Home » Bataattipiirakka: zoete aardappeltaartjes uit Finland

Bataattipiirakka: zoete aardappeltaartjes uit Finland

Zoete aardappeltaartjes bataattipiirakka

Het lekkerste Finse gerecht? Dat zijn rijsttaartjes natuurlijk. Er bestaan ook varianten met aardappelpuree, bietjes en worteltjes. Daarom leek het me een leuke uitdaging om ze te vullen met zoete aardappel. Zo ontstonden deze vegan bataattipiirakka (zoete aardappeltaartjes) waarvan je het recept hier vindt. Bataatti betekent overigens zoete aardappel, oftewel bataat in het Fins.

Fins is een lastige taal

Vergis je alleen niet in de Finse taal, want oh my… wat is dat moeilijk om te leren! Het lijkt niet op het Engels en al helemaal niet op het Nederlands. Dus het is lastig om woorden te onthouden. Ik leer Finse woordjes door ezelsbruggetjes te maken. Zo kan ik de maanden onthouden door aan een koe te denken. Klinkt apart, maar het werkt wel. Zo is de maand januari in het Fins tammikuu. Ik kan dit woord onthouden door te denken aan een tamme koe in januari. Tadaaam ezelsbruggetje! Februari is helmikuu: een koe met een helm op in februari. En blijven oefenen helpt ook! Ik begin off topic te raken ;).

Zoete aardappeltaartjes maken

Deze zoete aardappeltaartjes zijn een verrassende variant op de riisipiirakka die ik eerder heb gemaakt. De taartjes smaken zoet en zijn lekker bij een kom soep. Je kunt kokosolie op de taartjes smeren met een beetje zout of gewoon au naturel eten. Ik vind ze geslaagd!

Recept voor zoete aardappeltaartjes

Voor 16 taartjes
Kooktijd: 15 minuten
Oventijd: 20 minuten
Ovenstand: 220 graden Celsius (onder- en bovenwarmte)
Nodig: pan en deegroller

Ingrediënten

Voor het deeg

  • 1,5 kopje volkoren roggemeel
  • 1 kopje speltbloem + extra
  • 3/4 kopje water + extra
  • 1 eetlepel gesmolten kokosolie
  • 1 theelepel zeezout

Voor de vulling

  • 1 kilo zoete aardappel
  • 1/2 theelepel kaneel
  • 2 á 3 eetlepels ongezoete amandelmelk
  • 3 eetlepels kokosolie
  • snufje zout
  • optioneel: 1 eetlepel kokosbloesemsuiker

Bereidingswijze

  1. Meng in een kom het volkoren roggemeel, speltbloem, water, kokosolie en zout.
  2. Bestuif het werkblad met speltbloem en kneed het deeg tot een soepel en elastisch deeg. Te nat? Voeg speltbloem toe. Te droog? Voeg water toe.
  3. Laat het deeg 1 uur afgedekt rusten in de koelkast.
  4. Schil ondertussen de zoete aardappels en snijd in plakken van 1 cm dikte.
  5. Kook de aardappels 15 minuten gaar in heet water of totdat ze zacht zijn.
  6. Giet het water af en pureer de aardappels.
  7. Meng de kaneel, ongezoete amandelmelk, kokosolie, snufje zout en eventueel het suiker door de puree. Laat afkoelen.
  8. Verwarm de oven op 220 graden Celsius (onder- en bovenwarmte) en bekleed 2 bakplaten met bakpapier.
  9. Bestuif het werkblad met speltbloem en verdeel het deeg in 16 stukken. Leg afgedekt weg, want anders droogt het uit.
  10. Maak je handen licht nat en kneed een stukje deeg door.
  11. Rol het deeg uit tot een ovale lap die niet te dun is.
  12. Spreid 3 eetlepels zoete aardappelpuree over het deeg en laat daarbij 1 cm van de rand vrij.
  13. Knijp de randen bij elkaar, zodat er een ovaal taartje ontstaat (zie foto’s).
  14. Leg het taartje op de bakplaat en herhaal stap 9 t/m 14.
  15. Bak de zoete aardappeltaartjes 15 á 20 minuten in het midden van de oven.
  16. Laat afkoelen op een rooster.

Deel je creatie met jouw vrienden! Maak een foto, post ‘m op Instagram en tag @thisisjoan.nl.

Wat vind jij van deze variatie op de Finse riisipiirakka?

Liefs,

Lysanne

Interessant? Deel het artikel!

2 gedachten over “Bataattipiirakka: zoete aardappeltaartjes uit Finland”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

veertien + 6 =