8 tips en tricks om een orchidee te verzorgen

witte orchidee met roze vlekken met groene bladeren

De orchidee is een kamerplant met prachtige bloemen. Het is dan niet zo vreemd dat deze plantensoort in veel huishoudens te vinden is. Ben jij in het bezit van een orchidee? En wil je weten hoe je de plant het beste kunt verzorgen? Dan ben je aan het juiste adres. In dit artikel vind je 8 handige tips en tricks over orchidee-verzorging. Ook vind je hulp bij verschillende orchidee-kwaaltjes.

Wat is een orchidee?

Een orchidee is een bloeiende plant die behoort tot de familie Orchidaceae. Deze familie is erg groot. Volgens de Hortus in Leiden bestaan er maar liefst 4000 verschillende soorten orchideeën, variërend van kleine, subtiele bloemen tot grote, opvallende exemplaren. De bloemen kunnen bijvoorbeeld wit, blauw, roze en oranje zijn. Door deze prachtige kleuren gebruiken veel mensen de orchidee als decoratieve plant in huis.

Is een orchidee giftig?

De meeste Orchidee-soorten zijn niet giftig. Dit betekent dat je de plant zonder zorgen in huis kunt halen. Toch is het belangrijk om voorzichtig te zijn bij huisdieren en kinderen. Een orchidee is namelijk niet eetbaar. Bovendien kan een hap ervoor zorgen dat de plant beschadigd raakt. En dat is niet goed voor de plant. Heeft je kind of huisdier van de orchidee gegeten? Neem dan direct contact op met een (dieren)arts.

Leestip: giftige planten voor katten en giftige planten voor honden

Verzorging van de orchidee: 8 handige tips

Orchideeën zijn prachtige, bloeiende planten. Daar wil je natuurlijk zo lang mogelijk van kunnen genieten. Goede orchidee-verzorging is dus essentieel om de plant(en) mooi en sterk te houden. Wil jij jouw orchidee de allerbeste zorg geven? Ik ga je erbij helpen. Hieronder vind je 8 handige tips en tricks om jouw orchidee te verzorgen.

Orchidee-verzorging in het kort:

  • Aankoop: controleer de wortels, bladeren en bloemen
  • Standplaats: indirect zonlicht en vermijd tocht, verwarming en fruit
  • Watergift: elke 10 dagen 5 tot 10 minuten in een dompelbad van regenwater
  • Luchtvochtigheid: hoog, één keer per week sproeien
  • Snoeien: 1 centimeter boven het derde oog (derde knoop)
  • Voeding: tussen april en oktober speciale orchidee-voeding
  • Verpotten: elke 2 à 3 jaar tussen april en oktober met speciale orchidee-grond
  • Stekken: mogelijk, maar lastig

1. Controleer de orchidee bij de aankoop

Een goede orchidee-verzorging begint bij de aankoop van de plant. Heb jij nog geen orchidee en wil je bijvoorbeeld een paarse, gele of roze orchidee kopen? Check dan altijd of de plant gezond is. Dit controleer je door te kijken naar de volgende 3 onderdelen van de plant:

  1. Wortels
    De wortels horen groen of bruin van kleur te zijn. Ook zien ze er stevig uit en voelen niet broos of slijmerig aan.
  2. Bladeren
    De bladeren zijn (donker)groen van kleur. Ook hebben ze geen vlekken of sporen van ongedierte.
  3. Bloemen
    De bloemen zijn nog niet (allemaal) uitgekomen. Kies bij voorkeur een orchidee met alleen bloemknoppen.

2. Plaats de orchidee op de juiste standplaats

De juiste standplaats is belangrijk voor een plant. Ook voor de orchidee. Als je deze plantensoort op de verkeerde plaats zet, is de kans groot dat hij niet optimaal bloeit of zelfs sterft. Plaats de orchidee dus op een plek met veel licht. Zorg er echter voor dat zonnestralen niet direct op de plant terechtkomen. Anders kunnen de bladeren verbranden.

