Home » Vintage meubels herkennen, hoe doe je dat?

Vintage meubels herkennen, hoe doe je dat?

Vintage meubels herkennen

Vintage meubels herkennen kan best lastig zijn. Want hoe pas je bijvoorbeeld de jaren ’30 toe in je interieur? Of welke trends waren in de jaren ’80 hip? Geen paniek. Ik ga je helpen! Ik vertel je welke kenmerken meubels hebben van 1910 tot en met 1990. Want vintage meubels passen in elk interieur!

Wat zijn vintage meubels?

Vintage meubels zijn alle meubels die tussen 1910 en 1990 zijn gemaakt. Meubels van vóór 1910 noemen we antiek. Ná 1990 zijn het moderne interieurstukken. 

Diverse websites vinden dat vintage eindigt bij 1980. Maar daar ben ik het niet mee eens, want de jaren ’90 zijn tegenwoordig ook retro. Hallo, we leven in 2020!

Waar koop ik vintage meubels?

Vintage meubels koop je bijvoorbeeld bij kringloopwinkels. Marktplaats en antiquairs hebben ook een aanbod aan vintage meubels. Of ga eens naar een kofferbakmarkt in Frankrijk of België. Wellicht heeft een oma of opa ook nog een pareltje in huis staan die je mag overnemen.

Wil je meer weten? Check dan deze 7 tips waar je vintage meubels kunt kopen.

Hoe herken je vintage meubels?

Vintage meubels herkennen, lukt het beste als je kunstgeschiedenis hebt gehad. Maar niet iedereen heeft dit vak op de middelbare school gekozen. Je kunt wel naar een tweedehands winkel gaan, maar niet alles is daar ‘oud’.

Ik heb zelf kunstgeschiedenis gehad, dus voor mij was het al wat makkelijker om vintage meubels te herkennen. Maar ik moet eerlijk toegeven dat ik ook niet alles wist. Daarom ga ik je een handje helpen! Hieronder vind je een paar voorbeelden van de belangrijkste herkenningspunten van een vintage meubel van de jaren ’10 tot en met de nineties.

Jaren ’10: sierlijke vormen van art nouveau

Art nouveau, ook wel jugendstil genoemd, was voornamelijk populair vóór WOI (1914-1918). De stroming kenmerkt zich door bloemen en sierlijke vormen die vaak door elkaar lopen. In die tijd waren de meubels daardoor lastiger te maken en een stuk duurder! Verder zijn de meubels gemaakt van donkerhout dat vaak gepolijst is. Zit er ook stoffering op? Dan is dat in de kleuren mosterdgeel/mintgroen, oranje/rood of crème/lichtbruin.

Jaren ’20: geometrische en hoekige art deco

Veel mensen halen art nouveau en art deco door elkaar, maar beiden zijn een heel andere stijl. Art deco heeft geometrische, hoekige vormen, gebaseerd op het kubisme. Deze stijl past beter bij de jaren ’20.

De meubels waren vaak glimmend door de lak, chroom en weerspiegeling. Ook waren ze in deze tijd zeer modern ten opzichte van de jaren 10. Een ander belangrijk kenmerk van art deco is goud in combinatie met wit of zwart.

Jaren ’30: lange lijnen van streamline moderne

Ook in eerste helft van de jaren ’30 was art deco een populaire meubelstijl. Maar vanaf 1935 kwam daar verandering in door Streamline Moderne. Deze stijl lijkt op art deco, maar heeft meer ronde vormen en lange lijnen. ‘Streamline’ verwijst naar de aerodynamische vorm van bijvoorbeeld auto’s. Ook door nieuwe productietechnieken konden ontwerpers moderne materialen gebruiken, zoals bakeliet. Je kent vast wel die zwarte lichtschakelaars in een oud huis!

Jaren ’40: simpel, schaars en linoleum

In WOII waren materialen schaars, dus meubels uit de jaren 1940 kenmerken zich door simpelheid. Vooral meubels van gebogen hout waren in de mode, evenals emaille in verschillende kleuren. Wat de jaren ’40 echt kenmerkt? Linoleum! Dat was in de keuken makkelijk te onderhouden. Ook printen in bloemetjesstijl en geometrische vormen waren populair.

Jaren ’50: oog op de toekomst

De meubels uit de jaren ’50 waren een stuk moderner dan die van de jaren ervoor. Sterker nog: men had toen een oog op de toekomst. Dit herken je aan alle chroom. Pastelkleuren waren populair, hoewel Scandinavische kleuren (o.a. grijs, crème en bruin) ook in trek waren. En de printjes? Denk aan stippen, bloemen en boemerangs.

Jaren ’60: Scandinavisch hout en plastic

Denk je aan 1960, dan zeg je Scandinavië. De meubels hebben strakke lijnen met behoud van functionaliteit. Veel meubelstukken zijn ook gemaakt van hout en nieuw is plastic. Mijn opa heeft zelfs nog een kast, eettafel en stoelen die uit de jaren ’60 komen.

Jaren ’70: lavalampen en bloemetjesprint

Bij 1970 denk je meteen aan die vreemde combinatie van geel, groen en bruin. Precies iets wat ik niet begrijp. Maar goed. Verder waren zitzakken, kuipstoelen en meubels van kurk in deze jaren hip. Ken je de welbekende lavalampen? Typisch jaren ’70. Qua printjes zag je veel geometrische vormen en bloemen.

Jaren ’80: zalmroze en landelijke stijl

Je moet ervan houden, de vintage meubels uit de jaren 1980. Deze waren minimalistisch, zwartkleurig en vaak gemaakt van glas. Maar ook zalmroze en bloemetjes horen bij de jaren ’80. Veel mensen richtten hun huis in met een landelijke stijl die vandaag de dag nog steeds populair is.

Jaren ’90: oranjekleurig hout en primaire kleuren

Geloof het of niet: in de jaren ’90 zag je voornamelijk oranjekleurige, houten meubels in huis. Niet 1 tafel, maar een set die bij elkaar passte. Dus ook bijpassende stoelen, een kast en bed. En qua kleur? Blauw, geel en rood zag je overal. Ook bij kleding.

Heb jij nog een tip om vintage meubels te herkennen?

Liefs,

Lysanne

Bronnen:

2 gedachten over “Vintage meubels herkennen, hoe doe je dat?”

  1. Het kan inderdaad lastig zijn om echte vintage meubels te herkennen. Tegenwoordig is een ‘vintage stijl’ een grote trend waar veel grote ketens op inspelen. Zelf zoek ik mijn vintage meubels op markten of in kringloopwinkels.

    1. Hoi Vincent,

      Wat leuk dat je naar de markt en kringloopwinkels gaat om te speuren naar vintage meubels! Je moet goed kijken, maar dan vind je de echte pareltjes!

      Groetjes,

      Lysanne

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven