22 planten met paarse bloemen [Handige lijst]

planten met paarse bloemen

Wil je een vleugje mysterie of luxe toevoegen aan je tuin? Kies voor planten met paarse bloemen! Maar ook als je van paars houdt, zijn ze geschikt. Benieuwd naar welke soorten je in de tuin kunt plaatsen? In dit artikel vind je een handige lijst met maar liefst 22 planten met paarse bloemetjes.

Wat zijn planten met paarse bloemen?

Planten met paarse bloemen zijn tuinplanten met daaraan bloemen met een paarse kleur. Deze kleur ligt tussen violet en magenta in, van licht naar donker. De planten staan voor koninklijkheid, spiritualiteit en mysterie, maar stralen ook een luxegevoel uit. 

Vaste planten met paarse bloemen herkennen

Stel, je hebt een groene plant met paarse bloemen gezien en wilt deze ook in de tuin hebben. Hoe zorg je er dan voor dat je weet wat voor plantensoort het is? Je moet geluk hebben een plantenkenner mee op pad te hebben of je maakt gebruik van een planten-app. Zoals PlantNet en PlantSnap. Meer hierover lees je in het artikel over planten herkennen.

22 planten met paarse bloemen

Ben je niet op pad en wil je kennismaken met een aantal prachtige planten met paarse bloemen? Dan ben je aan het juiste adres. Hieronder vind je er 22, zowel eenjarige, meerjarige als vaste planten. Laten we van start gaan.

Eenjarige planten met paarse bloemen

Eenjarige planten zijn planten die slechts 1 jaar bloeien. Daarna gooi je ze weg of leg je ze op de composthoop.

1. Petunia

De petunia (petunia) is een prachtige eenjarige plant die maar liefst 35 soorten heeft. Deze zomerbloeier trekt bijen en andere insecten aan, en staat graag in de zon. De ‘petunia sanguna deep lavender vein’ is paarskleurig en groeit goed op het terras of balkon. Let op: de petunia is giftig voor mens en dier.

2. Viooltje

Het viooltje (viola) is een zeer bekende paarse plant en komt in wel 500 soorten voor. De meeste violen zijn eenjarig, maar er bestaan meerjarige. Plaats de planten op een koele plek en haal uitgebloeide bloemen weg, zodat de plant nieuwe aanmaakt. Het ‘hoornviooltje’ is een voorbeeld van een paarse plant.

3. Lobelia

De lobelia (lobelia) is een plant met kleine, paarse bloemen. Het is een zomerbloeiende bodembedekker die tot diep in de herfst paars kleurt. De plant staat graag op een zonnige plek en vraagt regelmatig om water. De ‘lobelia riccardii’ is paarskleurig.

4. Mexicaantje

De paarse bloemen van het mexicaantje (ageratum houstonianum) zien er donzig uit. De plant bloeit optimaal op een zonnige plek en moet voldoende water krijgen. Maar vermijd een te vochtige grond, daar houdt de plant niet van.

5. Cosmos

De cosmos (cosmos bipinnatus) is een eenjarige plant waar bijen en andere insecten dol op zijn. De plant komt voor in verschillende kleuren, waarvan de ‘cosmos radiance’ het dichtstbij paars komt. Plaats een cosmos op een zonnige, maar beschutte plek.

6. Pronkerwt

De naam zegt het al: deze plant pronkt met zijn prachtige bloemen. De pronkerwt (lathyrus odoratus) groeit graag tegen een schutting of rek aan, waardoor hij wel tot 2 meter kan worden. De plant houdt van een vochthoudende en voedselrijke grond.

Meerjarige planten met paarse bloemen

Meerjarige planten leven 2 of meer jaar. Ze zijn echter niet vast, maar groeien dus langer dan een eenjarige plant.

7. Akelei

De akelei (aquilegia) laat prachtige bloemen zien. Geen wonder dat ze geliefd zijn bij bloemisten. Neem de ‘aquilegia flabellata spring magic blue’ als voorbeeld. Het lijkt wel alsof er dubbele bloemen aan elke steel zitten. De akelei staat graag in de zon of schaduw en is geschikt voor borders.

8. IJzerhard

IJzerhard (verbena) is een groene plant met paarse bloemen. De bloemen groeien maandenlang door, waardoor je lang van ijzerhard kunt genieten. De standplaats van de plant is de volle zon en hij kan goed tegen droogte.

9. Salie

Salie (salvia officinalis) is een bekend kruid voor in de keuken. Maar wist je dat de plant paarse bloemen heeft? Ze bloeien van juni tot juni en zijn daarna weer weg. Salie staat graag in de volle zon, maar bescherm ‘m wel tegen wind.

10. Iris

De iris, ook wel zwaardlelie genoemd, kent meer dan 300 soorten en is een makkelijke tuinplant. Geef genoeg water en plaats de plant op een zonnige plek. Meer vraagt hij niet.

Vaste planten met paarse bloemen

Vaste planten zijn er voor altijd. Mits je ze goed verzorgt natuurlijk.

11. Zonnehoed

De zonnehoed (echinacea purpurea) is een paarsroze plant die zo’n 60 centimeter wordt. De plant staat graag op een zonnige plek en heeft regelmatig water nodig. Weetje: de zonnehoed schijnt goede eigenschappen te hebben voor je gezondheid.

