Welkom in de wereld van vintage. Dé plek voor liefhebbers van oude kleding, meubels, woonaccessoires en meer. Of ben je nieuw met deze term? Geen probleem. Ik leg je graag met alle liefde uit: wat is vintage? En hoe je onder andere vintage kleding herkent en wat het verschil is met antiek. Kom, lees deze gids.
Wat is vintage?
Vintage (zeg vintitch) is een verzamelterm voor producten die vroeger werden gebruikt en anno nu weer in de mode zijn. Hieronder vallen onder andere ouderwetse kleding, meubels, interieur en muziek. Vintage kan ook betrekking hebben tot wijn. Als wijn uit een goed jaar komt, dan wordt de vloeistof als ‘vintage’ bestempeld.
Wat betekent vintage?
Van Dale definieert vintage als volgt: ‘voorwerpen die door hun ouderwetse uitstraling modieus zijn’. Vintage schijnt te verwijzen naar het Franse ‘vingt ans d’âge’. Wanneer je dit letterlijk vertaalt, kom je uit op ‘twintig jaar oud’. Probeer het Franse woord eens snel uit te spreken. Dat lijkt op het woord ‘vintage’.
Welke jaren zijn vintage?
De term vintage wordt breed gebruikt. Want welke jaren bestempel je als vintage? Over het algemeen kun je ervan uitgaan dat alle producten tussen, breed genomen, 1910 tot 1980 vintage is. Vaak worden de jaren ‘80 en ’90 ook bij deze groep ondergebracht. Door het woord ‘vingt ans d’âge’ lijkt het echter dat alles wat 20 jaar of ouder is, onder de noemer vintage valt. In principe horen de jaren 2000 hier dus ook bij. Maar vrijwel niemand ziet deze periode als vintage. Kortom, ga ervan uit dat vintage tussen de 1910 tot 1980 is gemaakt.
Wanneer is iets vintage?
Iets is vintage wanneer het dus 20 jaar of ouder is. Een nieuw gemaakt product kan ook een vintage uitstraling hebben. Dan spreek je niet over vintage, maar retro. Daarnaast bepaal je of iets vintage is door naar de details te kijken. Dat wil zeggen, naar de kenmerken die voor een bepaalde periode modieus of in trek waren. Verderop in deze gids leer je hoe je vintage herkent.
Wat is vintage kleding?
Vintage kleding is alle kleding die is geproduceerd tussen 1910 tot 1980. Het zijn dus niet kledingstukken die nu zijn gemaakt en een vintage look hebben. Een voorbeeld van dit laatste is bijvoorbeeld de bekende flapper dress uit de jaren ‘20. Deze kun je vaak nieuw kopen in vintage kledingwinkels, maar zo’n jurk is dus eigenlijk geen vintage.
Leestip: Op vintagefashionguide.org vind je een kledingtijdlijn van 1800 tot 2000!
Breed aanbod voor elke portemonnee
Het aanbod van vintage kleding verschilt enorm. Zo zijn er speciale webshops die vintage designertassen, -kleding en -accessoires verkopen voor een aanzienlijk bedrag. Je kunt echter ook vintage kleding vinden in kringloopwinkels voor nog geen tientje. Als je goed zoekt, kom je al gauw een pareltje tegen. Vintage is dus toegankelijk voor iedere portemonnee.
Hoe kun je vintage kleding herkennen?
Je kunt vintage kleding herkennen door te kijken naar 3 onderdelen: de stijl, de labels en het materiaal.
1. Stijl
De stijl zegt veel over vintage kleding. Jurken uit de jaren 1920 hebben een zeer lage taille en zijn hoekig. De reden? Vrouwen keerden zich tegen de strakke korsetten uit de eerdere jaren. Bij de kleding uit de jaren ‘30 wordt echter de taille benadrukt en zien ze er ‘zachter’ uit. Hierbij moet je denken aan bloemenprints en organische vormen. In de jaren 1950 ligt de nadruk op de onderkant. De welbekende petticoat zorgt voor volume in de rokken. En in de jaren ‘70 zijn de mouwen van jurken en truien lang en wijd.
2. Labels
Ook labels verklappen veel over vintage kleding. Is er geen label te vinden? Dan heb je een oud stuk te pakken (vroeger werden er geen labels in kleding genaaid), de label is eruit geknipt of het kledingstuk is zelfgemaakt. Daarnaast staat er op de label vaak een merk waarvan je nog nooit hebt gehoord. Zelfs een zoekopdracht in Google levert niets op. Of het kledingstuk is geproduceerd in een land dat niet meer bestaat, zoals West-Duitsland. Let ook op halve maten. Deze werden gebruikt tussen 1940 en 1970.
