20 makkelijke tuinplanten voor buiten in de tuin

makkelijke tuinplanten

Een prachtige tuin met veel kleurrijke bloemen en planten: een droom voor velen. Het onderhouden van een tuin kan echter een uitdaging zijn. Bijvoorbeeld als je druk bent of (nog) geen groene vingers hebt. Geen nood. In dit artikel vind je maar liefst 20 makkelijke tuinplanten voor buiten.

Wat zijn tuinplanten?

Tuinplanten zijn planten die van nature of door menselijke hulp buiten groeien. Er bestaan eenjarige, tweejarige, meerjarige en vaste planten. Tuinplanten worden gebruikt als bodembedekkers en eyecatchers in de tuin.

Wanneer tuinplanten planten?

Wanneer je tuinplanten moet planten, verschilt per type plant en het klimaat waarin je woont. Volgens Buitenleven.nl kun je het hele jaar door planten, mits het niet vriest of het heel droog is. Mijn tip: lees je eerst goed in voordat je aan de slag gaat met de tuin.

20 makkelijke planten voor buiten

Er bestaan verschillende plantensoorten die eenvoudig te onderhouden zijn. Je hebt hiervoor dus weinig plantenkennis of tijd nodig om ze te onderhouden. Mits je ze minimaal water geeft tijdens droge periodes. Benieuwd? Hieronder vind je 20 makkelijke planten voor in de tuin.

1. Ooievaarsbek

De ooievaarsbek (geranium) komt voor in allerlei kleuren. Van paars en roze tot geel en oranje. Deze vaste plant staat graag in de zon of halfschaduw. Een ooievaarsbek bloeit van mei tot oktober. Weetje: slakken houden niet van deze plant.

2. Kardinaalsmuts

De kardinaalsmuts (euonymus) heeft geelgroene bloemen en opvallende vruchten. De plant vraagt een zonnige plek of halfschaduw, en staat het liefst in vochtige, humusrijke grond. Let op: de kardinaalsmuts is lastig te combineren met andere vaste planten vanwege oppervlakkige worteling.

3. Brachyglottis sunshine

Brachyglottis sunshine is een wintergroene tuinplant. Dit betekent dat hij in de winter groen blijft. De plant heeft grijsachtige bladeren en gele bloemen. Brachyglottis sunshine kan tegen zeewind en zout, dus hij doet het goed in kustgebieden. Plaats de plant op een zonnige plek.

4. Schildpadbloem

De schildpadbloem (dhelone obliqua) heeft prachtige lilaroze bloemen die van juli tot en met september bloeien. De plant staat graag in de zon of halfschaduw, en heeft een lichtvochtige grond nodig.

5. Zeeuws knoopje

Het Zeeuws knoopje (astrantia major) bloeit van juni tot en met september. De plant wil een plekje in halfschaduw en een vochtige grond. Zorg ervoor dat rondom de plant weinig boomwortels voorkomen.

6. Choisya ternata

Choisya ternata is een wintergroene plant en heeft van mei tot augustus witte bloemetjes. Zowel de bladeren als de bloemen geven een heerlijke geur af. De plant staat graag in de zon of halfschaduw en kan maximaal 2 meter worden.

7. Bamboe

Bamboe is een sterke grassoort en kan tegen Nederlandse winters. Zorg ervoor dat bamboe genoeg water krijgt tijdens droge periodes. Let op: kies niet voor de woekerende bamboesoort. Deze moet je flink terugdringen om te voorkomen dat je hele tuin ineens een bamboeveld is geworden. Bamboe kan in de zon of halfschaduw staan.

8. Elfenbloem

De elfenbloem (epimedium) is een echte schaduwplant voor buiten. De plant is wintergroen en geeft van april tot mei bloemen. Zorg voor een lichtvochtige, humusrijke grond zonder boomwortels in de buurt. 

9. Vleesbes

De Vleesbes (Sarcococca ruscifolia) is een groenblijvende plant. Hij bloeit in februari en ruikt zoet. Plaats de vleesbes op een beschutte plek en het liefst in een humusrijke grond.

