Home » Osawacake met Delftse vlierbloesemsiroop

Osawacake met Delftse vlierbloesemsiroop

Osawacake recept

Osawa klinkt als een Japanse vechtkunst. Maar je wordt op het verkeerde spoor gezet, want osawa is een heerlijke glutenvrije en vegan cake, gemaakt van rijst. Of je de cake nou ziet als brood, cake of koek: hij is overheerlijk met een flinke laag pindakaas. Zelf maken? Mooi! Want je vindt het recept voor glutenvrije osawacake in dit artikel. Ook vertel ik je precies waar de naam osawa vandaan komt.

Osawa: de grondlegger van macrobiotiek

Osawa, dus geen Japanse vechtkunst maar een cake, is vernoemd naar George Ohsawa. Hij was de grondlegger van het macrobiotisch dieet. Volgens David Bender, auteur van Dictionary of Food and Nutrition, zorgt dit dieet ervoor dat de Yin en Yang van voedsel in balans blijven. Tijdens dit dieet eet je volkoren granen, groente, peulvruchten, miso, zeewieren en gefermenteerd voedsel. Dus eigenlijk bijna alles wat je als vegetariër of veganist nodig hebt! Wil je meer weten over macrobiotisch leven? In dit artikel van Holistic kun je er alles over lezen.

Osawa is vernoemd naar George Ohsawa, de grondlegger van het macrobiotisch dieet.

Wat is osawacake?

Osawacake is een heerlijke cake, gemaakt van zilvervliesrijst, noten, zaden en gedroogd fruit. Om de cake te zoeten, gebruik je diksap. Maar je kunt ook iets anders gebruiken, zoals vlierbloesemsiroop. Voor deze glutenvrije osawacake heb ik vlierbloesemsiroop gebruikt van Delftse Waren. Dit is geen gewone vlierbloesem, want ze worden wildgeplukt uit Delft. Hoe cool is dat!

Deze glutenvrije cake is gemaakt met vlierbloesemsiroop uit Delft!

Een glutenvrije cake zoals jij dat wilt

Ben je net zo enthousiast als ik geworden en klaar om osawacake te bakken? Mooi! Als je niet alle ingrediënten in huis hebt, kun je deze vervangen. Zoals meer rozijnen in plaats van goij bessen. Of amandelen en geen walnoten. Zo kun je de osawacake helemaal maken zoals jij dat wilt. Laten we gaan bakken!

Recept voor glutenvrije osawacake

Voor één cake
Ovenstand: 180 graden Celsius (boven- en onderwarmte)
Oventijd: 45 minuten
Nodig: koekenpan en kleine bakblik

Ingrediënten

  • 3 vijgen
  • 40 gram rozijnen
  • 20 gram goij bessen
  • 30 gram krenten
  • 20 gram hazelnoten
  • 40 gram walnoten
  • kokosolie
  • 150 gram gekookte zilvervliesrijst
  • 60 gram boekweitmeel
  • 50 gram havermout
  • 1,5 theelepel kaneel
  • 1/2 theelepel gemberpoeder
  • 1/2 theelepel psylliumvezels
  • snufje zout
  • 50 milliliter vlierbloesemsiroop
  • 60 milliliter ongezoete amandelmelk

Topping

  • zonnebloempitten
  • geraspte kokos

Bereidingswijze

  1. Snijd de vijgen in kleine stukjes. Week de vijgenstukjes samen met de rozijnen, goij bessen en krenten 15 minuten in warm water.
  2. Rooster ondertussen de hazelnoten en walnoten goudbruin in een koekenpan. Laat afkoelen op een bord.
  3. Verwarm de oven op 180 graden Celsius (boven- en onderwarmte). Vet een kleine rechthoekige bakblik in met kokosolie en leg er bakpapier in.
  4. Meng vervolgens in een kom de zilvervliesrijst, boekweitmeel, havermout, kaneel, gemberpoeder, psylliumvezels en zout.
  5. Voeg daarna het gedroogd fruit en de noten toe aan de andere ingrediënten en meng door elkaar.
  6. Roer dan de vlierbloesemsiroop en ongezoete amandelmelk door de droge ingrediënten tot een ietwat nattig deeg.
  7. Stort het deeg in de bakblik en strooi de zonnebloempitten en de gerapste kokos op het deeg. Druk met een vork goed aan.
  8. Bak de glutenvrije osawacake 45 minuten in het midden van de oven of totdat de cake goudbruin kleurt.
  9. Laat de cake ten slotte afkoelen op een rooster.

Deel je creatie met jouw vrienden! Maak een foto, post ‘m op Instagram en tag @thisisjoan.nl.

Heb jij ooit gehoord van osawacake?

Liefs,

Lysanne

Interessant? Deel het artikel!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

14 + 10 =