Voorbeelden van vintage merken
- Rosanna
- Emark
- Marco Fecci
- Scarva
- Mona
- Création Atelier
- Mamut
3. Materiaal
Kijk ten slotte naar het materiaal. Vroeger werden stoffen als rayon, dralon en orlon gebruikt. Rayon is een oude naam voor viscose. Dralon is de merknaam van gesponnen kunstvezel van het bedrijf Bayer. En orlon is eigenlijk acrylvezel en werd als eerste gebruikt door Dupont.
Natuurlijk vintage kledingmateriaal
- katoen
- wol
- zijde
- linnen
Synthetisch vintage kledingmateriaal
- rayon
- dralon
- orlon
- acetaat
- acryl
- nylon
- polyester
Vintage kleding kopen
De vraag die nog overblijft is: waar kun je vintage kleding kopen? Tegenwoordig is het steeds makkelijker om vintage kleding te vinden. Mijn favoriete adressen zijn (niet-commerciële) kringloopwinkels en Vinted. Kijk eens bij de volgende punten:
- Kringloopwinkels
Ik ga regelmatig naar de Rataplan, Dorcas of Noppes. Kijk vooral naar een kringloop bij jou in de buurt. - Vlooienmarkten
In Nederland en het buitenland worden er regelmatig vlooienmarkten georganiseerd waar je ook vintage kleding kunt kopen. Check voor data deze kalender van vlooienmarktenkalender. - Vintage kledingwinkels
Vintage kledingwinkels als Episode en Vintage Island verkopen ook kleding. Mijn ervaring is wel dat dit vaak jaren ‘80-kleding is, dus niet uit andere jaren. - Webshops
Leuke online vintage kledingwinkels zijn Topvintage, Succubus of Kilo Kilo Vintage. - Online platformen
Op online platformen vind je ook oneindig veel vintage kleding. Probeer bijvoorbeeld Vinted, Etsy of Marktplaats. - Facebook en Instagram
Op Facebook zijn er groepen waarin je vintage kleding koopt en verkoopt. En op Instagram zijn er accounts die vintage kleding verkopen. - Kledingkast van je moeder of oma
Tot slot is het mogelijk dat je in de kledingkast van je moeder of oma ouderwetse kleding vindt. Uiteraard wel met toestemming erin duiken.
- 3 handige tips om vintage kleding te herkennen
- Wat is vintage kleding? [Een uitgebreide gids]
- Shop handpicked vintage kleding bij Kilo Kilo Vintage
- 7 tips waar je vintage kleding kunt kopen
Wat zijn vintage meubels?
Vintage meubels komen net zoals vintage kleding uit de jaren 1910 tot 1980. Tegenwoordig kun je daar de jaren ‘90 bij rekenen. Onder meubels vallen tafels, stoelen, kasten, banken et cetera.
Hoe herken je vintage meubels?
Vintage meubels kun je herkennen door naar de stijl van een bepaalde periode te kijken. Bijvoorbeeld naar elke 10 jaar. Elke periode heeft namelijk zijn eigen kenmerkelijk stijl. Ik moet daarbij wel zeggen dat stijlen vaak terugkomen en dat er niet een duidelijke scheiding van 10 jaar is.
– 1910
In deze periode was art nouveau (jugendstil) voornamelijk in trek. Je herkent deze stijl aan sierlijke vormen die door elkaar lopen. Houten meubels zijn gemaakt van gepolijst donkerkleurig hout. De stoffering heeft de kleuren mosterdgeel/mintgroen, oranje/rood of crème/lichtbruin.
– 1920
Het is de tijd van art deco. Denk aan de geometrische, hoekige vormen van het kubisme. De meubels glimmen door lak, chroom of weerspiegeling. De kleur goud in combinatie met wit of zwart zijn populair.
– 1930
Tot 1935 was art deco dé stijl. Vanaf 1935 maakte Streamline Moderne zijn intreden. ‘Streamline’ verwijst naar de aerodynamische vorm van bijvoorbeeld auto’s. Daarom bestonden meubels uit rondingen en lange lijnen. Dankzij nieuwe productietechnieken gebruikten designers moderne materialen als bakeliet.
– 1940
In deze jaren waren materialen door de Tweede Wereldoorlog schaars. Daarom kenmerkten meubels zich door eenvoud. Meubels van gebogen hout en emaille in diverse kleuren waren in trek. Ook linoleum was populair, omdat het in de keuken eenvoudig te onderhouden was. Qua prints moet je denken aan bloemen en geometrische vormen.
– 1950
De jaren ‘50 kenmerkt zich door chroom. Deze tijd stond namelijk in het teken van de toekomst. Ook pastelkleuren en Scandinavische kleuren als grijs en bruin waren in trek. Hoewel men printen ook graag gebruikten, zoals stippen, bloemen en boemerangs.
– 1960
Deze periode ademt Scandinavië. De meubels zijn strak, maar behouden hun functionaliteit. Plastic is nieuw en dat zie je ook terug in het vele gebruik ervan.
