
Kaas is echt zo’n ding die ik mis als vegetariër zijnde. Vooral een tosti met gesmolten kaas! Ook pesto of pizza zonder kaas is wel een dingetje. Ik mis het! Gelukkig zijn er steeds meer en betere alternatieven voor kaas, zoals vegan kaas en edelgistvlokken. Edelwat? Ja, je leest het goed. Edelgistvlokken als kaasvervanger zijn lekker én hebben een heel goede functie! En die functie heb je zeker nodig als planteneter. In dit artikel deel ik ook een recept voor vegan Parmezaanse kaas.
Edelgistvlokken: de alleskunner
Bij het woord edelgistvlokken ga je niet één-twee-drie watertanden. Logisch, aangezien het een gist is. Toen ik de vlokken voor het eerst zag dacht ik: vissenvoer. Vissenvoer? En dit strooi je dus op je eten? Dat lijkt me niet heel smakelijk. Maar ze zijn echt heerlijk! Edelgistvlokken hebben namelijk een hartige, kaasachtige smaak. Niet zoals ‘echte’ kaas, maar het komt in de buurt. Ideaal om in gerechten te verwerken! Zo strooi ik de vlokken over de pasta of ik gebruik ze voor pesto. Lekker! Eigenlijk kun je edelgistvlokken voor alles gebruiken. Verwerk ze echter ‘raw’, dus onverhit. Hierdoor blijven de meeste voedingsstoffen behouden. Dus strooi de vlokken pas wanneer het eten op je bord ligt en niet in de pan.
Hoe ontstaan edelgistvlokken?
Edelgistvlokken worden gemaakt van glucose, ofwel suiker. Na de verhitting droogt men de gist en ontstaan er vlokken die er uit zien als vissenvoer. Edelgistvlokken zijn inactief, dus ze zijn ook te gebruiken in een gistvrij dieet.

Supergezonde gist
Edelgistvlokken zijn super gezond! Bovendien zijn ze perfect voor vegetariërs en veganisten. De vlokken bevatten namelijk vezels, ijzer, eiwitten en vitamine B. Alles wat je extra nodig hebt als je geen vlees, vis en zuivel consumeert! Bovendien bevatten edelgistvlokken ook aminozuren die je lichaam niet zelf kan aanmaken. Dus ze verrijken elke maaltijd én doen iets voor je gezondheid. Edelgistvlokken zijn tegenwoordig veel beter verkrijgbaar dan een paar jaar geleden. Ik heb zelf heel goede ervaring met het merk Natufood. Deze koop ik bij de lokale natuurwinkel. Tegenwoordig kun je ze ook bij de Appie kopen, maar ik support liever de lokale natuurwinkel ;). Natufood kost rond de 3 á 4 euro. Dat lijkt prijzig, maar je doet super lang met zo’n bus. Dus eigenlijk zijn edelgistvlokken budgetproof! Voor een stukje kaas leg je ook al gauw 4 euro neer.

Recept voor een kaasvervanger
De meest luie manier om edelgistvlokken te gebruiken is natuurlijk gewoon de deksel er af te halen en over het gerecht te strooien. That’s me! Maar je kunt er zo veel meer mee. Zoals een sausje of deze kaascrumble.
Voor 1 potje
Bereidingstijd: 5 minuten
Nodig: een scherp mes en snijplank of een foodprocessor
Ingrediënten
- cashewnoten
- edelgistvlokken
- snufje zout
Bereidingswijze
- Hak de noten super fijn of maal ze in de foodprocessor.
- Meng de stukjes noot met de edelgistvlokken en een snufje zout. Bewaar in een afgesloten pot.
Ben jij bekend met edelgistvlokken als kaasvervanger?
Deel je creatie met jouw vrienden! Maak een foto, post ‘m op Instagram en tag @thisisjoan.nl.
Liefs,
Lysanne
Ik zou zo graag de verhouding willen weten om de kaascrumble te maken. Ik ben daar namelijk niet zo goed in.
Vriendelijke groetjes,
Marianne
Hoi Marianne,
Wat goed dat je dit aangeeft! Ik moet dit artikel nog updaten, dus ik neem je vraag zeker mee. Ik zou zelf 4 eetlepels edelgistvlokken op 100 gram cashewnoten doen. Dus als je 50 gram cashewnoten hebt, 2 eetlepels edelgistvlokken. En bij allebei een snufje zout, zodat het niet te zout wordt. Als je van de kaasachtige smaak houdt, kun je meer edelgistvlokken toevoegen.
Ik hoop dat je vraag zo is beantwoord!
Groetjes,
Lysanne