12. Lavendel

Wie kent ‘m niet, de lavendel (lavandula). De paarsblauwe bloemen trekken niet alleen insecten aan, maar ook mensen om de heerlijke geur op te nemen. Zet lavendel in een kalkrijke grond en op een zonnige plek. Omdat lavendel een mediterrane plant is, geef je pas water als de grond is opgedroogd.

13. Sierui

Hij is niet eetbaar, maar is bedoeld om te genieten van de paarse bloemen. Ik heb het over de sierui (allium senescens). De plant krijgt in de vorm van paarse bolletjes een prachtige kleur van juni tot september. Plaats de sierui in de zon of halfschaduw, en geef ‘m regelmatig water.

14. Hortensia

Nog zo’n tuintopper: de hortensia (hydrangea). De plant komt in allerlei kleuren voor, waarvan de ‘hydrangea macrophylla magical amethyst’ paarskleurig is. Je kunt tot maar liefst 6 maanden van de bloemen genieten, waardoor de hortensia erg mooi staat in elke tuin.

15. Vlinderstruik

Wil je graag vlinders in je tuin? Dan is de vlinderstruik (buddleja davidii) je beste vriend. Vlinders zijn dol op deze plant. Niet zo gek, want de paarse bloemen zijn prachtig en bieden voeding. De plant bloeit van juli tot september en groeit op vrijwel elke grondsoort.

16. Kattenkruid

Kattenkruid (nepeta nervosa) staat graag in de zon en op een warme plek. Zet ‘m in een hoek van de tuin om katten daarheen te lokken, zodat ze niet je hele tuin overnemen. Leestip: planten tegen katten.

17. Ereprijs

Ik heb het ook niet bedacht, maar ereprijs is een plantennaam. De ereprijs (veronica spicata) verliest zijn blad in het najaar, maar is winterhard. Hierdoor kun je het volgende seizoen weer van de lange, paarse bloemen genieten. 

18. Lupine

Een prachtige plant met paarse bloemen op een lange steel is de lupine (lupinus). Het is een makkelijke en sterke plant die graag in een zanderige grond staat zonder al te veel voeding. Sterker nog, teveel voeding werkt averechts. Verwijder de uitgebloeide bloemen, zodat de plant genoeg energie heeft om te blijven groeien.

19. Dropplant

De dropplant (agastache blue fortune) wordt niet voor drop gebruikt, maar dankt zijn naam aan de dropachtige geur van de bladeren. Je kunt er zelfs thee mee zetten. Ook de lange, paarse bloemen zijn eetbaar.

20. Bieslook

Wist je dat bieslook (allium schoenoprasum) ook bloemen heeft? Paarsroze om precies te zijn. Ze bloeien van mei tot juli en trekken insecten aan. Is de bieslook uitgebloeid? Dan kun je een paar stelen van de plant afknippen en voor gerechten gebruiken.

21. Ridderspoor

Een andere plant met paarse bloemen op een lange steel is ridderspoor (delphinium). De plant komt in verschillende kleuren voor, waarvan ‘delphinium black knight’ donkerpaars is. Ridderspoor kan tot wel 2 meter worden en bloeit in juni en juli.

22. Leverkruid

Leverkruid (eupatorium) is een robuuste plant die vaak in borders wordt gezet. Hij bloeit in juli en september, waardoor je zelfs aan het begin van de herfst kleur in je tuin hebt. Leverkruid staat graag op een vochtige, zonnige plek.

Bonus: 6 planten met paarse bladeren

Tot slot heb ik nog een bonus voor je. Namelijk planten met paarse bladeren. Die bestaan ook. Ze zijn net even anders dan alle groenhoudende planten en bieden je tuin ook kleur. Bijvoorbeeld:

  1. pennisetum setaceum ‘rubrum’
  2. heuchera
  3. prunus cerasifera
  4. japanse esdoorn
  5. tradescantia zebrina (kamerplant)
  6. tradescantia nanouk (kamerplant)

Planten met paarse bloemen kopen

Ben je op zoek naar (online) adressen waar je groene planten met paarse bloemen kunt kopen? Neem een kijkje bij het lokale tuincentrum en supermarkten. Of kijk op Biotuinwijzer.nl voor een biologische teler bij jou in de buurt.

Tip: Heb je een kat of hond, en komt deze graag buiten? Let dan op dat je geen giftige planten koopt. Ik heb 2 artikelen geschreven over giftige planten voor katten en giftige planten voor honden. In beide vind je een handige lijst met giftige planten voor je dierenvriend.

In het kort

Een tuin met alleen groenkleurige planten kan saai ogen. Dankzij planten met paarse bloemen voeg je een vleugje luxe en mysterie toe aan je voor- of achtertuin. In dit artikel heb je kennisgemaakt met 22 paarskleurige planten en planten met paars blad, zodat je aan de slag kunt gaan met jouw paarse tuin.

Heb jij planten met paarse bloemen in je tuin staan? Ik ben benieuwd, laat een reactie achter!

Liefs,

Lysanne

Interessant artikel? Gebruik de onderstaande infographic en plaats een link naar dit artikel!

planten paarse bloemen infographic

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *