Deze vegan boerenkoolstamppot is een echte Hollandse klassieker. Je maakt je eigen jus! Lekker met vegan rookworst, spekjes, kikkererwten of gerookte amandelen.
Bereidingstijd30 minutenmin
GangHoofdgerecht
KeukenHollands,Vegan
Trefwoordcomfort food,vegan,winterse kost
Aantal3personen
Benodigdheden
grote pan
steelpan
aardappelstamper
Ingrediënten
600gramkruimige aardappelen
250gramboerenkool
1klontjevegan boter
scheutplantaardige melk
1theelepelkomijnpoeder
snufnootmuskaat
zout en peper
Voor de jus
1ui of 3 teentjes knoflook
olie om in te bakken
2eetlepelsspeltbloem
½groentebouillonblokje
200milliliterkokend water
snufpeper
Garnering
2handjesgerookte amandelen
1handjegedroogde cranberries
Bereidingswijze
Snijd de aardappelen in kleine blokjes en doe ze in de grote pan.
Leg de boerenkool op de aardappelblokjes en kook dit 20 minuten in kokend water op middelhoog vuur.
Maak ondertussen de jus door de ui of knoflook fijn te hakken. Bak dit met olie op laag vuur goudbruin.
Voeg vervolgens de speltbloem toe en bak dit eventjes mee. Het mag niet verbranden.
Voeg ½ groentebouillonblokje en het kokend water toe, en blijf roeren om klontjes te voorkomen. Zorg dat de jus indikt.
Giet het water uit de grote pan af en stamp de aardappelblokjes en boerenkool fijn.
Voeg dan het klontje boter, plantaardige melk, komijnpoeder, nootmuskaat, zout en peper toe, en meng alle ingrediënten tot een stamppot.
Leg wat boerenkoolstamppot op een bord, schenk de jus in een kuiltje en garneer met de gerookte amandelen en cranberries.