Deze hartige hummustaart met courgette en amandelen is een verrassend gerecht met hummus. Je maakt de speltbodem en vulling zelf. Lekker bij soep of een salade.
Verwarm de oven op 185°C. Leg bakpapier op de bodem van de springvorm en vet de randen in met de siliconen kwast.
Bodem
Meng ondertussen in een kom het speltmeel, speltbloem, zout, olie en water tot een deegbal. Te nat? Voeg meer bloem toe. Te droog? Voeg meer water toe.
Bekleed daarna de bodem en de rand met deeg, en prik gaatjes in de bodem.
Bak de taartbodem 15 minuten in het midden van de oven.
Vulling
Spoel ondertussen de kikkererwten onder de kraan, zodat de aquafaba van de kikkererwten af is. Je kunt de aquafaba ook bewaren voor een ander baksel.
Mix vervolgens de kikkererwten, komijnpoeder, gemberpoeder, kurkuma, chilipoeder, knoflookpoeder, zout, peper, tahin, olie en citroensap in de foodprocessor tot een smeuïge hummus. Breng op smaak door meer van eerdergenoemde ingrediënten toe te voegen.
Vul dan de taart met de hummus.
Topping
Snijd de courgette door de lengte in 4'en en daarna in plakjes van ongeveer 1 centimeter dikte.
Steek de plakjes courgette in de hummus en leg de gehakte amandelen ertussen.
Bak ten slotte de hummustaart 30 á 40 minuten in het midden van de oven.
Serveer warm.
Notities
Tip: Heb je weinig tijd? Vervang dan de bodem door hartige taartdeeg van bijvoorbeeld Koopmans. Deze is vegan.