Home » Geniet van een avondje Duitse vegan flammkuchen

Geniet van een avondje Duitse vegan flammkuchen

Vegan flammkuchen maken met haver fraiche

Deze vegan flammkuchen is by far lekkerder dan een pizza. Vind ik dan. ;) Ik at ‘m voor het eerst in Frankrijk en sindsdien ben ik om. Maar pas sinds kort heb ik een vegan variant gemaakt, omdat ik nooit een goede vervanging had voor crème fraîche. Nu dus wel dankzij de uitvinding van haver fraîche. Kom, laten we samen vegan flammkuchen maken met dit recept.

Wat is flammkuchen?

Flammkuchen, letterlijk ‘brandende taart’, is een Duits gerecht. Het is gemaakt van deeg en belegd met crème fraîche, uien en spekjes.

Het is geen pizza

Een flammkuchen heeft veel weg van een pizza. Maar dat is het niet. Vaak is de bodem dunner en beleg je deze niet met tomatensaus, maar met crème fraîche. Sterker nog, flammkuchen smaakt heel anders dan pizza. Je moet het echt eens proberen!

Waar komt flammkuchen vandaan?

Flammkuchen komt uit de streek Elzas in Frankrijk. Daar wordt hij tarte flambée genoemd. De kuchen is echter ook bekend in het Duitse Palts en Baden.

Van proefdeeg tot delicatesse

Flammkuchen is ontstaan uit proefdeeg. De bakkers uit de Elzas gebruikte proefdeeg om de temperatuur van hun stookoven te meten, zodat ze brood konden bakken. De bakkers rolden het proefdeeg heel dun uit. Wanneer de temperatuur te hoog was, stond het deeg in brand. Vandaar de naam ‘flammkuchen’.

Hoe maak je flammkuchen?

Flammkuchen maak je door (kant-en-klaar)deeg dun uit te rollen en dit te beleggen met crème fraîche, uien en spekjes. Vervolgens bak je de kuchen op een hoge temperatuur af in de oven.

Vegan flammkuchen maken

De bovenstaande instructies zijn voor de originele flammkuchen. Wij gaan uiteraard een vegan flammkuchen maken! We maken ons eigen speltdeeg en beleggen dit met haver fraîche, champignons, vegan spekjes en vegan kaas.

Ik heb in het onderstaande vegan flammkuchen recept geen uien gebruikt, omdat ik buikpijn krijg van fructanen. Daar zitten uien vol mee. ;) Natuurlijk kun je ze zelf wel toevoegen als je dat lekker vindt. Laten we beginnen!

Recept

Vegan flammkuchen met haver fraîche en champignons

Geniet van een avondje Duitse vegan flammkuchen! Deze heerlijke kuchen maak je van spelt en beleg je met haver fraîche, champignons, vegan spekjes en vegan kaas.
Voorbereiding5 minuten
Bereidingstijd35 minuten
Oventijd20 minuten
Totale tijd1 uur
GangHoofdgerecht
KeukenDuits
Trefwoordcomfort food,kaas,pizza,spelt,vegan
Aantal2 personen

Benodigdheden

  • 2 bakplaten
  • 2 bakpapiertjes
  • kneedmachine
  • deegroller
  • lepel

Ingrediënten

Deeg

  • 110 gram speltmeel
  • 110 gram speltbloem + meer
  • 30 gram tapiocameel
  • ½ theelepel zout
  • 2 eetlepels olie
  • 125 milliliter water

Beleg

  • 250 gram champignons
  • 120 gram haver fraîche
  • 175 gram vegan spekjes
  • vegan kaas
  • peper

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven op op 250°C (boven- en onderwarmte). Leg alvast 2 bakplaten met 2 bakpapiertjes klaar.
  • Meng de speltbloem, speltmeel, tapiocameel, zout, olie en water met de kneedmachine tot een soepel deeg. Je kunt de ingrediënten ook met de hand kneden.
  • Laat het deeg afgedekt even rusten.
  • Snijd ondertussen de champignons in plakjes en leg de spullen voor het beleggen klaar.
  • Bestrooi het werkblad met speltbloem en verdeel het deeg in 2 gelijke stukken.
  • Rol elk stuk deeg uit tot een rechthoekige, dunne lap en leg dit op de bakplaten.
  • Verdeel de haver fraîche met een lepel over beide kuchen.
  • Beleg de kuchen daarna met de plakjes champignons, vegan spekjes, vegan kaas en peper.
  • Bak de vegan flammkuchen 18 tot 20 minuten op 220°C in het midden van de oven.
  • Serveer direct.

Notities

Tip: Voor dit recept heb ik AH haver fraîche en Vivera Spekjes gebruikt.

Flammkuchen-variatie

Het bovenstaande vegan flammkuchen recept is het basisrecept. Maar je kunt nog meer flammkuchen-variaties maken! Voeg extra ingrediënten toe, zoals:

Heb jij wel eens vegan flammkuchen gegeten?

Liefs,

Lysanne

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel je mening. Beoordeel het recept!




Scroll naar boven