Home » Doe eens iets anders met de lunch: vegan chufabrood

Doe eens iets anders met de lunch: vegan chufabrood

Vegan chufabrood maken

Dit vegan chufabrood eet ik graag als tussendoortje wanneer ik aan het werk ben. Het geeft me dát ene zetje om de laatste uurtjes vol te houden. Bovendien is het wat anders dan Sultana’s. ;) Heb je nooit eerder van chufa gehoord? Geen nood. Ik geef je een spoedkennismaking met chufa. En natuurlijk vind je het recept voor dit heerlijke chufabrood.

Wat is chufa?

Chufa, ook wel tijgernoot genoemd, is een knolletje dat groeit tussen de wortels van de knolcyperus. Chufa heeft de grootte van een hazelnoot en smaakt zoet. Meer weten? Check mijn artikel over ‘wat is chufa?’.

Eeuwenoude tijgernoot

Chufa is tegenwoordig superhip. Maar wist je dat de chufaknolletjes al door de Oude Egyptenaren werden geteeld? De Arabieren namen vervolgens chufa mee naar Spanje en verspreidde zich zo door Europa.

6 gezondheidsvoordelen van chufa

Chufa’s zijn gezond. Nee, dat is niet alleen omdat ze er vreemd uitzien. Volgens ChufaNederland bevatten chufa’s:

  • mineralen: magnesium, ijzer, zink, koper, fosfor, mangaan en kalium;
  • veel vezels;
  • vitamine E;
  • bijna geen allergenen;
  • geen gluten;
  • geen dierlijke producten.

Waar koop ik chufa?

Chufa, waaronder chufameel, koop je bij ChufaFactory.

Vegan chufabrood maken

Van mijn moeder kreeg ik een zakje chufameel, waarmee ik dit vegan chufabrood maakte. Het is een zoet brood zonder geraffineerde suikers. Omdat chufa al van zichzelf zoet smaakt, is het zonde om er extra suiker aan toe te voegen. Ik heb alleen de natuurlijke smaakmakers banaan, appelmoes en stevia gebruikt. Kom, we gaan aan de slag!

Recept

Vegan chufabrood

Dit vegan chufabrood is een heerlijk alternatief voor volkoren brood. Lekker met pindakaas en jam.
Voorbereiding5 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Oventijd40 minuten
Totale tijd1 uur 5 minuten
GangBrunch,Lunch,Tussendoortje
KeukenVegan
Trefwoordbrood,spelt,tarwevrij,vegan
Aantal1 brood

Benodigdheden

  • bakpapier
  • brood- of cakevorm
  • bakkwast
  • 2 mengkommen
  • vork
  • handmixer

Ingrediënten

  • olie om in te vetten
  • 360 gram chufameel
  • 300 gram speltmeel
  • 7 gram bakpoeder
  • 2 eetlepels lijnzaad
  • snuf kaneel
  • snuf zout
  • 1 banaan
  • scheutje vanille extract
  • 10 steviadruppels
  • 300 milliliter plantaardige melk
  • 140 milliliter water
  • 3 eetlepels appelmoes
  • scheutje citroensap
  • sesamzaad

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven op op 180°C (boven- en onderwarmte). Vet alvast de brood- of cakevorm in met olie en leg er bakpapier in.
  • Meng het chufameel, speltmeel, bakpoeder, lijnzaad, kaneel en zout in een kom.
  • Prak vervolgens in de andere mengkom de banaan met een vork.
  • Voeg dan het vanille extract, steviadruppels, plantaardige melk, water, appelmoes en citroensap toe, en meng alles met de handmixer door elkaar.
  • Schenk de natte ingrediënten bij de droge ingrediënten en mix alles tot deeg. Het hoort niet te vloeibaar te zijn. Anders moet je meer meel toevoegen.
  • Stort daarna het deeg in de brood- of cakevorm en druk zachtjes aan.
  • Strooi dan het sesamzaad over het deeg en druk dit met een vork in het deeg.
  • Bak tenslotte het vegan chufabrood 40 minuten in het midden van de oven.
  • Laat afkoelen op een rooster.

Notities

Tip: Heb je geen sesamzaad in huis? Gebruik dan gehakte nootjes, zoals hazel- of pecannoten.

Broodbelegtips

Dit vegan chufabrood is dus een zoet broodje. Daarom raad ik je aan om niet voor hartig broodbeleg te gaan, zoals hummus. Ik heb het zelf niet geprobeerd, maar mij lijkt het niet lekker. Wat je wel kunt smeren? Denk eens aan:

  • pindakaas;
  • amandelpasta;
  • sinaasappel-gemberjam;
  • plakjes banaan met kaneel;
  • vegan roomkaas;
  • vegan boter met AH fruithagel.

Kende jij chufabrood al?

Liefs,

Lysanne

* Dit artikel bevat affiliate links.

2 gedachten over “Doe eens iets anders met de lunch: vegan chufabrood”

  1. Wow er gaat een wereld voor mij open. Ik kende dit namelijk niet. Bedankt voor het recept, ben namelijk heel benieuwd naar de smaak!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel je mening. Beoordeel het recept!




Scroll naar boven