Home » Vegan cranberrycake: een vitamineboost

Vegan cranberrycake: een vitamineboost

Vegan cranberrycake met zaden

Wist je dat cranberry’s onwijs gezond zijn? Doordat de bessen veel vitamines en mineralen bevatten, zijn het krachtpatsertjes! Dat bracht me op het idee om een gezonde vegan cranberrycake met zaden te maken. Zonder toegevoegde suiker. Kom, laten we samen aan de slag gaan!

Wat zijn cranberry’s?

Cranberry’s zijn kleine, rode bessen van de cranberryplant (lepeltjesheide). De bessen komen oorspronkelijk uit Noord-Amerika, maar groeien ook op Terschelling en in Drenthe.

Het mysterie van Terschelling

Het is en blijft een mysterie hoe de cranberryplant op Terschelling is gekomen. Een verhaal uit 1845 vertelt dat een strandjutter een aangespoeld vat met wijn vond. Dat dacht hij, want na het openmaken zag hij tot zijn teleurstelling dat het vreemde bessen waren. De strandjutter liet het vat achter in de duinen en zo kon de cranberry zich over Terschelling verspreiden.

Een ander verhaal gaat over de student Franciscus Holkema. Hij vond in 1868 samen met studenten een exotische plant in de duinvallei van Terschelling. De eilandbewoners lieten de plant met rust. Stel dat de bessen giftig waren? Maar niet veel later gingen ze alsnog de bessen plukken ter consumptie.

Van gedroogd tot cranberrysap

De verse cranberrybessen worden op verschillende manieren verwerkt. Meestal vind je zakjes gedroogde cranberry’s in de supermarkt die perfect zijn voor een cake of cranberry baked oats. Kijk je een stukje verder, dan koop je in de natuurwinkel cranberrysap, -jam of capsules.

De cranberry, hoe gezond zijn ze?

Cranberry’s zijn zeer gezond. Elke bes bevat veel kalium, calcium en magnesium. Maar ook vitamine A, B en C.

Medicinale kracht

De Noord-Amerikaase indianen wist al dat de cranberryplant medicinale krachten heeft. Zo helpen de bessen bij een blaasontsteking. En doordat ze zo veel vitamines en mineralen bevatten, horen ze in de categorie superfoods. Kom maar op met een heel dozijn cranberry’s!

Waar koop je cranberry’s?

Cranberry’s kun je overal kopen. Van online winkels, zoals bol.com* tot de supermarkt. Wil je voor lokaal gaan? Koop ze dan bij Terschellinger Cranberries. De échte cranberry’s van Terschelling. Je kunt er ook sap en jam kopen.

Vegan cranberrycake maken

Doordat cranberry’s zo gezond zijn, leek het me leuk om een gezonde cake te bakken. En zo rolde er een vegan cranberrycake uit de oven. In het onderstaande recept gebruik je geen suiker, maar banaan, appelmoes, kaneel en cranberry’s om de cake zoet te maken. Hierdoor lijkt de cake een beetje op brood.

(Chiazaad-)eieren

Het recept kun je zowel maken met chiazaad-eieren als ‘echte’ eieren. Kies je voor de chiazaad-eieren? Vergeet dan niet om meer bakpoeder toe te voegen. Hierdoor wordt de cake luchtig. Laten we samen gaan bakken!

Recept

Vegan cranberrycake met zaden

Deze (vegan) cranberrycake is een mix van een cake en een brood. Lekker met jam, pindakaas of boter!
Voorbereiding15 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Oventijd35 minuten
Totale tijd1 uur 5 minuten
GangKoek,Tussendoortje
KeukenAmerikaans,Vegan
TrefwoordCake,tarwevrij,vegan
Aantal1 cake

Benodigdheden

  • cakevorm
  • bakkwast
  • bakpapier
  • 2 mengkommen
  • handmixer

Ingrediënten

  • olie om in te vetten
  • 100 gram havermeel
  • 60 gram speltmeel
  • 40 gram gedroogde cranberry's
  • 15 gram lijnzaad
  • 2 eetlepels pompoenpitten
  • 2 eetlepels zonnebloempitten
  • 1 theelepel kaneel
  • 2 theelepels bakpoeder + 1 theelepel meer als je voor chiazaad-eieren gaat
  • snuf zout
  • 1 banaan
  • 2 eetlepels appelmoes
  • 3 (chiazaad-)eieren
  • 1 theelepel vanille extract

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven op 180 °C (boven- en onderwarmte). Vet de cakevorm in met olie en leg er bakpapier in.
  • Kies je voor chiazaad-eieren? Meng dan 3 eetlepels chiazaad met 7 eetlepels water en laat dit 15 minuten staan.
  • Meng het havermeel, speltbloem, cranberry’s, lijnzaad, pompoenpitten, zonnebloempitten, kaneel, bakpoeder (+ meer als je de cake vegan maakt) en zout in een mengkom.
  • Prak de banaan met een vork in de andere kom. Voeg de appelmoes, (chiazaad)-eieren en vanille extract toe en meng het goed door elkaar met een mixer.
  • Voeg de natte ingrediënten bij de droge ingrediënten en mix alles tot een luchtig beslag.
  • Giet het beslag in de cakevorm en bak de cake 35 minuten in het midden van de oven.
  • Laat de cranberrycake met zaden afkoelen op een rooster.

Notities

Tip: Gebruik eens rozijnen in plaats van cranberry’s.

Wat maak jij graag met cranberry’s?

Liefs,

Lysanne

5 gedachten over “Vegan cranberrycake: een vitamineboost”

  1. Al zoekend kom ik dit recept tegen en zie dat je het glutenvrij noemt. Je gebruikt echter speltmeel en dat is niet glutenvrij, evenals havermeel dat alleen glutenvrij is als het ook gecertificeerd is. De meeste mensen met coeliakie weten dit, maar de lieve mensen die de moeite doen iets te maken voor iemand die glutenvrij moet eten gaan af op de informatie die ze op internet vinden. Het laatste wat ze willen is dat de mensen waarvoor ze bakken ziek worden, maar met deze ingrediënten worden ze dat wel en dat lijkt me niemands bedoeling. Misschien wil je het aanpassen als je dit leest.

    1. Hoi Sharon,

      Dankjewel voor je berichtje. Ik zie inderdaad dat ik per ongeluk bij de categorie ‘keuken’ glutenvrij ben vergeten te verwijderen toen ik het recept aanpaste. Ik heb het aangepast. Ik weet dat speltmeel niet glutenvrij is en havermeel alleen glutenvrij is als het gecertificeerd is. Ik wil je bedanken voor je oplettendheid, zo kunnen we de juiste informatie verschaffen.

      Groetjes,

      Lysanne

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel je mening. Beoordeel het recept!




Scroll naar boven