– 1970
De combinatie geel, groen en bruin was in de jaren ‘70 hip. Evenals lavalampen, zitzakken, kuipstoelen en meubels van kurk. Prints van geometrische vormen en bloemen waren de standaard.
– 1980
Meubels uit de jaren 1980 waren minimalistisch, zwartkleurig en gemaakt van glas. Daar recht tegenover stond zalmroze en bloemetjesprints. Een landelijke stijl zag je ook vaak terug.
– 1990
In deze tijdsperiode zag je vooral oranjekleurige, houten meubels. Niet 1 stuk, maar een gehele set. Kleuren als blauw, geel en rood waren de trend.
– 2000
Tot slot werd in de jaren 2000 gemak belangrijk. We wilden betaalbare meubelstukken die eenvoudig samen te stellen zijn. Daarom gaven we de voorkeur aan effen kleuren. Ook wordt de televisie een stuk platter die onderdeel van het interieur wordt.
Vintage meubels kopen
Er zijn veel verschillende adressen waar je vintage meubels kunt kopen. De meest bekende is de kringloopwinkel. Als je echter goed zoekt op het internet, kom je meer adressen tegen. Bijvoorbeeld:
- Marktplaats;
- vlooienmarkten;
- Facebook en Instagram;
- Retro Studio;
- Reliving;
- Meutt;
- Bestwelhip.
Wat is vintage decoratie?
Ook in in de hoek van decoratie is vintage te vinden. Vintage decoratie zijn producten die tussen de jaren ‘10 tot ‘80 zijn gemaakt. Woonaccessoires die in de huidige tijd zijn gemaakt, kunnen ook een vintage look hebben. Maar dan zijn ze niet vintage, ze heten retro.
Hoe herken je vintage decoratie?
Vintage decoratie herken je vrijwel op dezelfde manier als vintage meubels. Kijk goed naar de details als vormen, kleur en materiaal:
- 1910: Art nouveau en sierlijke vormen
- 1920: Art deco en hoekige vormen
- 1930: Streamline Moderne, en rondingen en lange lijnen
- 1940: Materiaalschaarste en eenvoud
- 1950: Toekomstvisie en Scandinavische kleuren
- 1960: Scandinavië en functionaliteit
- 1970: Groen, geel en bruin, en bloemen
- 1980: Minimalistisch en landelijke stijl
- 1990: Blauw, geel en rood, en hout
- 2000: Eenvoudig en effen kleuren
Vintage decoratie kopen
Vintage decoratie kun je op veel plekken kopen. Dus niet alleen in tweedehandswinkels. Kijk eens bij:
Andere ouderwetse stijlen
Nu je een expert bent op het gebied van vintage, zijn er nog andere ouderwetse stijlen die je in deze gids gaat ontdekken. Namelijk retro, antiek, brocante en tweedehands. Dat laatste is niet per se oud, toch past hij in dit rijtje.
Wat is retro?
Volgens Van Dale betekent retro ‘van vroeger, maar opnieuw in de mode’. Wikipedia ziet retro als een imitatie of afgeleide van het verleden. Retro is afkomstig van het Latijnse woord ‘retrogress’ en betekent ‘achteruit’.
Wat is het verschil tussen vintage en retro?
Uit de definities van vintage en retro kun je opmaken dat ze vrijwel hetzelfde betekenen. Maar dat zijn ze niet. Als je op internet speurt, kom je verschillende redenen tegen. Bijvoorbeeld:
- Vintage heeft een bredere tijdlijn: 1910 tot 1980 (of 2000). Retro omvat de jaren 1950 tot 1990.
- Vintage zijn producten die in het verleden zijn gemaakt. Retro is gebaseerd op vroeger, maar anno nu gemaakt. Goederen hebben een ouderwets uiterlijk en de functionaliteiten van nu.
Zo onthoud je het: vintage is een naam voor oude producten die nu weer worden hergebruikt. Retro is een naam voor producten die nu zijn gemaakt en eruit zien alsof ze van vroeger zijn.
Wat is antiek?
Naast vintage en retro is er nog een categorie: antiek. Van Dale bestempelt dit als volgt: ‘voorwerpen van oude kunstnijverheid met kunst- of curiositeitswaarde’. Het klinkt alsof je dit pas begrijpt als je een opleiding tot antiekhandelaar hebt gedaan. Je kunt daarom beter onthouden dat antiek ‘kleding, meubels, woonaccessoires, muziek, et cetera is dat vóór 1910 is gemaakt’.
Iets is antiek als:
- het door vakmanschap is gemaakt, dus niet met machines;
- het meer dan 100 jaar is.
- een boek meer dan 75 jaar is.
Vintage vs. antiek
Het verschil tussen vintage en antiek is makkelijker. Vintage is alles wat na 1910 is gemaakt en antiek alles wat vóór 1910 is gemaakt.
Brocante
Tot slot is er ook nog brocante. Brocante is een deftige vertaling van vlooienmarkt in het Frans. Het zijn voornamelijk woonaccessoires die echt geleefd hebben. Dat is ook direct het verschil tussen brocante en vintage. Bij brocante zijn er vaak gebruikssporen aanwezig. Je kunt gewoon zeggen dat dit versleten producten zijn. Bij vintage is de verwachting dat dit nog in goede staat is.
Wat is tweedehands?
Tweedehands is een heel ander begrip, toch is er een raakvlak met vintage, retro, antiek en brocante. Het wordt namelijk nog een keer gebruikt, zonder weg te gooien.
Tweedehands staat voor producten die een tweede keer worden gebruikt. Ze zijn dus al eerder van iemand geweest, maar in een staat dat het nog een keer te gebruiken is. Een product kan ook meerdere keren van eigenaar veranderen. Dan spreek je van derdehands, vierdehands, et cetera.
Wat is het verschil tussen vintage en tweedehands?
Het verschil tussen vintage en tweedehands is dat tweedehands niet per se oud hoeft te zijn. In tweedehandswinkels vind je dus spullen die door iemand anders al een keer zijn gebruikt, maar die hoeven niet zijn gemaakt tussen 1910 tot 2000.
Stel, je krijgt een nieuwe armband voor je verjaardag. Je draagt ‘m 1 keer, maar je komt tot de conclusie dat hij niet bij je past. Je verkoopt de armband op Marktplaats aan iemand anders. De armband is dus technisch gezien tweedehands.
Waarom is vintage zo populair?
Er zijn verschillende redenen waarom vintage zo populair is. Vintage is:
- uniek;
De kans is klein dat iemand anders er ook mee loopt. - milieuvriendelijk;
Je hergebruikt namelijk een product. - stijlvol;
Je gaat niet mee met de trends van nu, waardoor je je eigen stijl creëert.
Waarom is vintage zo duur?
Wanneer je een gespecialiseerde vintage meubel-, kleding- of woonaccessoireswinkel binnenloopt of online op terechtkomt, kom je er vrijwel snel achter dat een product geen tientje kost, maar dat het een flink bedrag daarboven is. Hoe komt het dat vintage zo duur is? Er is hiervoor een goede reden: de enorme populariteit. Hierop spelen ondernemers graag in. Want interesse is meer conversie.
Populariteit is overigens wel iets te kort door de bocht. Het kan namelijk ook zijn dat ondernemers vintage producten een tweede leven geven door ze op te knappen. Dan worden de manuren, het opknapmateriaal en de uniekheid doorberekend in de prijs. Daarnaast hechten mensen waarde aan oude spullen, waardoor de prijs hoog ligt.
Overigens betekent het niet dat vintage altijd duur hoeft te zijn. Als je namelijk goed zoekt in een niet-commerciële tweedehands- of kringloopwinkel, of online verkoopplatformen, kun je vintage producten voor een kleine prijs scoren. Het is een kwestie van goed zoeken met bijvoorbeeld deze tips voor tweedehands winkelen.
Veelgestelde vragen over vintage
Waar kun je vintage kopen?
Je kunt vintage op veel plekken kopen, zowel online als offline. Denk aan gespecialiseerde vintage winkels, vlooienmarkten, antiquariaten, online verkoopplatformen en de reguliere kringloopwinkels. Ik raad je aan om vooraf aan je zoektocht te bedenken of je op zoek bent naar bijvoorbeeld kleding of meubels. Zo wordt het zoeken makkelijker.
Waar kan ik vintage kleding kopen?
Vintage kleding kun je online en offline kopen. Je vindt kledingstukken in kringloopwinkels, op vlooienmarkten, in vintage kledingwinkels, op webshops, op online platformen, op Facebook en Instagram, en misschien wel in de kast van je moeder of oma.
Hoe weet je of iets vintage is?
Je weet wanneer iets vintage is als het product tussen 1910 tot 2000 is gemaakt. Je kunt hiervoor naar onder andere de details, het materiaal, de labels, de prints en de vormen kijken. Om te bepalen of iets vintage is, heb je enige kennis nodig van specifieke tijdperken.
Wat zijn de kenmerken van vintage?
De kenmerken van vintage zijn niet in 1 zin te omschrijven. Wel kun je ervan uitgaan dat vintage producten tussen 1910 tot 2000 zijn gemaakt. Om erachter te komen wat de exacte kenmerken van vintage zijn, dien je naar details te kijken. Denk aan materiaal, labels, prints en vormen. Ook is het handig om kennis te hebben van specifieke perioden, omdat elk zijn eigen kenmerken heeft. Dit maakt het voor jou makkelijker om de kenmerken van vintage te bepalen.