Deze vegan broccoli quiche ontstond nadat ik iets anders wilde dan gekookte broccoli. Bovendien stond de perfecte vegan quiche maken lang op mijn lijstje. Het is gelukt! Deze quiche, of hartige broccolitaart, heb ik gevuld met tofu in plaats van eieren. Benieuwd naar de smaak? Kom, we gaan samen het recept maken.

Hoe maak je quiche vegan?

Het is makkelijker dan je denkt om een vegan quiche te maken. De boter die in de bodem gaat, vervang je door vegan botervervangers, zoals kokosolie, olijfolie of plantaardige boter. En de vulling die je normaal gesproken met ei maakt? Daar zijn de volgende ei-vervangers voor:

  • tofu gemengd met sojamelk;
  • zijdentofu;
  • kikkererwtenmeel met water.

Eiwitrijke vulling

Het voordeel van de bovenstaande 3 ei-vervangers is dat ze lekker veel plantaardige eiwitten bevatten en vullend zijn. Daarnaast hebben ze vrijwel geen smaak, zodat je de broccoli of een andere groente nog proeft.

Quiche met broccoli maken

Ik vind een quiche of hartige taart heerlijk. Maar het is wel een karwei om te bakken als je alles zelf maakt. Daarom bewaar ik zulke recepten voor in het weekend. Een middagje de keuken in en je kunt ’s avonds genieten van een lekker stukje zelfgemaakte vegan quiche. Het voordeel van deze vegan broccoli quiche is dat de vulling zacht is. Dit zorgt voor een mooi evenwicht met de knapperige bodem. Kom, we gaan vegan quiche maken!

Broccoli quiche recept

Vegan broccoli quiche

Verwerk je stronk broccoli eens anders met deze heerlijke vegan broccoli quiche. Lekker met een salade of kom soep.
Voorbereiding5 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Oventijd52 minuten
Totale tijd1 uur 27 minuten
GangBijgerecht,Hoofdgerecht
KeukenVegan
Trefwoordhartige taart,ovengerecht,tarwevrij,vegan
Aantal1 quiche

Benodigdheden

  • bakpapier
  • springvorm
  • Mengkom
  • vork
  • bakbonen
  • pan
  • foodprocessor

Ingrediënten

  • olie om in te vetten

Deeg

  • 100 gram speltbloem
  • 100 gram speltmeel
  • 1 eetlepel chiazaad
  • snuf zout
  • snuf gedroogde rozemarijn
  • 2 eetlepels olie
  • water

Vulling

  • 1 middelgrote broccoli
  • 325 gram (biologische) tofu
  • scheut ongezoete sojamelk
  • 2 theelepels mosterd
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 2 eetlepels citroensap
  • ½ theelepel kurkumapoeder
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • snuf zout en peper
  • (vegan) kaas

Bereidingswijze

Deeg

  • Verwarm de oven op 180°C (boven- en onderwarmte). Leg alvast bakpapier in de springvorm en vet de randen in met olie.
  • Meng de speltbloem, speltmeel, chiazaad, zout en gedroogde rozemarijn in een mengkom.
  • Voeg de olie en beetje bij beetje water toe totdat je een soepel deeg hebt. De hoeveelheid water hangt af van welke soort bloem en meel je gebruikt.
  • Bekleed de springvorm met het deeg en prik met een vork gaten in de bodem. Leg nog een stuk gekreukeld bakpapier over het deeg en vul de springvorm met de bakbonen.
  • Bak het deeg 12 minuten voor in het midden van de oven.

Vulling

  • Kook ondertussen de broccoli gaar in een pan. Zorg ervoor dat de broccoli nog knapperig blijft. Giet de broccoli af.
  • Mix terwijl je wacht alvast de tofu, scheut sojamelk, mosterd, sojasaus, citroensap, kurkuma-, komijn- en knoflookpoeder, zout en peper in de foodprocessor.
  • Voeg de broccoli toe en mix de ingrediënten tot een geheel.
  • Haal, als je dat nog niet hebt gedaan, de bodem uit de oven en verwijder de bakbonen en het bakpapier. Verhoog de oventemperatuur naar 200°C (boven- en onderwarmte).
  • Schenk de vulling over de bodem en druk met een vork aan.
  • Strooi de (vegan) kaas over de vulling en bak de vegan broccoli quiche 40 minuten in het midden van de oven.
  • Serveer direct of laat afkoelen op een rooster.

Notities

Tip: Wordt de bovenkant van de quiche te bruin? Leg er dan aluminiumfolie overheen. Heb je geen speltmeel of -bloem in huis? Gebruik dan tarwemeel en -bloem.

Meer recepten met groen

Welke groente doe jij graag in quiche?


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel je mening. Beoordeel het recept!