Dol op pesto? Dit spelt pestobrood is heerlijk bij een kop soep of met wat (vegan) kaas voor bij de borrel.
Voorbereiding25 minutenmin
Bereidingstijd2 uuruur20 minutenmin
Oventijd20 minutenmin
Totale tijd3 uuruur5 minutenmin
GangBijgerecht
KeukenItaliaans
Trefwoordbrood,tarwevrij,vegan
Aantal1brood
Benodigdheden
2 mengkommen
1 schone theedoek
bakpapier
broodvorm
deegroller
Ingrediënten
250gramspeltbloem + extra
250gramspeltmeel
7gramdroge gist
10gramzout
230gramlauwwarme (plantaardige) melk
1chiazaad-ei
30gramolijfolie + extra (geen extra vierge)
1portie(zelfgemaakte) vegan pesto
Bereidingswijze
Meng de speltbloem en -meel samen met de droge gist in een kom.
Voeg pas daarna het zout toe.
Schenk vervolgens de (plantaardige) melk en olijfolie, samen met het chiazaad-ei in de kom en kneed de ingrediënten tot een soepel deeg. Je kunt ook een kneedmachine gebruiken.
Check of het deeg soepel genoeg is door een stukje uit te rekken als kauwgom. Niet soepel? Kneed het deeg dan nog door.
Vet dan de andere mengkom in met olie en laat hierin het deeg afgedekt met de theedoek 1 uur rijzen op kamertemperatuur.
Kneed daarna het deeg even door en laat het dan nog 20 minuten afgedekt rijzen in de kom.
Vet alvast de broodvorm in met olie en leg er bakpapier in, zodat je het brood na het bakken makkelijk uit de vorm krijgt.
Strooi vervolgens wat bloem op je werkblad en rol het deeg uit tot een rechthoek van ongeveer 1,5 cm dikte.
Bestrijk het deeg dan met de vegan pesto.
Vouw dan de zijden van de lengte naar het midden, zoals een soort van envelop, en druk zachtjes aan. Zorg dat de breedte van het deeg iets korter is dan de lengte van de broodvorm.
Rol daarna het deeg op en laat het in de broodvorm afgedekt 1 uur rijzen op kamertemperatuur. Liever iets langer dan te kort. Let op: Zorg dat de theedoek de broodvorm niet raakt, anders blijft het deeg plakken aan de doek.
Verwarm ondertussen de oven op 200°C (boven- en onderwarmte).
Bak het spelt pestobrood ongeveer 15 á 20 minuten in het midden van de oven of totdat de bovenkant goudbruin is.
Laat ten slotte het brood afkoelen op een rooster.