Planten herkennen: 5 handige apps voor je telefoon

Welke plant is dit

In een enthousiaste bui heb je een plant gekocht. Hij ziet er prachtig uit, maar eigenlijk heb je geen idee wat de naam is, hoeveel licht hij nodig heeft en wat de juiste hoeveelheid water is om aan hem te geven. Geen nood. In dit artikel vind je 5 apps om planten te herkennen.

Hoe kom ik erachter welke plant ik heb?

Er zijn een aantal manieren om erachter te komen welke planten je hebt. Je kunt een oproepje op Instagram plaatsen, een plantenexpert inschakelen of met je groene vriend terug naar het tuincentrum gaan. De meest snelle manier is echter om een plantenherkennings-app te gebruiken. Zo ontdek je direct welke plant je nou eigenlijk hebt gekocht.

Planten herkennen: 5 gratis apps

Er zijn verschillende (gratis) plantenherkennings-apps die je op jouw telefoon kunt installeren. Hieronder vind je 5 apps om planten te herkennen.

1. PlantNet

PlantNet is een slimme jongen. De app herkent namelijk meer dan 20.000 plantensoorten dankzij een grote database met plantenfoto’s. Je kunt zelf ook bijdragen aan de app. Door aan te geven of het gaat om de (on)juiste plant, maak je de app nauwkeuriger. Zo werkt het: 

  1. Maak een foto van je plant;
  2. Upload je foto naar de app;
  3. De foto wordt vergeleken met andere foto’s in de database en hoppa, je weet al dan niet welke plant het is.

PlantNet download je gratis voor Apple of Android.

2. PlantSnap

Ben je op pad en zie een mooie bloem, plant, boom, succulent, cactus of paddenstoel? Zoek de soort op met PlantSnap! Maak een foto van wat je hebt gevonden en de app zoekt in de database (van meer dan 600.000 plantensoorten!) naar de juiste soort. In de app krijg je ook tips en tricks voor tienduizenden planten om ze op de juiste wijze te kweken en te verzorgen. PlantSnap is populair, want de app wordt door tientallen miljoenen mensen gebruikt.

PlantSnap download je gratis voor Apple of Android. Wil je meer uit de app halen? Dan dien je daarvoor te betalen.

Goedzo: PlantSnap plant een boom voor elke persoon die de app downloadt en een geregistreerde gebruiker wordt.

3. Plantifier

Ook met Plantifier maak je een kiekje van jouw plant en een plantenexpert van de MijnTuin.org-community vertelt je welke plant het is. Je kunt ook anderen helpen door te bevestigen of ontkrachten dat hun foto bij de plantensoort hoort. Het is een simpele app, maar alsnog handig om te hebben.

Plantifier download je gratis voor Apple of Android.

4. PictureThis

Met PictureThis kun je ook planten herkennen. De app heeft echter meer in petto. Je kunt:

  • duizenden planten, bloemen en bomen identificeren;
  • over planten leren via foto’s die wereldwijd zijn gemaakt;
  • suggesties en advies krijgen van experts;
  • een herinneringssysteem aanzetten, zodat je nooit meer water vergeet te geven;
  • planten bewaren in je persoonlijke collectie;
  • welke planten giftig zijn voor katten;
  • et cetera.

PictureThis probeer je een week gratis uit voor Apple of Android. Daarna dien je de betaalde versie aan te schaffen.

5. iNaturalist

Tot slot kun je met iNaturalist planten, maar ook dieren opzoeken. Je kunt foto’s van beiden uploaden, kennis opdoen van de planten- en dierenwereld, en ideeën uitwisselen in de bijbehorende community, bestaande uit honderduizenden leden. Hiervoor dien je alleen een account aan te maken. Alle ingezonden foto’s worden gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek. Kortom, een handige app voor natuurliefhebbers.

iNaturalist download je gratis voor Apple of Android.

Wat is de beste app om planten te herkennen?

Nu vraag je je wellicht af: wat is de beste app om planten te herkennen? Dat is geheel aan jou. Houd je naast planten ook van dieren? Dan is iNaturalist iets voor jou. Ben je vaak op pad? Kies dan voor PlantSnap. Vergeet je vaak je planten water te geven? Met PictureThis krijg je een notificatie wanneer het tijd is. 

Extra tip om planten te herkennen

Tot slot wil ik je nog een extra tip geven. Ik gebruik altijd Google Lens om informatie op te zoeken over een plant. Je maakt een foto van de plant, activeert Google Lens en het programma geeft als resultaat een set aan afbeeldingen die het best bij die van jouw matcht. Hierdoor weet je in no-time welke plant het is en hoe je ‘m verzorgt.

Ken jij nog een handige app om planten te herkennen? Laat het weten!


Reacties

2 reacties op “Planten herkennen: 5 handige apps voor je telefoon”

  1. Hi, ik heb Planta. Werkt echt super, enige nadeel is dat ie geen buitenplant herkent. Wel planten voor op he terras, maar gewone planten als bijv een rozenstruik heeft ie moeite mee.

    1. Hoi Adinda,

      Fijn om te horen dat Planta best goed werkt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *