
Pesto is zo’n alleskunner die niet in je keukenkastje mag ontbreken. Met pesto maak je namelijk een gerecht nét iets specialer. Denk eens aan pesto pasta met courgette of pesto als dressing over een rucola pizza. Uiteraard gaat in traditionele pesto kaas, dus is hij niet vegan. Daarom maakte ik mijn eigen vegan pesto met edelgistvlokken en cashewnoten. En die gaan we vandaag samen maken!
Pesto: waar komt het vandaan?
Als je denkt aan pesto, denk je gelijk aan Italië. Klopt! Deze groene saus (!), ja het is een saus, komt uit Genua. Voor degene die willen weten waar dat ligt: ten zuidwesten van Milaan. Je denk echter niet meteen aan de Romeinen. Jammer, want zij waren de eersten die een soort van pesto aten.
Pesto is saus
Waarom is pesto eigenlijk een saus? Pesto wordt vaak ten onrechte als tapenade gezien. Ja, ik dacht dit dus ook. Een lekkere tapenade voor bij toastjes. Dus niet. Feitelijk gezien smeer je dus saus op je stukje stokbrood met (vegan) kaas. De reden dat pesto geen tapenade is, komt doordat tapenade vaak kappertjes en olijven bevat.
Je eigen vegan pesto maken
Traditioneel gezien is pesto, ook wel Pesto alla Genovese, een samenstelling van olijfolie, basilicum, knoflook, zout, Parmezaanse kaas en natuurlijk pijnboompitjes. Die kaas is vaak van dierlijk stremsel gemaakt en dat is nou net iets wat ik niet eet. Gelukkig is vegan pesto gemakkelijk en snel zelf te maken met onderstaande recept. Je hebt alleen een foodprocessor en wat ingrediënten nodig. Zoals cashewnoten en edelgist. Kom, we gaan aan de slag!
Recept
Vegan pesto met edelgist
Benodigdheden
- foodprocessor
Ingrediënten
- 2 handen basilicumblaadjes
- handje rauwe cashewnoten
- 2 teentjes knoflook
- 3 eetlepels edelgistvlokken
- 2 eetlepels olijfolie (extra vierge)
- scheutje citroensap
- zout en peper
- optioneel: water
Bereidingswijze
- Mix de basilicumblaadjes met de cashewnoten kort in de foodprocessor.
- Hak vervolgens de knoflooktenen iets fijner om hele knoflookstukken in de pesto te voorkomen.
- Stop dan de knoflooktenen, edelgistvlokken, extra vierge olijfolie, citroensap, zout en peper in de foodprocessor en mix tot een glad geheel.
- Is het niet vloeibaar genoeg? Voeg dan steeds beetje bij beetje water toe en mix de ingrediënten kort door elkaar.
- Verfijn daarna de smaak naar jou wens door te spelen met de ingrediënten.
- Serveer ten slotte de vegan pesto direct met pasta of bewaar het tot 2 dagen in de koelkast. Invriezen kan ook.
Meer recepten met pesto
Eet je graag pesto? Dan wil je vast ook deze recepten proberen!
Waar gebruik jij pesto voor?
Liefs,
Lysanne
Ik heb nog nooit edelgistvlokken gegeten, maar ben ontzettend benieuwd! Pesto is zo ongelooflijk lekker. Ik heb het weleens zelfs gemaakt, maar dan inderdaad met Parmezaanse kaas…
Edelgistvlokken zijn lekker! Ze smaken niet zoals kaas, maar lekker hartig. Hierdoor is pesto zo lekker! Echt een aanrader :)