Daarnaast is het belangrijk dat een orchidee niet bij de verwarming of op de tocht staat, en vermijd een plek in de buurt van fruit. Door het ‘gas’ dat fruit produceert, wordt de orchidee sneller oud. Een warme, vochtige plek als de badkamer biedt de plant optimale omstandigheden.

3. Orchidee verzorgen: water geven

Een orchidee heeft natuurlijk water nodig. Bij de meeste planten geef je water met een gieter. Bij een orchidee werkt water geven iets anders. Je dompelt de wortels namelijk in een emmer of bak met water. Mits de plant in een plastic pot met gaten staat.

Hoe vaak moet je een orchidee water geven?

Geef de orchidee ongeveer elke 10 dagen een dompelbad van zo’n 5 tot 10 minuten. Gebruik hiervoor (regen)water op kamertemperatuur. Laat de plant daarna goed uitlekken en zet ‘m terug op zijn plek. Zo voorkom je wortelrot.

Hoe zie je dat een orchidee water nodig heeft?

Een orchidee heeft water nodig als de wortels grijskleurig zijn. De wortels horen namelijk groen van kleur te zijn. Daarnaast voelen de bladeren slap aan en hangen de bloemen naar beneden.

4. Verhoog de luchtvochtigheid door op de orchidee te sproeien

Een orchidee is een tropische plant. Dit betekent dat hij meer luchtvochtigheid nodig heeft dan er in Nederland te vinden is. Hoe je dit oplost? Door de bladeren (niet de bloemen) één keer per week te sprayen met water op kamertemperatuur. Daarna kun je eventueel stof verwijderen met een doekje, zodat de plant beter licht kan opnemen. Regelmatig sprayen zorgt er ook voor dat ongedierte minder kans heeft om de plant aan te tasten.

Heb je meer planten in huis? Of vergeet je water te sprayen? Dan is een humidifier een uitkomst. Dit is een apparaat dat (automatisch) de luchtvochtigheid in huis regelt. Dit is niet alleen goed voor de planten, maar ook voor jezelf. Ik heb een humidifier in de woonkamer staan en ben daar erg tevreden over.

5. De orchidee snoeien na de bloei

De bloemen van een orchidee kunnen na verloop van tijd uitbloeien. Om de plant weer mooi te krijgen, is het belangrijk dat je ‘m snoeit. 

Wat moet je doen als een orchidee uitgebloeid is?

Verwijder de stengels van de uitgebloeide bloemen door te zoeken naar het zogenoemde ‘derde oog’. Als je goed kijkt, zie je op de stengel meerdere dikke stukjes. Dit heten knopen, de plek waar een nieuwe tak kan groeien. Je vindt het derde oog door van onderaf de knopen te tellen tot 3. Bij de derde knoop knip je met een schone schaar 1 centimeter boven de knoop. Verwijder ook de eventuele dode bladeren.

6. Geef de orchidee de juiste plantenvoeding

Om de orchidee mooi te houden, kun je de plant een handje helpen door plantenvoeding te geven. Dit hoeft de eerste paar weken niet, omdat de plant nog voldoende voeding krijgt via de potgrond. Na deze weken is de voeding op en dien je de plant eten te geven.

Kies voor speciale orchidee-voeding en volg de instructies op de verpakking. Daarnaast is het belangrijk om alleen tijdens de groeiperiode tussen april en oktober voeding te geven. Tijdens de andere maanden staan planten in een soort van winterslaap en groeien ze niet. Ze hebben daarom geen voeding nodig.

7. Verpot de orchidee af en toe

Een te strakke pot belemmert de groei van de meeste planten, omdat de wortels geen ruimte hebben. Een orchidee daarentegen houdt van weinig ruimte. Sterker nog, het schijnt dat de plant dan juist meer bloemen produceert. 

