Deze perunarieska, Fins platbrood van aardappel, zijn makkelijk te maken en heel lekker. Smeer er boter op, of jam, kaas en hummus.
Voorbereiding15 minutenmin
Bereidingstijd45 minutenmin
Oventijd16 minutenmin
GangBijgerecht,Lunch
KeukenFins,Nordic,Vegan
Trefwoordbrood,spelt,tarwevrij,vegan
Aantal10á 15 rieska
Benodigdheden
kommetje
pan
pureestamper
Mengkom
bakplaat
bakpapier
vork
Ingrediënten
Chiazaad-eieren
2eetlepelschiazaad
7eetlepelswater
Deeg
600gram(kruimige) aardappels
160gramspeltbloem
160gramspeltmeel
1theelepelzout
snufpeper
plantaardige melk
Bereidingswijze
Chiazaad-eieren
Meng 2 eetlepels chiazaad met 7 eetlepels water. Laat 15 minuten in een kommetje staan, zodat je een eistructuur krijgt.
Deeg
Snijd de aardappels in stukjes en kook ze op middelhoog vuur gaar.
Giet de aardappels af, stamp ze fijn en laat afkoelen.
Verwarm ondertussen de oven op 250°C en leg alvast bakpapier op de bakplaat.
Meng de aardappelpuree met de speltbloem, speltmeel, zout, peper en chiazaad-eieren.
Voeg een beetje plantaardige melk toe, zodat er deeg ontstaat. Te nat? Voeg speltbloem toe. Te droog? Voeg meer melk toe. Het moet geen puree worden. Het voelt als brooddeeg aan.
Pak een stuk deeg en druk het tot 1 cm dikte plat op de bakplaat. Herhaal deze stap totdat het deeg op is. De broodjes hoeven niet perfect rond te zijn.
Prik met een vork gaatjes in het deeg en bak de perunarieska 16 á 18 minuten in het midden van de oven.
Notities
Tip: Lust je geen aardappelschil? Je kunt ook de aardappels schillen en het recept vervolgen.