Op welke manieren kun je jouw huis verduurzamen?

zonnepanelen huis

Een goed geïsoleerde woning is duurzaam. Daardoor kun je veel op je energiekosten besparen. De nieuwbouwhuizen die tegenwoordig gebouwd worden, zijn goed geïsoleerd. Heb jij echter een woning die al wat ouder is? Dan kan het zijn dat je een slecht geïsoleerde woning hebt. Er gaat dan veel energie verloren door de muren en ramen. Dat is zonde. Gelukkig kun je jouw huis op een paar manieren verduurzamen, ook zonder verbouwing. Ben je benieuwd naar de tips? Lees dan gauw verder.

Hoe kun je jouw woning verduurzamen zonder verbouwing?

Niet iedereen heeft de financiële middelen (of zin) om een verbouwing te plannen voor zijn of haar woning. Gelukkig kun je jouw huis ook verduurzamen zonder dure verbouwing. Door kleine aanpassingen in je huis aan te brengen, kun je jouw huis al verduurzamen. Hierdoor bespaar je op energie. Het is in ieder geval goedkoper dan wat je gewend bent. 

Nu denk je vast, hoe dan? Allereerst kun je bijvoorbeeld radiatorfolie achter de verwarming bevestigen. Dit zorgt ervoor dat de warmte wordt teruggekaatst de woning in en niet door de muren naar buiten stroomt. Daarnaast kun je raamfolie kopen en het folie een klein stukje van je raam af bevestigen. Je creëert hiermee een soort van dubbelglas, waardoor je de warmte in je huis houdt en energie bespaart.

Lever energie terug dankzij zonnepanelen

Een andere manier om je woning te verduurzamen, is het installeren van zonnepanelen. Zonnepanelen zijn bedoeld om jezelf te voorzien in je energiebehoefte. Een gespecialiseerd bedrijf berekent hiervoor hoeveel energie jouw huishouden verbruikt en hoeveel panelen je nodig hebt om jouw verbruik te dekken. Wek je meer energie op dan dat je gebruikt? Dan kun je het overschot terugleveren aan de energieleverancier (salderingsregeling). Dankzij deze vorm van goedkope energie worden jouw maandelijkse lasten lager. Het opwekken en direct verbruiken is echter nog altijd het best voor het milieu. Door de salderingsregeling schiet dat z’n doel voorbij.

Let wel op dat de overheid de salderingsregeling gaat afschaffen. Dit betekent dat het terugleveren van energie minder geld oplevert. Bereken dus voor jezelf na of je de investering eruit haalt. Je kunt echter vaak een subsidie vanuit de gemeente krijgen als je jouw woning gaat verduurzamen.

Meer tips om energie te besparen

Er zijn nog meer kleine aanpassingen die je kunt doen om je huis duurzamer te maken en zo te besparen op de energiekosten. Zo is het mogelijk om een airco aan te schaffen die naast koelt ook verwarmt. Op die manier gebruik je de verwarming niet of minder, en bespaar je op energiekosten. De tarieven voor elektriciteit liggen op dit moment namelijk lager dan de tarieven voor gas. Verder kun je met het douchen ook energie besparen. Hoe? Door bijvoorbeeld een zuinige douchekop te installeren. Deze geeft geen miezerig straaltje, maar verbruikt wel minder water. