Doe het eens anders: pesto radijsblad

Pesto van radijsblad

Pesto radijsblad, heb je er wel eens over nagedacht om dat te maken? Het is dé zero waste-manier om alles van de radijs te gebruiken. De gekleurde bol verwerk je bijvoorbeeld in een salade. En van het blad maak je pesto. Kom, laten we het samen gaan maken!

Wat is pesto?

Pesto is een groene, Italiaanse saus en is gemaakt van olijfolie, basilicum, knoflook, pijnboompitten, Parmezaanse kaas en zout.

Verschillende soorten pesto

De bovenstaande ingrediënten vormen samen de traditionele variant van pesto. Maar er zijn veel meer versies! Wat dacht je van rode pesto, pesto van spinazie en zelfs een vegan variant met edelgistvlokken. Kortom: Je kunt met verschillende ingrediënten je eigen draai geven aan een pestorecept.

Pesto en radijsblad?

Je denkt niet een-twee-drie aan radijsblad als je pesto gaat maken. Dat snap ik! Maar ik vond het zonde om de bladeren van radijsjes weg te gooien. Ik bedoel, dat plantje heeft zoveel energie gestoken om te groeien.

In een paar seconden werp je een groot deel van de radijs in de prullenbak, terwijl je het blad ook kunt eten. Dat bracht me op het idee om pesto met radijs te maken. Het is zero waste én scheelt ruimte in je prullenbak.

Maak je eigen vegan pesto

In het onderstaande recept voor pesto radijsblad heb ik de traditionele Parmezaanse kaas vervangen door edelgistvlokken. Ook de pijnboompitten hebben plaats gemaakt voor amandelen. Zo maak je op een eenvoudige manier je eigen vegan pesto! Ik vind ‘m heerlijk door de pasta en in een salade. Of zet eens je tanden in een broodje radijspesto met hummus en tomaat.

Recept

Pesto radijsblad

Geef je pestogerecht eens een andere twist. Probeer deze pesto radijsblad!
Voorbereiding5 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Totale tijd15 minuten
GangBijgerecht
KeukenItaliaans,Vegan
Trefwoordspread,vegan,zero waste
Aantal1 portie

Benodigdheden

  • foodprocessor

Ingrediënten

  • 1 portie radijsblad
  • handje rauwe amandelen met vlies
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 eetlepels edelgistvlokken
  • 2 eetlepels olijfolie (extra vierge)
  • scheutje citroensap
  • zout en peper
  • optioneel: water

Bereidingswijze

  • Mix de radijsbladeren met de amandelen kort in de foodprocessor.
  • Hak vervolgens de knoflooktenen iets fijner, zodat er geen hele knoflookstukken in de pesto komen.
  • Stop daarna de knoflooktenen, edelgistvlokken, extra vierge olijfolie, citroensap, zout en peper in de foodprocessor en mix tot een glad geheel.
  • Is de pesto niet vloeibaar genoeg? Voeg dan steeds beetje bij beetje water toe en mix de ingrediënten kort door elkaar.
  • Serveer ten slotte de pesto radijsblad direct met pasta of bewaar het tot 2 dagen in de koelkast.

Notities

Tip: Probeer ook eens cashewnoten of pistachenoten.

Hoe maak jij pesto?


Reacties

4 reacties op “Doe het eens anders: pesto radijsblad”

  1. Hallo jongedame! Wij maken soep van het radijsloof, maar omdat onze radijzen dit jaar véél beter gelukt zijn, zocht ik een ander receptje. Ik zou heel graag deze pesto proberen, maar bij de ingrediënten staat 1 portie, hoeveel is dat dan?

    1. Hoi Ria,

      Dankjewel voor je berichtje. Wat een leuk verhaal! Ik heb voor dit recept het blad van een bosje radijsjes van de AH gebruikt: https://www.ah.nl/producten/product/wi212263/ah-radijs. Ik schat in dat dit 2 handen zijn. Je kunt sowieso de hoeveelheid van de ingrediënten op gevoel aanpassen.

      Succes en eetze!

      Lysanne

  2. Hoe slim! Radijsblad is inderdaad iets dat ik weggooi, dus dit ga ik onthouden. Zo simpel, ook!

    1. Cool! Ik ben benieuwd wat je ervan vindt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel je mening. Beoordeel het recept!