
Riisipiirakka is een typisch Finse gerecht. Wacht. Riisi-wat? Ik moest 3 keer aan een Finse vriend vragen hoe je dit uitspreekt: (riesie pierrakkaa). De letterlijke vertaling is ‘rijsttaartje’. Dit zijn hartige rijsttaartjes die ik ontdekte in Finland. Ze zijn zo lekker! En daarom maakte ik deze Finse rijsttaartjes vegan. Hoe bak je deze bijzondere taartjes? Dat lees je in dit artikel.
Wat is een riisipiirakka?
Riisipiirakka worden traditioneel gemaakt in Karelië. Dit gebied ligt zowel in Finland als in Rusland. Daarom heten de rijsttaartjes ook Karjalanpiirakka. Karjalan is Karelië op z’n Fins. Traditioneel vult men de taartjes met kleefrijst, maar er bestaan ook variaties. Te denken aan aardappelpuree, wortel of bietjes. En wat smeer je er dan op? Eierboter! Dat is een mengsel van gekookt ei, boter, zout en peper. Maar je kunt er ook hüttenkäse of gesmolten kaas op doen.
Officieel is de riisipiirakka dus niet vegan. Niet teleurgesteld, want ik heb een recept voor Finse vegan riisipiirakka. Bovendien heb ik ze in een gezonder jasje gestoken. Ik heb de smaak vergeleken met de ‘echte’ taartjes en ik vind mijn taartjes zelfs lekkerder! Als ze nog warm zijn smeer ik er kokosolie op met wat zout. Geen poespas, maar au naturel. Of zoals de Finnen zeggen: luonnostaan.
Rijsttaartjes recept
Voor 16 taartjes
Kooktijd: 1,5 uur
Oventijd: 15 minuten
Ovenstand: 220 graden Celsius (onder- en bovenwarmte)
Nodig: pan en deegroller
Ingrediënten
Voor de vulling
- 1,5 kopje zilvervliesrijst
- 2 kopjes ongezoete amandelmelk
- 2,5 kopjes water
- 3 eetlepels kokosolie
- zout en peper
Voor het deeg
- 1,5 kopje volkoren roggemeel
- 1 kopje speltbloem + extra
- 3/4 kopje water + extra
- 1 eetlepel gesmolten kokosolie
- 1 theelepel zeezout
Bereidingswijze
- Doe de zilvervliesrijst in een pan samen met de ongezoete amandelmelk en het water. Roer dit door elkaar en laat het sudderen op laag vuur. Roer af en toe door, zodat er een romig geheel ontstaat.
- Voeg 3 eetlepels kokosolie toe samen met het zout en de peper. Roer door de rijst.
- Meng ondertussen in een kom het volkoren roggemeel, speltbloem, water, kokosolie en zout.
- Bestuif het werkblad met speltbloem en kneed het deeg tot een soepel en elastisch deeg. Te nat? Voeg speltbloem toe. Te droog? Voeg water toe.
- Laat het deeg 1 uur afgedekt rusten in de koelkast.
- Verwarm de oven op 220 graden Celsius (onder- en bovenwarmte) en bekleed 2 bakplaten met bakpapier.
- Bestuif het werkblad met speltbloem en verdeel het deeg in 16 stukken. Leg afgedekt weg, want anders droogt het uit.
- Maak je handen licht nat en kneed een stukje deeg door.
- Rol het deeg uit tot een ovale lap die niet te dun is.
- Spreid 3 eetlepels rijst over het deeg en laat daarbij 1 cm van de rand vrij.
- Knijp de randen bij elkaar, zodat er een ovaal taartje ontstaat (zie foto’s).
- Leg het taartje op de bakplaat en herhaal stap 8 t/m 12.
- Bak de Finse vegan spelt riisipiirakka 15 minuten in het midden van de oven.
- Laat afkoelen op een rooster.
Deel je creatie met jouw vrienden! Maak een foto, post ‘m op Instagram en tag @thisisjoan.nl.
Ken jij Finse riisipiirakka?
Liefs,
Lysanne
Hoi Lysanne,
Nee, ik ken dit niet.
Als je het niet erg vindt dan sla ik dit recept over maar genoeg andere lekkere recepten, toch!
Maar toch ook weer wat geleerd want nu weet ik wat riisipiirakka’s zijn, dankjewel!
PS: Misschien vraag je je af waar mijn wenskaart blijft want belofte maakt schuld maar helaas zat ik de laatste tijd niet lekker in mijn vel en dan is het laatste waar je zin in hebt wel freubelen maar niet getreurd want mijn voornemen is om dit weekend een mooie vintagekaart voor jou te gaan maken.
Lieve groet,
Wietske
Ah wat jammer zeg! En sterkte! Hopelijk gaat het snel beter.