Home » Met deze 3 tips herken je vintage kleding én scoor je ze

Met deze 3 tips herken je vintage kleding én scoor je ze

Vintage kleding herkennen

Vintage kleding is tegenwoordig hip om te dragen. Denk aan jaren ’90 spijkerjasjes en plooirokken uit de vijftiger jaren. Of die té foute jaren ’80 sportpakken. Hoe weet je dan dat je een vintage item hebt gescoord en niet een lookalike? Wil jij vintage kleding herkennen? Met deze 3 tips gaat het jou lukken!

Vintage kleding herkennen: zo doe je dat

Vintage kleding herkennen, is een ware opgave. Toen ik begon met het kopen van vintage kleding, wist ik echt niet de pareltjes eruit te vissen. Maar naarmate ik dit vaker deed, weet ik nu welke kleding echt oud is en welke een namaak. Ik sta dan ook echt te trappelen in de winkel als ik een tof item heb gevonden.

Vintage kleding is een levensstijl

Tegenwoordig kun je zeggen dat vintage kleding dragen een levensstijl is. Sterker nog, het is hartstikke hip! Ook ik koop zoveel mogelijk vintage kleding of als het echt moet nieuwe kleding met een vintage uiterlijk. Zoals nacht- en zwemkleding, ondergoed, sokken en broeken. Om hygiënische redenen koop ik dit liever nieuw.

Wat is vintage kleding?

Vintage kleding is alle kleding die is gemaakt tussen 1910 en 1990. Overigens is alles wat vintage is gemaakt tussen 1910 en 1980.

Jaren ’90-kleding is ook vintage

Verschillende websites schrijven dat je tot 1980 kunt spreken van vintage kleding, maar ik vind dat de jaren ’90 er tegenwoordig ook bij hoort. We leven namelijk al in de jaren ’20. Haha. Een beetje verwarrend, maar ik bedoel 2020 natuurlijk, niet 1920.

Waar vind je vintage kleding?

Vintage kleding vind je in de kringloopwinkel, in gespecialiseerde vintage winkels, online en in de kast van je moeder of oma.

Mijn favoriete vintage adresjes

Het bovenstaande lijstje is wat abstract als je voor het eerst vintage kleding wilt kopen. Daarom deel ik graag mijn favoriete vintage adresjes met je:

Er zijn nog veel meer adresjes waar je vintage kleding kunt scoren. Daarom heb ik daar een heel artikel over geschreven: 7 tips waar je vintage kleding kunt kopen.

Vintage kleding vind je overal: van de kringloop tot winkels en de kast van je moeder of oma.

Hoe herken je vintage kleding?

Vintage kleding herken je door de stijl, de labels en het materiaal van het kledingstuk.

Vintage kleding herkennen met deze 3 tips

Uiteraard wil je weten hoe je vintage kleding kunt herkennen. Daarom vind je hieronder 3 tips, zodat ook jij prachtige pareltjes scoort!

1. Vintage stijl

Vintage kleding herken je uiteraard door hoe het eruit ziet. Elke periode heeft zijn eigen stijl. Zo hebben jurken uit 1920 een zeer lage taille, zoals de flapper dress. Jurken uit de jaren ’50 benadrukken juist de taille en zijn aan de onderkant heel wijd dankzij de petticoat. Een ander voorbeeld: jurken uit de jaren ’70 hebben vaak lange mouwen en zitten onder de bloemetjes.

Elke periode heeft zijn eigen stijl. Zo hebben jurken uit 1920 een zeer lage taille.

Lesje kledingstijlen

Voordat je vintage kleding gaat kopen, raad ik je aan om op internet te zoeken naar verschillende stijlperioden. Hierdoor weet je ongeveer hoe het eruit ziet en kun je specifieker zoeken.

In de jaren ’20 zagen vrouwen er bijvoorbeeld qua stijl rechthoekiger uit. Zij keerden zich tegen de superstrakke en ongemakkelijke korsetten uit 1910 en eerder. Maar de look van vrouwen was in de jaren ’30 weer zachter en werd de taille weer benadrukt. Ik moet zeggen dat de kledingstijlen redelijk door elkaar heen lopen en tijd tot tijd terugkeerden. Er zijn dus geen strakke periodes met wat hip was.

