Verwarm de oven op 180°C (boven- en onderwarmte). Leg alvast bakpapier in de springvorm en vet de randen in met olie.
Meng de speltbloem, speltmeel, chiazaad, zout en gedroogde rozemarijn in een mengkom.
Voeg de olie en beetje bij beetje water toe totdat je een soepel deeg hebt. De hoeveelheid water hangt af van welke soort bloem en meel je gebruikt.
Bekleed de springvorm met het deeg en prik met een vork gaten in de bodem. Leg nog een stuk gekreukeld bakpapier over het deeg en vul de springvorm met de bakbonen.
Bak het deeg 12 minuten voor in het midden van de oven.
Vulling
Kook ondertussen de broccoli gaar in een pan. Zorg ervoor dat de broccoli nog knapperig blijft. Giet de broccoli af.
Mix terwijl je wacht alvast de tofu, scheut sojamelk, mosterd, sojasaus, citroensap, kurkuma-, komijn- en knoflookpoeder, zout en peper in de foodprocessor.
Voeg de broccoli toe en mix de ingrediënten tot een geheel.
Haal, als je dat nog niet hebt gedaan, de bodem uit de oven en verwijder de bakbonen en het bakpapier. Verhoog de oventemperatuur naar 200°C (boven- en onderwarmte).
Schenk de vulling over de bodem en druk met een vork aan.
Strooi de (vegan) kaas over de vulling en bak de vegan broccoli quiche 40 minuten in het midden van de oven.
Serveer direct of laat afkoelen op een rooster.
Notities
Tip: Wordt de bovenkant van de quiche te bruin? Leg er dan aluminiumfolie overheen. Heb je geen speltmeel of -bloem in huis? Gebruik dan tarwemeel en -bloem.