Wat is vintage kleding? [Een uitgebreide gids]

wat is vintage kleding

Vintage kleding dragen is tegenwoordig een lifestyle. Of je nu jurken uit de jaren ‘30 aan hebt of een spijkerbroek combineert met een blouse uit de seventies. Maar wat is vintage kleding precies? En waarom is het een goede keuze om hiervoor te kiezen? Dat en meer lees je in deze uitgebreide gids.

Wat is vintage?

De term ‘vintage’ staat voor producten die vroeger in gebruik waren en nu weer hip zijn. Hierbij moet je denken aan kleding, meubels, interieur en muziek. Vintage verwijst naar het Franse ‘vingt ans d’âge’, dat letterlijk betekent ‘20 jaar oud’.

Vintage kleding betekenis

Vintage kleding is kleding die gemaakt is tussen 1910 en 1980, en hun authentieke stijl heeft behouden. Vintage kleding heeft een historische waarde en unieke uitstraling.

Wanneer is kleding vintage?

De term vintage is breed. Dit betekent dat er geen vaste regels zijn wanneer kleding vintage is. Men gaat er echter vaak vanuit dat kleding tussen 1910 en 1980 vintage is. Toch is dit niet helemaal waar. De term ‘vingt ans d’âge’ zegt namelijk dat alles ouder dan 20 jaar vintage is. Je kunt tegenwoordig dus zeggen dat vintage kleding tot ongeveer het jaar 2000 gaat.

Weetje: kleding van vóór 1910 heet antiek.

Tweedehands vintage kleding

In 9 van de 10 gevallen is vintage tweedehands. Dit betekent dat iemand de kleding minstens 1 keer heeft gedragen. Het komt zelden voor dat een vintage kledingstuk nog nooit is gedragen. Mocht je een ongedragen vintage kledingstuk in je bezit hebben die daadwerkelijk uit de vorige eeuw komt, dan heb je een kostbare parel te pakken.

Nieuwe vintage kleding

Naast tweedehands vintage kleding bestaat er ook nieuwe vintage kleding. Dit is nieuw gemaakte kleding met een ouderwetse uitstraling. Zo heb ik bijvoorbeeld een jaren ‘20 flapper dress nieuw gekocht voor een feest. Deze categorie kan ook tweedehands zijn, maar komt niet uit 1910 tot 2000.

Hoe kun je echte vintage kleding herkennen?

Echte vintage kleding herkennen, kan een uitdaging zijn. Zeker als je (nog) geen kennis hebt. Daarom geef ik je graag 3 tips waaraan je kunt herkennen of een kledingstuk oud is.

1. Stijl

Allereerst herken je vintage kleding aan de stijl. Een jurk uit de jaren 20 heeft een lage taille en heeft een rechte vorm. Terwijl een jurk uit de jaren ‘30 juist de taille benadrukt en de jaren ‘50 de nadruk ligt op volumineuze rokken. Op vintagefashionguild.org vind je handige informatie over vintage kleding per decennia, zodat je zelf snel herkent uit welke tijd kleding komt.

2. Label

Ook een kledinglabel kan je veel vertellen. Hieronder vind je een aantal kenmerken.

 • Geen label
  Het kledingstuk is oud, zelfgemaakt of het label is eruit geknipt.
 • Onbekend merk
  Een onbekend merk dat niet te vinden is via Google, wordt vaak niet meer gemaakt. Bijvoorbeeld Rosanna, Mamut en Mona.
 • Niet-bestaande regio
  ‘West-Germany’ (BRD) bestaat bijvoorbeeld niet meer.
 • Halve maten
  Halve maten werden gebruikt tussen 1940 en 1970.

3. Materiaal

Tot slot is het belangrijk om naar het materiaal te kijken. Zie je ‘rayon’ staan? Dat is de oude naam van viscose. ‘Dralon’ staat voor de gesponnen kunstvezel van het bedrijf Bayer. En ‘orlon’ is de oude naam van acryl.

Is vintage kleding duurzaam?

Over het algemeen is vintage kleding duurzaam. Er hoeft namelijk geen nieuw kledingstuk geproduceerd te worden. Maar als je dit slechts 1 keer draagt en doorverkoopt, is dit volgens Rachel Cannegieter, oprichter van RethinkRebels, alsnog een vorm van fast fashion. Hetzelfde geldt voor een nieuwe broek met het prijslabel er nog aan die je in de kringloop koopt. Duurzaamheid gaat om het zoveel mogelijk gebruiken van een kledingstuk.

Ik ben echter van mening dat vintage kleding die niet nieuw geproduceerd is, alsnog duurzaam is. Of het nu al een aantal keer gedragen is of met het prijslabel en al in een tweedehandswinkel hangt. De vorige eigenaar wilde van het kledingstuk af en jij redt het als je het koopt.

Waarom is vintage kleding zo duur?

