Deze Elzasser zuurkool is een heerlijk winters gerecht. Je maakt het met (zwarte) kikkererwten en gerookte amandelen.
Voorbereiding12 uuruur
Bereidingstijd2 uuruur
Totale tijd14 uuruur
GangHoofdgerecht
KeukenFrans,Vegan
Trefwoordvegan,winterse kost
Aantal4personen
Benodigdheden
kom
koekenpan
grote pan
middelgrote pan
Ingrediënten
(Zwarte) kikkererwten
500gramgedroogde zwarte kikkererwten
2literwater
scheutsojasaus
scheutketjap manis
snufknoflookpoeder
snufkomijnpoeder
olie om in te bakken
Zuurkool
olie om in te bakken
2tenenknoflook
1theelepelkomijnzaad
1theelepelkoriander
3laurierblaadjes
10jeneverbessen
500gramzuurkool (uitgelekt)
250milliliterwater
Aardappels
1kilovastkokende aardappels
Voor erbij
2handengehakte gerookte amandelen
grove mosterd
Bereidingswijze
Zwarte kikkererwten
Week de gedroogde kikkererwten minimaal 12 uur in 2 liter water.
Kook de kikkererwten de volgende dag in 1 á 1 ½ uur gaar. Ze horen een bite te hebben.
Bak vervolgens de kikkererwten in olie. Voeg de sojasaus, ketjap manis, knoflookpoeder en komijnpoeder toe, en bak dit even mee.
Zuurkool
Hak tijdens het bakken van de kikkererwten de knoflooktenen in stukjes. Bak dit in olie goudbruin in de pan.
Voeg vervolgens het komijnzaad, koriander, laurierblaadjes en jeneverbessen toe, en bak dit even mee.
Stop daarna de zuurkool in de pan bij de andere ingrediënten en voeg 250 milliliter water toe. Laat de pan 1 ½ á 2 uur op laag vuur sudderen.
Aardappels
Snijd de aardappels in kleine blokjes. Je kunt ze schillen of gewoon in de schil laten.
Kook de aardappels gaar in ruim water.
Leg de zuurkool op een bord, en doe daar de aardappels, kikkererwten en gerookte amandelen over. Serveer met grove mosterd.
Notities
Tip: Vervang de kikkererwten en amandelen door vegan rookworst, vegan spekjes of tofu. Heb je geen zwarte kikkererwten in huis? Gebruik dan 2 blikken 'gewone' kikkererwten.