
Deze pompoensoep met kokosmelk en gember is een van mijn favoriete soepen. Waarom? Hij is hartstikke gezond, vult enorm en heeft een verwarmend effect op gure dagen. Het geheim van deze pompoensoep? Kaneel! In dit artikel vertel ik je stap voor stap hoe je deze heerlijke pompoensoep maakt.
De geschiedenis van pompoen
Even een stukje geschiedenis. Tussen 7000 en 5500 jaar voor Christus kweekten men in Midden- en Zuid-Amerika al pompoen. Ook de indianen waren dol op de groente. Ze gebruikten pompoenen voor verschillende gerechten en vlochten er zelfs manden van. Dat is handig!
Weetje: Wist je dat pompoen familie is van de komkommer en meloen?
De oranje pompoen is zoet
Voor dit recept heb ik oranje pompoen gebruikt. Dit is een ronde pompoen met een zoete smaak. Hierdoor proef je ook dat de soep zoet is. Uiteraard kun je voor deze soep ook een andere pompoensoort gebruiken, zoals de flespompoen.

Hoe maak je pompoensoep?
Pompoensoep maak je door de pompoen met of zonder schil in stukjes te snijden en de zaden te verwijderen. Vervolgens pak je de pompoenstukjes met water, kruiden en zout in een grote pan. Daarna pureer je alle ingrediënten tot een ietwat dikke soep.
Tip: Gooi de pompoenpitten niet weg! Je kunt ze namelijk roosteren tot een gezonde snack. Zoals met dit recept van Betty’s Kitchen.
Wat is lekker in pompoensoep?
Voor pompoensoep kun je verschillende ingrediënten gebruiken. Zoals kokosmelk en gemberwortel. Maar ook kruiden en specerijen doen het goed in pompoensoep. Denk aan kurkuma, komijnpoeder, laos, koriander en mijn all time favorite: kaneel.
Wat eet ik bij pompoensoep?
Pompoensoep is op zichzelf staand niet echt een compleet gerecht. Daarom kun je ‘m goed combineren met ander eten. Bijvoorbeeld:
Romige pompoensoep maken
Voor het onderstaande recept heb ik een pompoen uit mijn opa’s moestuin gebruikt. Maar je kunt uiteraard ook gewoon een oranje pompoen uit de winkel gebruiken. ;) Daarnaast heb ik kokosmelk toegevoegd om de soep lekker romig te maken. En natuurlijk heel veel kruiden, zoals gember en mijn geheime ingrediënt kaneel. Kom, we gaan samen de soep maken!
Pompoensoep met kokosmelk recept
Pompoensoep met kokosmelk
Benodigdheden
- lepel
- soeppan met dikke bodem
- staafmixer
Ingrediënten
- 1 oranje pompoen
- olie om in te bakken
- 2 tenen knoflook
- 2 uien
- 2 centimeter gemberwortel
- 1 grote winterwinter
- 1 ½ theelepel kaneel
- 1 theelepel kurkumapoeder
- 1 theelepel kerriepoeder
- 1 ½ theelepel komijnpoeder
- 1 theelepel laospoeder
- 7 deciliter kokend water
- 1 groente bouillonblokje
- 3 laurierblaadjes
- 200 milliliter kokosmelk
- citroensap
- zout
- peper
Bereidingswijze
- Hak de pompoen door midden en verwijder de pitten uit de binnenkant met een lepel.
- Snijd alvast de pompoen in dobbelstenen van ongeveer 2 bij 2 centimeter.
- Verwarm een grote pan op middelhoog vuur. Voeg wat olie toe.
- Snijd de knoflook, ui, gember en winterwortel in kleine stukjes en fruit lichtjes in de pan.
- Voeg de kaneel, kurkuma-, kerrie-, komijn- en laospoeder toe er bak 2 minuten mee.
- Schenk 7 dl kokend water in de pan en voeg het groente bouillonblokje toe samen met de laurierblaadjes.
- Laat de groenten 10 minuten koken of totdat de pompoen bijna zacht is.
- Voeg dan de kokosmelk toe en roer alles goed door.
- Zet het gas uit en pureer de soep tot een gladde, romige massa. Te dik? Voeg wat kokend water toe. Te dun? Voeg een papje toe van maizena en koud water.
- Breng de pompoensoep op smaak met citroensap, zout en peper. Voeg eventueel kaneel toe als de soep niet zoet genoeg is.
- Serveer direct.
Meer pompoenrecepten
Pompoen is lekker he? Probeer ook eens een van deze recepten:
Deel je creatie met jouw vrienden! Maak een foto, post ‘m op Instagram en tag @thisisjoan.nl.
Wat vind jij van deze pompoensoep met kokosmelk en gember?
Liefs,
Lysanne
Zoveel soepen vind ik lekker maar het liefst wel een gebonden soep. Kaneel is idd. heel verrassend en geeft een bijzondere lekkere smaak aan soep. Dankjewel voor het delen van dit recept Lysanne!
Klopt! Gebonden soep vind ik ook lekkerder! En graag gedaan ;)