10. Vetkruid

Vetkruid (sedum) is een zonliefhebber. Zet deze plant dan ook in de zon. Door zijn dikke bladeren, die vocht vasthouden, heeft hij minder water nodig. Zorg dus dat vetkruid geen langdurige natte voeten houdt. De bloeitijd van de roze bloemen is van september tot en met oktober.

11. Duizendknoop

De Duizendknoop (persicaria) is een makkelijke tuinplant. Hij groeit in vrijwel alle grondsoorten en geeft de voorkeur aan zon of halfschaduw. De bloemkleur is wit, roze en rood, en de hoogte ligt tussen de 20 tot 150 centimeter.

12. Herfstaster

De herfstaster (aster) geeft de tuin veel kleur. De bloemen zijn verschillend van kleur en bloeien in de nazomer. De herfstaster houdt van een goed gedraineerde, maar vruchtbare grond en staat het liefst in de volle zon.

13. Kattenkruid

Kattenkruid (nepeta nervosa) verklapt zijn naam al: katten zijn dol op deze plant. Kattenkruid staat graag in de zon en op een warme plek. Zet ‘m in een hoek van de tuin om katten daarheen te lokken, zodat ze niet je hele tuin overnemen. Leestip: planten tegen katten.

Leuk om te weten: kattenkruid valt onder de categorie planten met paarse bloemen. De plant krijgt tijdens zijn bloeiperiode prachtige paarse bloemen.

14. Purperklokje

Het purperklokje (heuchera) is een makkelijke tuinplant. Hij groeit namelijk op vrijwel alle grondsoorten. Plaats het purperklokje in halfschaduw en knip lelijk geworden blad weg. 

15. Vrouwenmantel

Vrouwenmantel (alchemilla mollis) heeft grijsachtige, groene bladeren. De plant staat het liefst in de zon of halfschaduw. De bloemkleur is groen-geel en bloeit tussen mei en september. 

16. Skimmia japonica Rubella

Skimmia japonica ‘Rubella’ is een wintergroene plant. Tussen april en mei geeft de plant roze-witte bloemen. Plaats de skimmia op een plek met halfschaduw en in een humusrijke grond.

17. Hemelsleutel

De Hemelsleutel (sedum ‘herbstfreude’) trekt veel vlinders aan en bloeit tussen augustus en oktober. De hemelsleutel staat graag op een zonnige plek en in goed doorlatende tuingrond.

18. Herfstanemoon

De herfstanemoon (anemone hupehensis) bloeit van september tot en met oktober. Hij staat graag in halfschaduw, en in een voedsel- en humusrijke bodem. De herfstanemoon combineert goed met andere plantensoorten.

19. Groenblijvende sneeuwbal

De groenblijvende sneeuwbal (viburnum tinus) is een wintergroene plant die lang bloeit. De kleine roze-witte bloemen bloeien van oktober tot maart. Zet de groenblijvende sneeuwbal op een zonnige, maar beschutte plek.

20. Hertshooi

Tot slot is de hertshooi (hypericum calycinum) een makkelijke tuinplant. De plant heeft gele bloemen die van juli tot en met september groeien. Zorg dat de hertshooi op een zonnige plek staat en bescherm ‘m in de winter tegen regen en sneeuw.

Makkelijke tuinplanten kopen

Nu is de vraag nog: waar koop je makkelijke planten voor in de tuin? Er bestaan verschillende adressen waar je kunt aankloppen, zowel on- als offline. Denk aan het tuincentrum, supermarkten, bol.com of kijk op Biotuinwijzer.nl voor een biologische teler bij jou in de buurt.

In het kort

Planten brengen je tuin tot leven. Het kan echter een klus zijn als je weinig tijd hebt of je plantenkennis is (nog) niet ontwikkeld. Gelukkig is daar een oplossing voor. In dit artikel heb je kennis gemaakt met 20 makkelijke tuinplanten voor buiten. Ook weet je op welk moment je tuinplanten in de aarde moet steken en bij welke on- en offline adressen je terecht kunt voor tuinplanten. Succes!

Welke makkelijke tuinplanten ga jij aanschaffen?

Interessant artikel? Gebruik de onderstaande infographic en plaats een link naar dit artikel!

tuinplanten infographic

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *