Vegan samosa: heerlijk gevulde Indiase broodjes

Vegan samosa van spelt

Samosa is een Indiase gerecht dat ik graag bestel. Het krokante jasje, de ietwat pittige vulling: heerlijk! Omdat wij thuis graag Indiaas koken, bedacht ik me geen moment. Ik dook de keuken in en maakte dit vegan samosa recept. Mét spelt en in een gezond jasje. Natuurlijk deel ik het recept graag met jou in dit artikel!

Wat zijn samosa’s?

Samosa’s zijn gefrituurde, Indiase broodjes, gevuld met aardappel, doperwten en kruiden. Het deeg is meestal gemaakt van bladerdeeg of filodeeg. Samosa’s eet je met een dip, zoals chilisaus.

Sanbosag

Samosa is niet alleen bekend onder deze naam. Sterker nog: de broodjes werden eerst ‘samsa’ genoemd, naar de piramides in Centraal Azië. Andere namen zijn sanbusak, sanbusaq en sanbusaj die verwijzen naar het Perzische woord ‘sanbosag’ (Reza, S., 2015).  

Een samosa stond eerst bekend onder de naam ‘samsa’.

Waar komt samosa vandaan?

Samosa mag dan wel een typisch Indiaas gerecht zijn, de broodjes zijn afkomstig van een veel groter gebied. Ze werden namelijk meegenomen op reis vanaf Egypte en Libië naar Centraal Azië en India (Reza, S., 2015).

Veel samosa-varianten

Doordat samosa bekend is in een groot gebied, zijn er veel varianten ontstaan. Zo bestaan er vegetarische samosa met kaas, maar ze kunnen ook gevuld zijn met kip. Alle soorten bevatten in ieder geval veel kruiden!

Vegan samosa van spelt

Hoe maak je samosa?

Samosa maak je door zelf deeg te kneden of gebruik te maken van kant-en-klaar deeg. Vervolgens bereid je de vulling en legt dit op een stuk platgerold deeg. Dan vouw je het deeg dicht en frituurt de broodjes in olie.

Vegan samosa maken

Dat klinkt makkelijk, vind je niet? Ik raad je aan om de eerste keer het onderstaande recept rustig te maken, zodat je weet hoe je een vegan samosa in elkaar zet. Bij mij duurde het ook eventjes om de juiste manier te vinden. De volgende keer dat je de samosa’s maakt, lukt het beter en sneller! Laten we samen de vegan samosa’s bakken!


Recept

Vegan samosa van spelt

Een vegan samosa is een heerlijk Indiaas broodje, gevuld met groente en kruiden. De samosa's in dit recept maak je met spelt.
Voorbereiding5 min
Bereidingstijd1 uur
Oventijd20 min
Totale tijd1 uur 25 min
GangBijgerecht
KeukenIndiaas,Vegan
Trefwoordbrood,ovengerecht,spelt,vegan
Aantal20 stuks

Benodigdheden

  • Mengkom
  • pan
  • hittebestendig bakje
  • bakpapier
  • bakplaat
  • deegroller

Ingrediënten

Deeg

  • 125 gram speltbloem + extra
  • 100 gram speltmeel
  • 1 eetlepel olie
  • 125 milliliter water
  • snuf zout

Vulling

  • 5 grote aardappels
  • 200 gram diepvriesdoperwten
  • 1 eetlepel komijnzaad
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 theelepel korianderpoeder
  • snufje chilipoeder
  • zout en peper
  • 50 gram mais

Bereidingswijze

  • Meng de speltbloem, speltmeel, olie, water en zout in een kom. Kneed alle ingrediënten tot een soepel deeg en laat rusten.
  • Snijd vervolgens de aardappels in blokjes en kook ze totdat ze zacht zijn.
  • Laat ondertussen de diepvriesdoperwten in warm water ontdooien.
  • Pureer dan de aardappels en voeg het komijnzaad, kurkuma, korianderpoeder, chilipoeder, zout en peper toe. Meng ook de doperwten en mais door de aardappelpuree.
  • Verwarm de oven op 180°C (boven- en onderwarmte). Leg alvast bakpapier op de bakplaat.
  • Bestrooi daarna een schone werkplek met bloem en rol een stuk deeg uit tot een kleine, dunne lap (ovaal of vierkant).
  • Leg dan de vulling in het midden van het deeg, maar zorg dat er 1 cm aan de rand vrij is.
  • Vouw het deeg dicht en leg de samosa op de bakplaat.
  • Herhaal bovenstaande 3 stappen totdat het deeg of de vulling op is.
  • Bak de vegan samosa's 20 minuten in de oven of totdat het deeg goudbruin is.
  • Serveer direct of volg de tip hieronder.

Notities

Tip: Wil je een krokant deegjasje? Bak ze voor het serveren in een koekenpan met een beetje olie.

Welke saus eet je bij samosa’s?

Bij vegan samosa’s mag saus natuurlijk niet ontbreken! Je kunt bijvoorbeeld een koriander- of yoghurtsaus maken. Of wat dacht je van:

* Dit is een affiliate link.

Heb je het recept gemaakt? Maak een foto en tag @thisisjoan1 op Instagram. Dat vind ik onwijs leuk!

Heb jij al eens samosa gegeten?

Liefs,

Lysanne

Comments

    1. Post
      Author
    1. Post
      Author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *