38 schaduwplanten voor buiten in de tuin

Schaduwplanten buiten

Het lijkt lastig te zijn om een schaduwrijke tuin te vullen met planten. Maar niets is minder waar, er zijn tal van prachtige schaduwplanten voor buiten die jouw tuin doen opbloeien. Ben je benieuwd welke schaduwplanten je buiten kunt zetten? In dit artikel vind je er 38.

Wat zijn schaduwplanten?

Schaduwplanten zijn planten die van nature in de schaduw groeien, vaak onder andere planten. Maar ze groeien ook op plekken waar geen direct zonlicht komt, zoals in de schaduw van een gebouw. Vaak hebben schaduwplanten grotere bladeren, zodat ze beter zonlicht kunnen opvangen.

Hoe kies je de juiste schaduwplanten?

Voordat je tuinplanten gaat kopen die in de schaduw gaan staan, is het belangrijk om eerst onderzoek te doen naar je tuin. Check wat voor grondsoort er in de tuin ligt. Zand, klei of leem? Niet elke plant vindt bijvoorbeeld zandgrond fijn. Onderzoek ook hoe water wordt afgevoerd. De ene plant heeft meer water nodig dan de ander. Kijk daarnaast hoeveel ruimte je hebt. Grote schaduwplanten zijn niet geschikt voor op een balkon bijvoorbeeld. Tot slot moet je rekening houden met hoeveel onderhoud je kwijt wilt zijn aan schaduwplanten. Kies voor makkelijke tuinplanten als je weinig tijd hebt of ga voor een uitdagendere plant als je meer tijd hebt.

Schaduwtuin vs. schaduw in de tuin

De termen ‘schaduwtuin’ en ‘schaduw in de tuin’ worden vaak door elkaar gehaald. Toch is het niet hetzelfde. Een schaduwtuin is een tuin die voornamelijk in de schaduw ligt. Er komt bijna geen zonlicht in de tuin. Bij schaduw in de tuin hoeft de tuin niet helemaal in de schaduw te liggen. Er kunnen ook plekken met zonlicht bestaan. Houd hier rekening mee als je schaduwplanten gaat plaatsen, want ze groeien niet graag in de zon.

Welke planten kunnen in de schaduw buiten?

Er zijn verschillende soorten planten die in de schaduw buiten kunnen staan. Van grote schaduwplanten tot schaduwplanten die winterhard zijn of bloeiende schaduwplanten. Ben je benieuwd? Ik heb ze hieronder voor je uitgestippeld.

Hoge schaduwplanten voor buiten

Hoge schaduwplanten brengen hoogteverschillen en structuur aan in de tuin. De volgende schaduwplanten voor buiten zijn geschikt als je zoekt naar hoogte:

 1. Vingerhoedskruid (digitalis) (Let op: is zeer giftig)
 2. Japanse esdoorn (acer palmatum)
 3. Zegge gras (carex)
 4. Koningsvaren (osmunda regalis)
 5. Klimop (hedera)

Grote schaduwplanten voor buiten

Ben je op zoek naar schaduwplanten met omvang? Ga dan voor de volgende grote schaduwplanten voor buiten:

 1. Rhododendron
 2. Hortensia (afhankelijk van de soort, zoals hydrangea teller rose)
 3. Hulst (ilex)
 4. Fargesia bamboe
 5. Beukenhaag (fagus sylvatica)

Bloeiende schaduwplanten voor buiten

Bloemen zorgen voor een prachtige kleur in je tuin naast al het groen. Hieronder vind je bloeiende schaduwplanten voor buiten:

 1. Longkruid (pulmonaria)
 2. Monnikskap (aconitum)
 3. Akelei (aquilegia)
 4. Ooievaarsbek (geranium)
 5. Gebroken hartje (dicentra)
 6. Kruipend zenegroen (ajuga reptans)
 7. Kerstroos (helleborus orientalis)
 8. Camelia

Leuk om te weten: de akelei krijgt in zijn bloeiperiode prachtige paarse bloemen. Meer vind je in het artikel over planten met paarse bloemen.

Winterharde schaduwplanten voor buiten

Winterharde schaduwplanten kunnen niet alleen in de schaduw. Ze zijn ook bestand tegen winterse temperaturen. De volgende schaduwplanten zijn winterhard:

 1. Schoenlappersplant (bergenia)
 2. Klimop (hedera)
 3. Hosta
 4. Kerstroos (helleborus orientalis)
 5. Longkruid (pulmonaria)
 6. Elfenbloem (epimedium)
 7. Vingerhoedskruid (digitalis)

Groenblijvende schaduwplanten voor buiten

Groenblijvende schaduwplanten blijven het hele jaar door groen. Ook in de winter. Hieronder vind je groenblijvende schaduwplanten voor buiten:

 1. Goudaardbei (waldsteinia)
 2. Schuimkaars (tiarella)
 3. Dikkemanskruid (pachysandra)
 4. Mansoor (asarum)
 5. Siergrassen
 6. Varens

Schaduwplanten voor buiten in een pot

Je hoeft geen tuin te hebben om planten buiten te zetten. Als je een balkon hebt waar veel schaduw te vinden is, kun je bepaalde planten in een pot zetten. De onderstaande schaduwplanten voor buiten kunnen in een pot:

 1. Varen
 2. Klimop (hedera)
 3. Fuchsia
 4. Begonia
 5. Vlijtig Liesje (impatiens)
 6. Kaukasische vergeet-mij-nietje (brunnera macrophylla)
 7. Schuimbloem (tiarella)

Schaduwplanten verzorgen

Natuurlijk is het belangrijk om je schaduwplanten zo goed mogelijk te verzorgen. De verzorging van een schaduwplant verschilt. Doe daarom altijd goed onderzoek naar de juiste verzorging. Ik kan je wel algemene tips geven die voor elke schaduwplant geldt:

 • Geef planten water, meer tijdens droge perioden en minder in de wintermaanden.
 • Strooi jaarlijks compost of houtsnippers tussen de planten om uitdroging en kattenpoep te voorkomen.
 • Geef tijdens de groeiperiode tussen april en oktober plantenvoeding.

Waar kun je schaduwplanten kopen?

Er zijn verschillende plekken waar je schaduwplanten kunt kopen, zowel on- als offline. Je kunt bijvoorbeeld een kijkje nemen bij het tuincentrum als Intratuin. Ben je op zoek naar biologisch geteelde schaduwplanten? Kijk op Biotuinwijzer.nl voor een biologische teler bij jou in de buurt.

In het kort

Het is een misvatting dat het lastig is om planten te vinden voor een schaduwrijke tuin. Er bestaan namelijk tal van schaduwplanten voor buiten. Of je nu zoekt naar grote schaduwplanten, bloeiende schaduwplanten of winterharde schaduwplanten: er is altijd een plant die past bij jouw behoeften. In dit artikel heb je kennisgemaakt met 38 schaduwplanten voor in de tuin en weet je op welke adressen je (biologische) schaduwplanten kunt kopen. Veel succes!

Welke schaduwplanten ga jij in de tuin zetten? Ik ben benieuwd!

Interessant artikel? Gebruik de onderstaande infographic en plaats een link naar dit artikel!

infographic schaduwplanten

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *