Ga terug
Afdrukken
Afbeelding recept
Notities
Kleiner
Normaal
Groter
Recept afdrukken
Pin het recept
Vegan gevulde speculaas maken
Gevulde speculaas mag niet ontbreken tijdens de winter. Deze gezonde variant maak je met zelfgemaakte spijs, en is tarwevrij en vegan.
Voorbereiding
5
minuten
min
Bereidingstijd
35
minuten
min
Oventijd
25
minuten
min
Totale tijd
1
uur
uur
5
minuten
min
Gang
Koek,Tussendoortje
Keuken
Hollands,Vegan
Trefwoord
koek,tarwevrij,vegan,winterse kost
Aantal
12
stukken
Benodigdheden
bakplaat
bakpapier
kom
foodprocessor
deegroller
Ingrediënten
Deeg
125
gram
speltmeel
30
gram
kokosbloesemsuiker
2
eetlepels
speculaaskruiden
1
theelepel
bakpoeder
snufje
zout
60
gram
zachte kokosolie
water
Vulling
75
gram
geweekte dadels
60
gram
amandelen met vlies
¼
theelepel
vanille extract
scheutje
citroensap
water
Bereidingswijze
Verwarm de oven op 180 graden Celsius. Leg ook alvast bakpapier op de bakplaat.
Meng het speltmeel, kokosbloesemsuiker, speculaaskruiden, bakpoeder en zout in de kom.
Voeg vervolgens de zachte kokosolie en een beetje water toe aan de droge ingrediënten en meng door elkaar.
Schenk dan steeds beetje voor beetje water in de kom, zodat je van het deeg een bal kunt maken. Liever iets te nat dan te droog deeg.
Zet het deeg in de koelkast om hard te worden.
Mix de geweekte dadels, amandelen, vanille extract en citroensap in de foodprocessor, totdat je een soort van pasta krijgt.
Plakt de vulling niet genoeg? Voeg wat water toe.
Verdeel het deeg in 2 gelijke stukken en rol beiden uit tot een rechthoek.
Leg vervolgens 1 plak op het bakpapier en smeer de vulling gelijkmatig over de plak.
Druk dan het tweede stuk deeg over de vulling en druk zachtjes aan.
Verwijder eventueel uitstekende stukjes deeg. Deze kun je als speculaas meebakken.
Bak ten slotte de vegan gevulde speculaas 25 minuten in het midden van de oven, totdat de koek goudbruin is.
Laat de speculaas afkoelen op een rooster en snijd de koek in 12 gelijke stukken.
Notities
Ben je een zoetekauw? Voeg dan meer kokosbloesemsuiker toe aan het deeg.