Verpot een orchidee pas 2 of 3 jaar nadat je de plant hebt gekocht. Of elke 2 à 3 jaar, tijdens de groeimaanden april tot oktober. Gebruik hiervoor speciale orchidee-grond, waardoor de wortels eenvoudig kunnen groeien. Verwijder tijdens het verpotten dode wortels, zodat de plant zijn energie steekt in nieuwe groei.

8. Stek de orchidee door te scheuren

In theorie is het mogelijk om een orchidee te stekken. Bijvoorbeeld door er een te ‘scheuren’ of door zaden te zaaien. Dit is echter lastig en niet geschikt voor startende plantenliefhebbers. Wil je een extra orchidee? Dan raad ik je aan om een nieuwe orchidee te kopen.

SOS: wat doe ik verkeerd bij de verzorging van mijn orchidee?

Jij geeft je orchidee alle liefde van de wereld met de juiste verzorging. Toch laat je plant kwaaltjes zien. Zoals slap blad en bruine bladeren. Gelukkig kun je dit meestal goed oplossen. Hieronder vind je extra SOS-tips om je orchidee te verzorgen.

Slappe bladeren

Heeft je orchidee slappe bladeren? Dat kan een teken zijn van te véél of te wéinig water. Dit komt doordat de plantencellen in de bladeren zijn geknapt of gekrompen. Het verschil tussen te veel of te weinig water herkennen, is lastig. Je kunt het best kijken naar de wortels:

  • Snotterige, bijna zwarte wortels: te veel water, minder water geven
  • Grijze, maar stevige wortels: te weinig water, direct water geven

Gele bladeren

Ook gele bladeren kunnen bij een orchidee voorkomen. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Zoals:

  • te veel water
  • te lage temperatuur
  • te veel direct zonlicht
  • te weinig voeding

Het is belangrijk om de orchidee op de juiste standplaats te zetten en de juiste hoeveelheid aan water te geven. Zo is de kans kleiner dat je plant gele bladeren krijgt.

Bruine bladeren of randen

Net zoals gele bladeren, zijn er verschillende oorzaken van bruine bladeren en randen. Bijvoorbeeld:

  • te veel water
  • te warme omgeving (verwarming)
  • koude tocht
  • weinig licht
  • te veel kalk in het water
  • te lage luchtvochtigheid

Knip de bruine bladeren af en zorg ervoor dat je de plant vaker sproeit met water. Plaats de plant ook op de juiste plaats en achterhaal hoeveel water je geeft.

Ongedierte

Een orchidee is erg gevoelig voor wolluis. Dit zijn kleine, witte beestjes die er wolachtig uitzien. Je kunt wolluis voorkomen door de bladeren regelmatig te sprayen met water op kamertemperatuur. Zijn de beestjes al op je plant te vinden? Maak dan een natuurlijke spray van: 10 ml spiritus, 10 ml zachte zeep en 500 ml water. Spray dit regelmatig over de plant en verwijder de meeste wolluis met keukenpapier.

Knopverlies

Het kan gebeuren dat de orchidee bloemknoppen verliest. De oorzaak hiervan is een te koude omgeving en te weinig licht. Verplaats de plant naar een warmere, lichtere plek.

Orchidee-verzorging op de juiste manier

Orchideeën zijn prachtige, bloeiende kamerplanten voor in huis en zijn verkrijgbaar in allerlei kleuren. Van roze en paars tot geel en oranje. Logisch dat ze door de kleuren geliefd zijn bij veel mensen. Om zo lang mogelijk te kunnen genieten van de mooie bloemen, is het belangrijk dat je jouw orchidee goede verzorging geeft. In dit artikel heb je 8 verzorgingstips voor orchideeën gegeven. Van het controleren van de plant tijdens de aankoop tot het stekken van een orchidee. Ook weet je wat je moet doen als de plant bijvoorbeeld gele of bruine bladeren krijgt. Veel succes met de verzorging van jouw orchidee!

Heb jij nog tips om een orchidee te verzorgen? Laat het weten in de comments!


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *