Hoe kun je energie besparen in huis? 20 handige tips

energie besparen in huis

Energie besparen, het is goed voor je portemonnee en het milieu. Zeker in deze tijd is het fijn om de kosten te drukken. Maar hoe doe je dat? Het is makkelijker dan je denkt! In dit artikel vind je 20 handige tips om makkelijk energie te besparen in huis. En je kunt ze direct toepassen.

Waarom energie besparen in huis?

Er bestaan verschillende redenen om energie te besparen in huis. Een lager energieverbruik betekent allereerst een lagere rekening. Het geld dat je overhoudt, kun je uitgeven aan leuke dingen. Daarnaast draag je bij aan een beter milieu. Minder verbruik veroorzaakt een lagere uitstoot van broeikasgassen, waardoor je minder van de aarde vraagt. Tot slot zijn energiezuinige woningen aantrekkelijker om te kopen dan een woning met een laag energielabel.

Waarmee bespaar je de meeste energie?

Je bespaart de meeste energie door kleine aanpassingen te maken. Kies bijvoorbeeld voor de eco-stand van (huishoudelijke) apparaten, zet ze uit als je ze niet gebruikt en spoor stille stroomvreters op.

Wat zijn stille stroomvreters?

Stille stroomvreters zijn apparaten die onopgemerkt veel stroom verbruiken. Volgens Milieu Centraal zijn dit bijvoorbeeld een:

  • elektrische boiler;
  • tuinvijverpomp;
  • aquarium;
  • elektrische kachel;
  • waterbed;
  • pomp van de vloerverwarming;
  • tweede koelkast of vriezer;
  • groot televisiescherm.

Ook apparaten die in stand-by staan, verbruiken onopgemerkt energie. Ze staan namelijk niet volledig uit.

Hoe spoor je stroomvreters op?

Je spoort stroomvreters op via een energiemeter. Zo’n meter plaats je tussen het stopcontact en de stekker van het apparaat, zodat je afleest hoeveel stroom het apparaat verbruikt. Een energiemeter koop je in de bouwmarkt of online, bijvoorbeeld deze van Hillar.

Hoe kun je energie besparen?

Er zijn verschillende manieren waarmee je slim energie kunt besparen. Deze manieren zijn vaak makkelijker dan je denkt. Om je op weg te helpen, vind je hieronder 20 handige tips om slim energie te besparen in huis.

1. Zet ongebruikte apparaten uit

Heb je net tv gekeken? Of koffie gezet? Schakel dan het apparaat gelijk uit. Apparaten in stand-by, zeker de wat oudere apparaten, verbruiken onnodig energie.

2. Haal stekkers uit het stopcontact

Haal stekkers uit het stopcontact van apparaten die je niet gebruikt of maak gebruik van een stekkerdoos die een schakelaar heeft. Deze tip werkt voornamelijk bij apparaten die 100% opgeladen zijn en nog in het stopcontact zitten, zoals een laptop of telefoon.

3. Vervang lampen door ledlampen

Zijn er halogeenlampen of gloeilampen in je huis te vinden? Vervang ze dan door ledlampen. Volgens Milieu Centraal verbruikt een ledlamp tot maar liefst 90% minder energie dan een gloeilamp. Je bespaart dus een hoop energie door over te stappen op ledlampen.

4. Doe het licht uit op plekken waar je niet bent

Ben je beneden, maar laat je boven het licht in de badkamer of slaapkamer aan? Dan verbruik je onnodig energie. Zet dus alleen het licht aan op de plek waar je bent.

5. Check het energielabel bij nieuwe apparaten

Als je een nieuw apparaat gaat kopen, is het verstandig om naar het energielabel te kijken. Het groenkleurige label met de letter ‘A’ is het meest zuinig. Het roodkleurige label met de letter ‘G’ het minst zuinig.

Weetje: Het energielabel vergelijkt dezelfde apparaten van gelijke omvang. Een kleine televisie verbruikt minder energie dan een groot flatscreen, maar kan een lager energielabel hebben, omdat ze qua grootte niet hetzelfde zijn.

6. Kies voor een ventilator in de zomer

Airco’s zijn handig in de zomer, maar ze vreten energie. Je kunt energie besparen in de zomer door te kiezen voor een ventilator. Die verbruikt een stuk minder. Wil je een airco nabootsen? Plaats dan 2 grote flessen met bevroren water vóór de ventilator. Wel de ventilator aanzetten natuurlijk.

7. Doe de koelkast en vriezer direct en goed dicht

Wanneer je de koelkast of vriezer opendoet, verliezen ze direct koelte. Het kost energie om de ruimte weer op de juiste temperatuur te krijgen. Doe beide apparaten daarom direct dicht als je eten of drinken hebt gepakt en doe ze ook goed dicht. Zo voorkom je dat er continu warme lucht in de koelruimte komt.

Tip: Een goedgevulde koelkast en vriezer verbruiken minder energie dan een lege. Zorg dus dat ze vol zijn. Dat kan zelfs met flessen water.

8. Was op 30 graden

De meeste was kun je prima op 30 graden wassen. Hoe lager de temperatuur, hoe minder energie je verbruikt. Let op: soms moet je op 60 graden wassen. Bijvoorbeeld bij vaatdoekjes of als iemand ziek is. Gezondheid gaat boven alles.

9. Gebruik de eco-stand van apparaten

Een apparaat als een wasmachine of vaatwasser heeft vaak een eco-stand. De wasjes duren wat langer, maar je verbruikt minder energie. Een snelle was kost namelijk meer energie dan een langzame.

Tip: Zet de wasmachine of vaatwasser alleen aan als hij helemaal vol zit. Zo hoef je minder vaak te wassen en bespaar je energie.

