Ga terug
Afdrukken
Afbeelding recept
Notities
Recept afdrukken
Pin het recept
Oliebollen uit de oven
Met deze gezonde spelt oliebollen uit de oven maak je oudjaarsavond een stuk gezonder. Vergeet je de poedersuiker niet?
Voorbereiding
10
min
Bereidingstijd
1
uur
50
min
Oventijd
20
min
Totale tijd
2
uur
20
min
Gang
Borrelhapje,Feest,Snack
Keuken
Hollands,Vegan
Trefwoord
Cake,spelt,tarwevrij,vegan,winterse kost
Aantal
12
oliebollen
Benodigdheden
hittebestendige kom
Mengkom
vork
theedoek
muffinvorm voor 12 muffins
Ingrediënten
100
gram
rozijnen
125
gram
speltbloem + extra
125
gram
speltmeel
7
gram
gist
1
eetlepel
kokosbloesemsuiker
½
theelepel
kaneel
snuf
zout
¼
theelepel
vanille extract
250
milliliter
plantaardige melk
1
eetlepel
olie
Bereidingswijze
Laat de rozijnen 10 minuten in heet water wellen.
Meng ondertussen de speltbloem, speltmeel, gist, kokosbloesemsuiker en kaneel in een kom.
Voeg daarna het zout en vanille extract toe.
Schenk vervolgens de plantaardige melk bij de droge ingrediënten en mix met een vork tot een dik beslag.
Meng dan de rozijnen door het beslag.
Laat het beslag 30 minuten afgedekt rijzen op een warme plek.
Verwarm ondertussen de oven op 190 graden Celsius (boven- en onderwarmte).
Vet vervolgens de muffinvorm in met olie en besprenkel met wat speltbloem.
Verdeel het beslag over de muffinvorm en laat het 1 uur rijzen op een warme plek. Zorg dat de theedoek het beslag niet raakt.
Bak dan de oliebollen 15 á 20 minuten in het midden van de oven.
Haal ten slotte de spelt oliebollen uit de oven en serveer direct of laat ze afkoelen op een rooster.
Notities
Tip: Wil je glutenvrije oliebollen uit de oven maken? Gebruik dan boekweitmeel in plaats van speltbloem en -meel.