Home » Glutenvrije blauwe bessentaart uit Finland

Glutenvrije blauwe bessentaart uit Finland

Blauwe bessentaart Finland mustikkapiirakka

Twee jaar geleden plukte ik in het zomerse Finse bos blauwe bessen. Dat vond ik zo’n bijzondere ervaring dat ik de bekende Finse blauwe bessentaart wilde bakken. Ook omdat mijn vriend lyrisch was over de bessentaart van zijn oma. Daarom maakte ik een gezonde variant van de mustikkapiirakka. Musti-wat? Een Finse blauwe bessentaart met glutenvrije walnotenbodem.

Finse blauwe bessentaart: een traditionele lekkernij

De Finse mustikkapiirakka, ook wel blauwe bessen (mustikka) taart (piirakka), is een traditionele Finse lekkernij. Tijdens een bezoek aan bezienswaardigheden in Helsinki zag ik bij elk cafeetje wel een blauwe bessentaart in de vitrine staan. Logisch dus dat elke Fin deze bijzondere taart kent en ooit heeft gegeten.

Blauwe bessen komen veel voor in de Finse bossen. Zo kon ik ze in augustus gewoon naast het vakantiehuisje plukken. Daarnaast waren er super veel aalbessen en wilde aardbeien te vinden. Super leuk en lekker natuurlijk! En het fijne is dat je ze gewoon mag plukken dankzij de Everyman’s right. Deze wet stelt dat iedereen mag genieten wat er in de Finse natuur groeit, mits je geen schade aan de planten brengt. Woehoe!

Zoals ik al eerder schreef was mijn vriend altijd super enthousiast over de blauwe bessentaart van zijn oma. Ik wilde wel eens weten wat hij van mijn mustikkapiirakka zou vinden. “Maar het is geen volvette”, zei mijn vriend. Hij bedoelde dat de taart niet met boter en crème fraiche was gemaakt. Ik: “Klopt, maar wel een super lekkere taart!” Hij nam een hap en zei: “Wow, super lekker! Misschien wel lekkerder dan die van mijn oma.” Dat moest ik even registreren op een geluidsbandje. Did told you so dat deze Finse mustikkapiirakka met glutenvrije walnotenbodem lekker zou zijn! Ghehe. Dus nu is het aan jou om de keuken in te duiken en deze prachtige taart te bakken!

Let op: Dit recept is nog niet vegan. Ik ben alle recepten aan het herbakken om er zeker van te zijn dat de hoeveelheden kloppen. Check hier alle vegan ei-vervangers.

Recept voor Finse blauwe bessentaart

Voor één taart
Oventijd: 12 + 40 minuten
Ovenstand: 180 graden Celsius (boven- en onderwarmte)
Nodig: foodprocessor, springvorm (22cm) en bakpapier

Ingrediënten

Voor de bodem

 • kokosolie
 • 100 gram havermeel
 • 100 gram boekweitmeel
 • 50 gram walnoten
 • 1 theelepel kaneel
 • snufje zeezout
 • 7 zachte dadels
 • 100 milliliter ongezoete amandel- of havermelk

Voor de vulling

 • 300 gram ongezoete sojayoghurt
 • 1 ei
 • 2 eiwitten
 • 6 druppels stevia of twee eetlepels kokosbloesemsuiker
 • 2 eetlepels geraspte kokos
 • snufje kaneel
 • 250 gram bevroren blauwe bessen

Bereidingswijze

 1. Verwarm de oven op 180 graden Celsius (boven- en onderwarmte). Vet ook de springvorm in met kokosolie en leg bakpapier op de bodem.
 2. Mix de havermeel, boekweitmeel, walnoten, kaneel en zeezout tot meel in de foodprocessor.
 3. Voeg de dadels en de ongezoete amandel- of havermelk toe en mix tot een plakkerig deeg. Te nat? Voeg wat havermeel toe. Te droog? Voeg wat melk toe.
 4. Bekleed de bodem van de springvorm met het deeg en prik er met een vork gaten in.
 5. Bak de bodem 12 minuten in het midden van de oven.
 6. Mix ondertussen de ongezoete sojayoghurt, ei, eiwitten, stevia of kokosbloesemsuiker, geraspte kokos en kaneel in de foodprocessor.
 7. Haal de bodem na 12 minuten uit de oven en schenk de vulling in de springvorm.
 8. Verdeel de bevroren blauwe bessen in de vulling en bak de Finse mustikkapiirakka met glutenvrije walnotenbodem 40 minuten in het midden van de oven.
 9. Controleer met een prikker of de vulling gaar is.
 10. Laat afkoelen op een rooster.

Deel je creatie met jouw vrienden! Maak een foto, post ‘m op Instagram en tag @thisisjoan.nl.

Wat heb jij ooit gebakken met blauwe bessen?

Liefs,

Lysanne

Interessant? Deel het artikel!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

7 + 1 =

Scroll naar boven