Dit paasbrood zonder spijs is een heerlijke lekkernij voor de Pasen. Makkelijk te maken, vegan en tarwevrij.
Voorbereiding15 minutenmin
Bereidingstijd2 uuruur
Oventijd35 minutenmin
Totale tijd2 uuruur50 minutenmin
GangBrunch,Feest
KeukenFeestdagen,Hollands,Vegan
Trefwoordbrood,lente,spelt,tarwevrij,vegan
Aantal1brood
Benodigdheden
hittebestendig kommetje
mengkom of kneedmachine
schone theedoek
deegroller
bakpapier
bakplaat
Ingrediënten
125gramrozijnen
50gramhazelnoten
3eetlepelschiazaad
200gramspeltbloem
200gramspeltmeel
10gramdroge gist
7gramzout
1eetlepel(kokosbloesem)suiker
snufkaneel
175milliliterwater + 1 eetlepel
50gramzachte vegan boter
olie om in te vetten
Bereidingswijze
Weken
Week de rozijnen en hazelnoten 15 minuten in warm water. Druk daarna het water uit de rozijnen.
Meng ook 3 eetlepels chiazaad met 4 eetlepels koud water. Laat 15 minuten staan. Dit is je ei-vervanger.
Deeg
Meng de speltbloem, speltmeel, gist, zout, (kokosbloesem)suiker en kaneel in een kom.
Voeg het chiazaadmengsel, water en vegan boter toe aan de droge ingrediënten.
Kneed de ingrediënten tot een soepel deeg. Dit kun je met de hand of met een kneedmachine doen.
Vorm van een stukje deeg een raampje. Blijft het raampje heel? Dan is het deeg soepel genoeg.
Meng daarna de rozijnen en noten door het deeg.
1e rijs
Laat het deeg in een ingevette mengkom 45 minuten rijzen onder een theedoek.
Leg alvast een bakplaat met bakpapier klaar.
Druk na 45 minuten met een vuist het lucht uit het deeg. Laat het deeg 15 minuten rusten.
2e rijs
Vorm een ovaalvormig brood en leg het deeg op de bakplaat. Laat het deeg 45 minuten rijzen onder een theedoek. Zorg ervoor dat er ruimte tussen het deeg en de theedoek zit, zodat het deeg tijdens het rijzen niet aan het doek gaat plakken.
Verwarm ondertussen de oven op 200°C (boven- en onderwarmte).
Bakken
Verlaag de temperatuur naar 180°C en bak het paasbrood zonder spijs 30 á 35 minuten in het midden van de oven.