Feestelijke vegan chocoladetaart met koffie-pecancrème en witte chocolade

Vegan chocoladetaart met koffie-pecancrème

Chocoladetaart is een klassiek nagerecht tijdens de feestdagen. Zo’n taart heeft dan wel altijd iets extra’s. Zoals een bijzondere crèmelaag. Of een fruitvulling. Tijdens het maken van deze vegan chocoladetaart ging ik voor een crème, gemaakt van pecannoten met een heerlijke koffiesmaak. En strooide ik er vegan witte chocolade over. Met deze taart maak je jouw feestelijk etentje af! En hij is helemaal tarwevrij.

Waar komt de chocoladetaart vandaan?

De chocoladetaart is waarschijnlijk afkomstig uit Pittsburg, Amerika (Wikipedia, 2018). De Duff Company begon in de jaren ’30 met het maken van chocoladetaart, maar stopte daar al snel mee door de Tweede Wereldoorlog.

Voorheen werd er van cacao eigenlijk alleen drankjes gemaakt. Dat kun je je nu niet meer voorstellen, want cacao wordt voor veel dingen gebruikt. Zoals chocoladetaart!

De chocoladetaart is waarschijnlijk afkomstig uit Pittsburg, Amerika (Wikipedia, 2018).

Vegan taart voor de feestdagen

Traditioneel gezien wordt er in mijn familie tiramisu als dessert gemaakt. Maar sinds ik plantaardig eet, kan ik dat natuurlijk niet meer eten. Daarom besloot ik zelf aan de slag te gaan in de keuken. Ik wilde iets lekkers, gezonders en feestelijks maken, wat nog wel de smaken had van tiramisu. En tadaa: Ik toverde een heerlijke vegan chocoladetaart met pecan-koffiecrème en witte chocolade op tafel.

Vegan chocoladetaart met koffie-pecancrème

Gezondere vegan chocoladetaart

Natuurlijk wilde ik ervoor zorgen dat de vegan chocoladetaart iets gezonder zou zijn dan ‘normale’ chocoladetaarten. Daarom voegde ik veel minder suiker en olie toe, en gebruikte daarvoor in de plaats banaan, kruiden en steviadruppels. Ook gebruikte ik geen tarwe, maar speltbloem.

Geen feest-foodbaby

De taart heeft geen zware chocoladesmaak, waardoor de pecan-koffiecrème tot zijn recht komt. Ook valt de chocoladetaart niet zwaar op je maag, zodat je na al dat feestelijk tafelen gelukkig geen zware foodbaby in je buik hebt. Tenzij je natuurlijk te veel van de andere gerechten hebt gegeten. ;)

Heb je 1 springvorm in huis? Verdeel dan de ingrediënten voor de taart door tweeën.

1 springvorm? Delen door 2

Voordat je aan de slag gaat met onderstaande recept, wil ik je nog een tip meegeven! In het recept ga ik ervan uit dat je 2 springvormen hebt. Heb je dat niet? Dan moet je de ingrediënten voor de taart door tweeën delen. Je bakt dan eerst de ene taart, en zorgt ervoor dat de natte en droge ingrediënten van de ander nog niet met elkaar zijn gemengd. Anders verliest het bakpoeder zijn kracht. Laten we beginnen!

Recept

Vegan chocoladetaart met koffie-pecancrème

Verras je gasten met deze feestelijke vegan chocoladetaart. Met een heerlijke crème van pecannoten met koffiesmaak en witte chocolade.
Voorbereiding15 min
Bereidingstijd45 min
Oventijd30 min
Totale tijd1 uur 30 min
GangFeest,Nagerecht
KeukenFeestdagen,Vegan
Trefwoordkerst,spelt,taart,tarwevrij,vegan
Aantal1 taart

Benodigdheden

  • bakpapier
  • 2 springvormen
  • bakkwast
  • 2 mengkommen
  • handmixer
  • foodprocessor
  • kom

Ingrediënten

Taart

  • 50 gram rozijnen
  • 250 gram speltbloem
  • 60 gram kokosbloesemsuiker
  • 15 gram bakpoeder
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • snuf zout
  • 2 bananen
  • 40 gram olie
  • 180 milliliter plantaardige melk
  • 180 milliliter water
  • vanille extract
  • 10 steviadruppels

Vulling

  • 1 hand ongezouten en ongebrande pecannoten
  • 1 eetlepel cacaopoeder
  • 1 theelepel oploskoffie
  • 150 milliliter ongezoete sojayoghurt
  • 10 steviadruppels
  • 1 eetlepel kokosolie
  • vanille extract
  • 2 theelepels dadelstroop
  • vegan geraspte witte chocolade
  • optioneel: pecannoten ter garnering

Bereidingswijze

Taart

  • Week de rozijnen 15 minuten in heet water.
  • Verwarm ondertussen de oven op 180 °C, en leg bakpapier op de bodem van de springvormen. Vet ook de randen in met olie.
  • Meng de speltbloem, kokosbloesemsuiker, bakpoeder, kaneel, gemberpoeder en zout in een kom.
  • Prak vervolgens een banaan in de andere mengkom, en voeg de olie, plantaardige melk, water, vanille extract en steviadruppels toe.
  • Schenk dan de natte ingrediënten bij de droge, voeg de rozijnen toe en mix het tot een smeuïg geheel.
  • Verdeel nu het beslag over de 2 springvormen en bak de taarten 30 minuten in het midden van de oven. Of totdat ze goudbruin zijn.
  • Laat afkoelen op een rooster als ze klaar zijn.

Vulling

  • Laat ondertussen de pecannoten draaien in de foodprocessor, totdat er een soort van pindakaas ontstaat.
  • Voeg dan de cacaopoeder en oploskoffie toe, en meng dit door de pecannoten.
  • Stop vervolgens ook de ongezoete sojayoghurt, steviadruppels, kokosolie, vanille extract en dadelstroop in de foodprocessor. Mix de ingrediënten tot een smeuïg geheel.
  • Laat de vulling opstijven in de koelkast.
  • Verdeel ongeveer 1/3 van de vulling over de bovenkant van 1 taart.
  • Leg vervolgens de andere taart erbovenop en verdeel de rest van de vulling over de bovenkant en zijkant van de taarten.
  • Strooi de witte chocolade over de bovenkant en garneer de taart met pecannoten.

Notities

Tip: Heb je geen gemberpoeder in huis? Laat dit dan achterwege. Ook kun je de oploskoffie weglaten, maar dan smaakt de taart niet meer naar koffie.

Meer feestelijke recepten

Ben je op zoek naar nog meer feestelijke recepten om op tafel te zetten? Ik heb er een paar voor je uitgezocht:

Deel je creatie met ons! Maak een foto, zet op Instagram en gebruik #thisisjoan. Of tag @thisisjoan1.

Wat maak jij graag voor tijdens de feestdagen?

Liefs,

Lysanne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *