De top 10 makkelijke kamerplanten voor in huis [Lijst]

makkelijke kamerplanten

Kamerplanten zijn leuk voor in huis. Maar wat als je (nog) geen groene vingers hebt? Of wanneer je weinig tijd hebt? Geen nood. Er zijn namelijk huisplanten die eenvoudig te verzorgen zijn, zodat jij er minder omkijken naar hebt. In dit artikel vind je de top 10 makkelijke kamerplanten voor in huis.

Wat zijn makkelijke kamerplanten?

Makkelijke kamerplanten zijn planten die weinig verzorging nodig hebben. Ze vragen bijvoorbeeld weinig water, waardoor ze na een vergeten gietbeurt alsnog goed groeien. Makkelijke kamerplanten zijn ideaal voor mensen zonder groene vingers of met weinig tijd, en graag planten in huis willen hebben.

Tip: Wil je helemaal geen omkijken hebben naar planten? Dan kun je jouw eigen plantenterrarium maken. Of zet planten op water. Je hoeft alleen het water te verversen.

Waarom kamerplanten in huis?

Kamerplanten bieden je huis een tal aan voordelen. Bijvoorbeeld, ze zijn:

  • luchtzuiverend;
  • vochtregulerend;
  • stressverlagend;
  • geluidsdempend;
  • prachtige decoratie voor in huis.

Welke kamerplanten zijn makkelijk?

Er bestaan verschillende soorten kamerplanten die makkelijk te onderhouden zijn. Om je een handje te helpen en het aantal binnen de perken te houden, vind je hieronder de top 10 makkelijke kamerplanten voor in huis.

1. Gatenplant

De gatenplant (monstera) is een van de populairste kamerplanten én makkelijk te verzorgen. De plant staat het liefst op een plek met weinig zonlicht. Zorg dat de aarde vochtig blijft, maar niet doorweekt. Let op: een gatenplant kan heel groot worden. Dus check eerst of je genoeg ruimte hebt voordat je de plant koopt.

2. Vrouwentong

De vrouwentong (sansevieria) is naar mijn mening de meest makkelijke plant ooit. Hij heeft namelijk weinig water nodig, dus is het niet erg als je een keer vergeet water te geven. Geef pas water als de grond volledig is opgedroogd. Leestip: planten water geven.

3. Drakenbloedboom

Ook de drakenbloedboom (dracaena) is een makkelijke, grote kamerplant. Hij vraagt namelijk weinig licht, water en verzorging. Ideaal dus als je weinig tijd hebt of (nog) geen kennis over planten hebt.

4. ZZ-plant

De ZZ-plant (zamioculcas) bewaart vocht in de stengels en bladeren. Hierdoor heeft de plant weinig water nodig. Geef dus alleen water wanneer de aarde volledig is opgedroogd. Ook staat de ZZ-plant het liefst in de schaduw.

5. Cactus

Heb je een zonnige kamer? Dan past een cactus perfect op deze plek. De groene zonaanbidders hebben weinig water nodig, maar wel de juiste potgrond. Kies voor potgrond die luchtig en waterdoorlatend is, zoals speciale cactusgrond.

6. Aloë vera

Ook de aloë vera is een plant die graag in de zon staat en weinig water nodig heeft. Laat dus de grond volledig opdrogen voordat je jouw plant een nieuwe scheut water geeft.

7. Graslelie

De graslelie (chlorophytum comosum) is een mooie groenblijvende plant die in het voorjaar kleine, witte bloemetjes laat zien. Uit deze bloemen komen kleine graslelieplantjes die je kunt stekken (leestip: graslelie stekken). De plant heeft maximaal 1 keer per week water nodig en staat graag in halfschaduw.

8. Palmlelie

De palmlelie (yucca) heeft zijn eigen waterreservoir. De plant slaat water op in de stam, zodat hij weken zonder water kan. Dus geen zorgen als je een keer vergeet water te geven. De palmlelie houdt trouwens van een zonnige plek.

9. Luchtplant

Een plant zonder aarde, kan dat? Zeker! De luchtplant (tillandsia) haalt namelijk vocht uit de lucht. Eens per week de plantenspuit erop en je hoort de plant niet klagen. Let op: een luchtplant is niet geschikt voor kamers met een lage luchtvochtigheid. Dat overleeft hij niet.

10. Pannenkoekplant

Tot slot is de pannenkoekplant (pilea peperomioides) een makkelijke kamerplant. De bladeren lijken op kleine pannenkoeken, vandaar de naam. Plaats de plant op een lichte plek zonder direct zonlicht en houd de grond vochtig, niet zeiknat.

Tip: Krijgt je pannenkoekplant baby’s? Dan kun je jouw pannenkoekplant stekken en kweek je nieuwe planten.

Makkelijke kamerplanten kopen

Jij wilt natuurlijk weten waar je mooie, makkelijke kamerplanten kunt kopen. Er bestaan zowel on- als offline verschillende adressen. Kijk eens in de supermarkt of ga op Biotuinwijzer.nl voor een biologische teler bij jou in de buurt. Wil je liever online kamerplanten kopen? Dat kan ook.

Makkelijke planten voor buiten

Ben je op zoek naar tuinplanten die weinig onderhoud nodig hebben? Ik heb 20 makkelijke tuinplanten voor je uitgezocht waarmee je jouw eigen eenvoudige buitenjungle maakt.

Conclusie

Als je kamerplanten binnen wilt zetten, hoef je geen groene vingers of veel tijd te hebben. Er bestaan namelijk tal van makkelijke kamerplanten die weinig onderhoud nodig hebben. Van de monstera tot de pannenkoekplant. Ben je op zoek naar meer planten voor in huis? Lees dan de volgende artikelen over:

Welke makkelijke kamerplanten ga jij voor in huis kopen? Ik ben benieuwd!

Interessant artikel? Gebruik de onderstaande infographic en plaats een link naar dit artikel!

makkelijke kamerplanten infographic

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *