Home » Groene zeepjes en sopjes van Fern Green

Groene zeepjes en sopjes van Fern Green

Groene zeepjes en sopjes

Wanneer ik het huis schoonmaak, gebruik ik natuurlijke schoonmaakmiddelen. Bijvoorbeeld azijn, citroensap en baking soda. Wist je namelijk dat je met natuurlijke producten je huis ook blinkend schoon krijgt? Ik kende de 3 eerdergenoemde ingrediënten al, maar er zijn nog veel meer handige middeltjes om je huis mee schoon te maken. En die middeltjes kun je vinden in het boek Groene zeepjes en sopjes van Fern Green. In dit artikel vertel ik je meer over dit boek.

Van chemische naar natuurlijke schoonmaakmiddelen

Ik word steeds bewuster van de schoonmaakmiddelen die ik gebruik. Vroeger dacht ik niet na over wat voor soort allesreiniger of afwasmiddel ik gebruikte. Als het maar lekker rook en zijn werk deed. Tegenwoordig is dat dus heel anders. Zo staan er in mijn gootsteenkastje alleen natuurlijke schoonmaakmiddelen, zoals groene zeep, azijn en soda die je oma ook gebruikte. Oke, en afwasmiddel en glasreiniger van een ecologisch merk.

Chemische schoonmaakmiddelen ruiken vies

Ik vind chemische schoonmaakmiddelen heel vies ruiken. Laatst vond ik nog een beetje allesreiniger van de vorige bewoners in het gootsteenkastje. Weggooien vind ik erg, dus besloot ik de vloer met het laatste restje schoon te maken. Dat had ik beter niet kunnen doen. Wat een chemische lucht! Ik ging bijna over mijn nek. Dat is toch niet goed voor je luchtwegen? En ook niet voor je huid lijkt me. De allesreiniger ligt inmiddels in de vuilnisbak.

Verschillende natuurlijke schoonmaakmiddeltjes

Ik wil dus alleen natuurlijke producten gebruiken om het huis schoon te maken. En dat gaat al de goede kant op. Zo gebruik ik schoonmaakazijn om de douche schoon te maken en citroensap om de waterkoker te ontkalken. Maar er zijn nog meer middeltjes om je huis schoon te maken die ik nog niet kende. Het boek Groene zeepjes en sopjes van Fern Green staat er vol mee. 65 middeltjes om precies te zijn. Daar wilde ik meer over weten!

Hoofdstukken van Groene zeepjes en sopjes

Groene zeepjes en sopjes bestaat uit 5 hoofdstukken. In het eerste deel vind je basisingrediënten om schoonmaakmiddelen te maken, zoals citroensap, etherische oliën en jawel: wodka. Wodka kun je gebruiken om bacteriën en schimmels te doden. Ook vind je een SOS-plan om verschillende vlekken in je kleren met natuurlijke middeltjes te verwijderen.

Vervolgens staan in hoofdstuk 2 schoonmaakmiddeltjes om je badkamer schoon te maken. Overal is aan gedacht. Zelfs hoe je jouw eigen wc-reiniger kunt maken. Het enige wat je nodig hebt is tea tree, natuurazijn en zuiveringszout. In hoofdstuk 3 vind je middelen voor je keuken, in het vierde hoofdstuk voor je woon- en slaapkamer, en in het laatste hoofdstuk voor je bijkeuken.

Waarom je natuurlijke schoonmaakmiddelen zou moeten gebruiken

Leuk al die nostalgische schoonmaakmiddelen, maar waarom zou je natuurlijke schoonmaakmiddelen moeten gebruiken? Ten eerste is dit veel beter voor het milieu. Natuurlijke ingrediënten vind je terug in de natuur, dus ze zijn niet slecht voor het milieu. Chemische middelen daarentegen wel. Bovendien bespaar je geld! Een grote zak soda kost nog geen euro en een flesje citroensap geen 50 cent. Voor chemische (en ecologische) schoonmaakmiddelen betaal je voor het grootste gedeelte de marketing. En zeg nou zelf: we zijn Nederlanders. Die willen zo min mogelijk geld uitgeven ;). Verder zijn natuurlijke schoonmaakmiddelen allergievriendelijk. Zo kun je zelfs als je een allergie hebt, je huis goed schoonmaken.

Conclusie over Groene zeepjes en sopjes

Groene zeepjes en sopjes van Fern Green is een laagdrempelig boek om je huis op een natuurlijke wijze schoon te maken. Zo kan iedereen, jij ook, met een paar natuurlijke basisingrediënten het huis blinkend schoon krijgen. Ik vind het boek een aanrader voor iedereen die groen wilt leven. Ik ben een hoop nieuwe schoonmaakmiddeltjes rijker die ik zeker ga toepassen als ik mijn huis ga schoonmaken. Chemische schoonmaakmiddelen? Die komen mijn huis niet meer in!

Over Fern Green

Fern Green is auteur van meerdere ‘groene’ boeken. Zo schreef ze eerder Groene sapjes, Eiwitrijk en Groene ontbijtjes.

Groene zeepjes en sopjes kopen

Ben je in de schoonmaakfase beland en wil je Groene zeepjes en sopjes kopen? Je kunt het boek voor € 14,99 op bol.com*.

Welke natuurlijke schoonmaakmiddelen gebruik jij?

Liefs,

Lysanne

* Dit artikel bevat affiliate links.

Interessant? Deel het artikel!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 × 3 =

Scroll naar boven