2. Vintage labels

Naast de stijl zijn labels je beste vriend! Hierdoor kom je er snel achter uit welk jaar het kledingstuk komt. Kleding die is gemaakt aan het begin van de vorige eeuw hebben vaak geen merk. Toen bestond er geen massaproductie, ook wel confectie genoemd.

Onbekend merklabel

Als er een merkje in het kledingstuk staat, heb je er hoogstwaarschijnlijk nog nooit van gehoord. Ik heb bijvoorbeeld een kledingstuk van het merk ‘Lotos Modell’. Ik googelde het merk, maar er kwam geen resultaat naar boven. Nu kun je ervan uitgaan dat dit merk vintage is. Een ander voorbeeld: in een t-shirt staat ‘West-Germany’. Dat bestaat nu niet meer, dus het is vintage. Bovendien wordt kleding bijna niet meer in de westerse wereld geproduceerd door de hoge kosten. Hierdoor weet je ook dat je meestal een vintage item te pakken hebt.

Andere maten

Even terug naar de confectie. Af en toe kom je wel matenlabeltjes tegen in vintage kleding, maar die komen niet meer overeen met de maten van nu. Ik heb veel kleding in maat 42, maar vallen als een 36/38. Je bent dus niet dikker geworden, het ligt aan de kleding. Let ook op halve kledingmaten. Deze werden tussen 1940 en 1970 gebruikt.

Wil je meer weten over vintage kledinglabels? Sammy D Vintage heeft een artikel geschreven over hoe vintage kledinglabels je helpen vintage kleding te herkennen.

Let ook op halve kledingmaten. Deze werden tussen 1940 en 1970 gebruikt.

3. Vintage materiaal

Ten slotte kijk je ook naar het materiaal van de kleding. Dat zegt meer dan je denkt. Namen als ‘rayon’ en ‘dralon’ laten niet echt een lampje bij je branden, maar dit zijn wel de vintage materialen die voor kleding werden gebruikt. Rayon is een oude naam voor viscose. Dralon is een merknaam van gesponnen kunstvezel van het bedrijf Bayer. Ik heb een rood vest met dralon. Een ander voorbeeld is ‘Orlon, wat nu acrylvezel wordt genoemd. Dupont was het eerste bedrijf die in 1941 acrylvezels onder de naam Orlon gebruikte.

Zo herken je vintage kleding

Je bent aan het eind gekomen van dit artikel! Uiteraard zijn er nog veel meer kenmerken, maar dit zijn zo’n beetje de belangrijkste tips. Ik weet zeker dat jij jouw vintage kledingpareltje gaat vinden. Nog een laatste tip: wees geduldig, want dat ene pareltje vind je niet zomaar. ;)

Welke tip heb jij om vintage kleding te herkennen?

Liefs,

Lysanne

Interessant? Deel het artikel!

6 gedachten over “Met deze 3 tips herken je vintage kleding én scoor je ze”

  1. Ik heb er eigenlijk nooit zo bij stilgestaan hoe je vintage kan herkennen. Ik vind het vooral grappig dat je een kleine reis in de tijd maakt! Weet Germany, toch super leuk om dat te ontdekken in jouw kleding :D

    1. Ik wist dit in het begin ook niet! Ik was echter zo nieuwsgierig dat ik een merk eens googlede en tadaaa: ik kwam erachter waar het merk vandaan kwam.

  2. Wat een leuk artikel! Ik ga straks gelijk eens in mijn tweedehandskleding kijken naar de labeltjes. Van een rok weet ik heel zeker dat ‘ie vintage is, van de rest heb ik eigenlijk geen idee. Ik heb zelfs een rok zonder labels (ook niet eruit geknipt), dus ik denk dat ‘ie handgemaakt is. Ik ben zo benieuwd naar het verhaal!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 + dertien =

Scroll naar boven