Ga terug
Afdrukken
Afbeelding recept
Notities
Kleiner
Normaal
Groter
Recept afdrukken
Pin het recept
Oliebollen uit de oven van spelt (oviebollen)
Deze gezonde oliebollen uit de oven (oviebollen) zijn vegan en laag in vet. Je maakt ze met speltmeel, rozijnen en plantaardige melk.
Voorbereiding
10
minuten
min
Bereidingstijd
1
uur
uur
50
minuten
min
Oventijd
20
minuten
min
Totale tijd
2
uur
uur
20
minuten
min
Gang
Borrelhapje,Feest,Snack
Keuken
Hollands,Vegan
Trefwoord
oud en nieuw,spelt,vegan
Aantal
12
oliebollen
Benodigdheden
1 hittebestendige kom
1 Mengkom
1 vork
1 theedoek
1 muffinvorm voor 6 of 12 muffins
Ingrediënten
100
gram
rozijnen
125
gram
speltbloem + extra
125
gram
speltmeel
7
gram
gist
1
eetlepel
suiker
½
theelepel
kaneel
snuf
zout
¼
theelepel
vanille extract
250
milliliter
plantaardige melk
1
eetlepel
olie
Bereidingswijze
Laat de rozijnen 10 minuten in heet water wellen.
Meng ondertussen de speltbloem en -meel, gist, suiker en kaneel in een kom.
Voeg het zout en vanille extract toe.
Schenk de plantaardige melk bij de droge ingrediënten en mix met een vork tot een dik beslag.
Meng de rozijnen door het beslag.
Laat het beslag 30 minuten afgedekt rijzen op een warme plek.
Verwarm de oven op 190 °C (boven- en onderwarmte).
Vet de muffinvorm in met olie en besprenkel met wat speltbloem.
Verdeel het beslag over de muffinvorm en laat het 1 uur rijzen op een warme plek. Zorg dat de theedoek het beslag niet raakt.
Bak de oliebollen 15 á 20 minuten in het midden van de oven.
Haal de oliebollen uit de oven, en serveer direct of laat ze afkoelen op een rooster.
Notities
Tip: Heb je geen speltmeel en -bloem in huis? Gebruik dan tarwemeel en -bloem. En als je niet van rozijnen houdt, kun je dit achterwege laten.