Vintage kleding is om 3 redenen duur. Allereerst is de populariteit van vintage kleding de laatste jaren flink toegenomen. Bedrijven zien in dat mensen willen investeren in vintage kleding. Daarnaast kan een kledingstuk een enorme waarde hebben als het oud is, maar de conditie vrijwel nieuw is. Tot slot is nieuw geproduceerde vintage kleding gewoon nieuwe kleding, maar heeft vaak een lagere oplage dan fast fashion. Het is voor bedrijven niet rendabel om deze kleding voor lage prijzen aan te bieden.

Tip: Wil je besparen op vintage kleding? Ga naar de kringloopwinkel! 

Waar halen vintage winkels hun kleding vandaan?

Waar vintage winkels hun kleding vandaan halen, ligt aan de soort winkel. Een kringloopwinkel is bijvoorbeeld afhankelijk van mensen die hun kleding inleveren. Een vintage kledingwinkel koopt kleding vaak per kilo bij een kledingsorteerbedrijf of via particulieren voor de echte parels. Kleinschalige winkels kunnen zelf op zoek gaan in kringloopwinkels of in hun netwerk kijken.

Waar kun je vintage kleding kopen?

Je kunt zowel on- als offline vintage kleding kopen. De eenvoudigste plek is de kringloopwinkel bij jou in de buurt. Maar er zijn veel meer locaties te vinden waar jij jouw vintage parels vindt. Hieronder vind je een aantal adressen.

4 winkels voor vintage kleding

Hierboven had ik het al over de kringloopwinkel. Ik ga bijvoorbeeld regelmatig naar de Rataplan, Dorcas of Noppes. Kijk vooral naar welke kringloopwinkels er in jouw buurt zijn. Of ga eens naar:

 • Episode
 • Vintage Island
 • Roxy’79 Vintage
 • Laura Dols

Tip: In Nederland en het buitenland worden regelmatig vlooienmarkten georganiseerd. Kijk daar ook eens naar vintage kleding. Check voor data deze kalender van vlooienmarktenkalender.

Vintage kleding online

Uiteraard zijn er online veel webshops en plekken te vinden die vintage kledingstukken verkopen. Bijvoorbeeld Kilo Kilo Vintage. Of:

 • Topvintage
 • Succubus
 • Vinted
 • Etsy
 • Marktplaats
 • Facebook & Instagram

Vintage kleding wassen

Als je een of meerdere vintage kledingstukken hebt bemachtigd, wil je er natuurlijk goed voor zorgen om ze in perfecte conditie te houden. Daarom geef ik je nog een aantal tips:

 1. Check het materiaal
  Is je kledingstuk van wol of gedeeltelijk wol? Was het apart met wolwasmiddel en het speciale wolprogramma van de wasmachine. 20 graden en 600 toeren is het meest veilig. Is het kledingstuk gemaakt van synthetische materialen? Dan kan het vaak bij de rest van de was, al dan niet in een waszak.
 2. Bekijk de details
  Controleer of je kledingstuk gemaakt is van verschillende materialen. Bestaat hij gedeeltelijk uit wol? Dan is het zonde als je het stuk bij de gewone was gooit. Wolwas is in dit geval de veiligste optie.
 3. Check het label
  Volg altijd de instructies van het label. Is dat er niet? Kijk naar het materiaal. Vaak zijn natuurlijke en synthetische materialen van elkaar te onderscheiden.
 4. Kies voor een hanger
  Om de vorm van het kledingstuk te behouden, kun je het best een hanger gebruiken. Gebreide kledingstukken kun je het best liggend laten drogen op een handdoek.
 5. Gebruik geen droger
  Een droger kan kwetsbare vintage kleding beschadigen. Laat kleding dus gewoon in de lucht drogen (is ook beter voor het milieu).
 6. Controleer of de kleur afgeeft
  Wrijf zachtjes met een natte doek op een plek met kleur om te controleren of het kledingstuk afgeeft. Zo voorkom je dat je het stuk beschadigt en de rest van de was dezelfde kleur krijgt.
 7. Strijk op lage temperaturen
  Strijk vintage kledingstukken altijd op lage temperaturen, zodat beschadiging nihil is.
 8. Verwijder vieze geurtjes met azijn
  Ruikt je kledingstuk vies of muffig? Leg het stuk een nachtje in azijn en was het de volgende dag in de wasmachine. Of laat het kledingstuk buiten op een hanger goed luchten. 

‘Wat is vintage kleding?’ in een notendop

Hoewel vintage kleding oorspronkelijk tussen 1910 en 1980 komt, is het anno nu hip om het te dragen. Of het nu een jurk of een blouse is. In deze gids heb je kennisgemaakt met alle informatie rondom vintage kleding. Je weet wat vintage kleding is, hoe je het herkent en waar je vintage kleding kunt kopen. 

Ik ben erg benieuwd op welk vintage kledingstuk je trots bent. Laat je het weten in de comments?


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *