Home » Niet te kneden: gezond speltbrood met zaden

Niet te kneden: gezond speltbrood met zaden

Volkoren speltbrood met zaden bakken

Dit speltbrood met zaden is by far mijn favoriete broodrecept. Je hoeft namelijk niet te kneden en het brood hoeft niet te rijzen. De wijnsteenbakpoeder doet namelijk (bijna) al het werk in de oven. Dus ben je een beginnende broodbakker of heb je weinig tijd? Bak dan dit volkoren speltbrood met zaden. Ik ga je erbij helpen!

Waar komt spelt vandaan?

Spelt werd al 5000 jaar geleden door de Egyptenaren gebruikt, maar vindt haar oorsprong in de Vruchtbare Halve Maan, 9000 jaar geleden (Wikipedia).

Van de Romeinen tot de Middeleeuwen

Ook de Romeinen gebruikten spelt graag. De graansoort is bijvoorbeeld in een Romeinse villa in Voerendaal gevonden. Na de Middeleeuwen werd spelt minder populair, omdat de graansoort tarwe in opkomst was. Volgens Molen De Bente was tarwe makkelijker in gebruik dan spelt, omdat tarwe een hogere opbrengst opleverde en niet gepeld hoefde te worden.

Spelt opnieuw in opkomst

Tegenwoordig is spelt weer enorm in opkomst. Deze ‘oergraan’ wordt voornamelijk verbouwd in Zuid-Duitsland, maar je kunt spelt ook vinden in Zuid-Limburg. Ik heb daar enorme velden met spelt gezien. Bovendien kun je in Maastricht de Bisschopsmolen bezoeken. Deze molen (en bakkerij) maakt alleen gebruik van spelt. Zo vind je er speltvlaai, speltcrackers en speltbrood. Maar ook in de supermarkt vind je een groot assortiment aan producten met spelt.

Spelt werd zo’n 5000 jaar geleden al door de Egyptenaren gebruikt. Ook de Romeinen gebruikten spelt graag.

Speltbrood, wat is dat?

Speltbrood is eigenlijk hetzelfde als andere broden. Speltbrood wordt als basis gemaakt van speltbloem en/of meel, gist, water en zout. Vervolgens kunnen er verschillende ingrediënten worden toegevoegd, zoals suiker, noten, zaden en gedroogd fruit.

Waarom speltbrood eten?

Speltbrood eet je natuurlijk omdat het lekker is. Maar wist je dat je speltbrood beter dan tarwebrood kunt verdragen als je niet goed tegen fructanen kunt? Fructanen zijn een suikersoort die sommige mensen, waaronder ik, niet goed kunnen verteren. Met buikpijn als gevolg. Daarom eet ik altijd speltbrood, omdat ik hierdoor geen buikpijn krijg.

Volkoren speltbrood met zaden bakken

Dit speltbrood met zaden hoef je niet te kneden. Lekker makkelijk.

Hoe maak je speltbrood?

Speltbrood maak je door speltbloem en/of speltmeel te mengen met water, zout en gist. Vervolgens kneed je de ingrediënten tot een soepel deeg en laat dit rijzen. Ten slotte bak je het brood in de oven.

Speltbrood zonder te kneden

Met bovenstaande bereidingswijze ben je zo’n 3 uur verder. Dat is best veel tijd als je net zoals ik graag veel wilt doen. Daarom is dit recept voor speltbrood met zaden ideaal. Het enige wat je hoeft te doen, is de ingrediënten te mengen en het deeg in de oven te bakken. Het kost je slechts 1 uurtje. En ondertussen kun je bijvoorbeeld stofzuigen of de was doen. Kom, laten we het brood samen gaan maken.


 

Speltbrood recept

Speltbrood met zaden

Dit speltbrood met zaden is een gezond en lekker brood dat je gemakkelijk zelf maakt. Hij rolt in no-time uit je oven zonder te kneden.
Totale tijd55 min
GangBijgerecht,Lunch
KeukenHollands,Vegan
Trefwoordbrood,spelt,vegan
Aantal1 brood

Benodigdheden

 • siliconen spatel
 • kom
 • rechthoekige broodvorm

Ingrediënten

 • 250 gram speltbloem
 • 200 gram speltmeel
 • 50 gram zonnebloempitten
 • 25 gram sesamzaad
 • 4 ½ theelepels wijnsteenbakpoeder
 • snufje zout
 • 500 milliliter water
 • 55 milliliter olie
 • olie om in te vetten

Bereidingswijze

 • Verwarm de oven op 190 graden Celsius. Vet de broodvorm met kokosolie in en leg er bakpapier in.
 • Meng vervolgens de speltbloem, speltmeel, zonnebloempitten, sesamzaad, wijnsteenbakpoeder en zout in een mengkom.
 • Schenk daarna het water en de olijfolie bij de droge ingrediënten. Meng alle ingrediënten door elkaar met een siliconen spatel, zodat er geen meel meer te zien is.
 • Stort dan het deeg in de broodvorm en bak het volkoren speltbrood met zaden 50 á 55 minuten in het midden van de oven.
 • Laat het speltbrood afkoelen op een rooster.

Wat eet je bij speltbrood?

Heb je zojuist je eigen speltbrood met zaden gebakken? Lekker bezig! Natuurlijk kan lekker beleg niet ontbreken op een sneetje speltbrood. Wat dacht je van:

Deel je creatie met jouw vrienden! Maak een foto, post ‘m op Instagram en tag @thisisjoan.nl.

Wat maak jij met spelt?

Liefs,

Lysanne

1 gedachte over “Niet te kneden: gezond speltbrood met zaden”

 1. Hoi! Ik heb bovenstaand brood gebakken met 450 gram speltmeel. (Geen bloem) Na 75 min bakken is het brood nog steeds nat/klef.
  Hoe kan dat?
  Mvg claartje

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel je mening. Beoordeel het recept!
een × vier =