appelcake kun je de peren vervangen door 3 kleine appels.

Meer recepten met peer

Wist je dat je met peren heel goed kunt bakken? Probeer eens deze recepten met peer:

Wat maak jij met peer? Of eet je de vrucht liever uit het vuistje?


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel je mening. Beoordeel het recept!