10. Hang de was op

Een wasdroger is handig om kleding te drogen als het bijvoorbeeld buiten regent of als je geen ruimte in huis hebt. Alleen een droger verbruikt aardig wat energie. Je kunt dus beter ‘ouderwets’ de was ophangen. Bijvoorbeeld met een droogrek.

11. Vervang koelkasten, vriezers, wasdrogers ouder dan 10 jaar

Het klinkt tegenstrijdig, wat ik begrijp. Maar je kunt energie besparen in huis door een koelkast, vriezer, wasdroger die ouder is dan 10 jaar te vervangen door een nieuw exemplaar. Waarom? Door technologische ontwikkelingen zijn nieuwe apparaten steeds zuiniger geworden. Bovendien stelt Milieu Centraal dat koelkast-, vriezer- en wasdrogeronderdelen eenvoudig te recyclen zijn. Breng je oude apparaat dus naar de milieustraat en schaf een energiezuinige aan.

Goed om te weten: Andere huishoudelijke apparaten zoals een wasmachine, vaatwasser, computer of koffiezetapparaat kun je beter (laten) repareren. Bijvoorbeeld bij een Repair Café.

12. Doe deksels op de pan tijdens het koken

Tijdens het koken, is het verstandig om de deksel op de pan te zetten. Waarom? Er gaat minder warmte verloren, waardoor eten sneller gaar is en je minder lang energie hoeft te gebruiken. Gebruik daarnaast een pan waarbij de warmte niet langs de randen stroomt, maar eronder blijft en zet het gas lager als het water kookt.

13. Gebruik de oven slim

Je kunt ook energie besparen in huis door de oven slim te gebruiken. Hoe? Laat allereerst een bevroren of koel gerecht op kamertemperatuur komen en zet het direct in de oven zonder voor te verwarmen. (Dit laatste doe ik trouwens niet als ik bijvoorbeeld een cake of brood bak, want dat werkt niet.) Verwijder daarnaast alle bakplaten die je niet gebruikt, zodat de luchtcirculatie niet wordt belemmerd. Tot slot kun je meerdere gerechten in de oven zetten, zodat je in 1 keer de warmte goed gebruikt.

14. Kies voor een waterkoker

Wist je dat een waterkoker veel minder energie verbruikt dan een kokendwaterkraan? Dit komt omdat er bij het laatstgenoemde continu kokend water paraat staat. Het apparaat moet dus het water kokend houden en dat kost jaarlijks veel energie en geld. Kies dus voor een elektrische waterkoker en zet alleen water dat je daadwerkelijk gaat gebruiken.

15. Zet de verwarming niet hoger dan 19 graden

Je kunt ook energie besparen op de verwarming. Een huis verwarmen, kost namelijk veel energie. Je kunt jaarlijks zo’n € 150 besparen door de verwarming niet hoger dan 19 graden te zetten. Heb je het koud? Doe dubbele sokken aan, een warme trui en dompel je onder in een dekentje.

Tip: Zet de verwarming ‘s nachts of als je niet thuis bent niet hoger dan 15 graden.

16. Houd warmte vast in de winter

In de winter kun je met energiebesparende producten warmte vasthouden. Zo hoef je de verwarming minder hoog te zetten. Plaats bijvoorbeeld radiatorfolie achter de verwarming en gebruik radiatorventilatoren. Isoleer ook verwarmingsbuizen met buisisolatie en doe gordijnen in de avond dicht. Daarnaast is het verstandig om je huis te checken op naden en kieren, zodat warmte niet daardoor naar buiten verdwijnt.

Tip: Laat het huis af en toe doorluchten, zodat de lucht in huis makkelijker opwarmt. Zet wel even de verwarming uit, want het is zonde dat de warmte naar buiten gaat. 

17. Doe deuren dicht naar ruimtes waar je niet bent

Warmte stijgt op. Dus wanneer je de verwarming aanzet en de deur naar de bovenverdieping open laat, gaat alle warmte daarheen. Zonde. Sluit dus de deuren naar de ruimtes waar je niet bent om warmteverlies te voorkomen.

18. Verlaag de cv-ketel naar 60 graden

Een cv-ketel werkt zuiniger als je de temperatuur verlaagt naar 60 graden en de eco-stand gebruikt. Zorg er wel voor dat je niet lager dan 60 graden gaat in verband met legionellabesmetting. 

19. Douche korter

Ik weet het, douchen is heerlijk. Maar hoe langer je eronder staat, hoe meer energie je verbruikt. Houd een douchebeurt daarom zo kort mogelijk, het liefst 5 minuten. Zorg daarnaast voor een energiebesparende douchekop, zodat je minder water verbruikt.

20. Ga voor zonnepanelen

Met zonnepanelen voorzie je jezelf van energie. Heb je energie over? Dan lever je dat terug aan de energiemaatschappij, zodat anderen ook van jouw opgewekte energie gebruik kunnen maken. Zo worden er minder fossiele brandstoffen gebruikt. 

Voordat je zonnepanelen gaat aanschaffen, raad ik je aan om je goed in te lezen. Het Nationaal Warmtefonds heeft handige informatie over zonnepanelen.

Meer tips om energie te besparen in huis

Er zijn nog veel meer tips om energie te besparen in je woning. Kun je wat hulp gebruiken? Ik heb nog een aantal handige punten om je huis te verduurzamen en afval te verminderen.

Energie besparen in huis in het kort

Energie besparen in je woning kan ingewikkeld zijn. Zeker als je niet weet waar je moet beginnen en welke stroomvreters er in je huis staan. Daarom heb je in dit artikel 20 tips en andere informatiebronnen gekregen om slim energie te besparen in huis. Hopelijk kun je hiermee aan de slag!

Heb jij nog handige tips om energie te besparen in huis? Laat een reactie achter!


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *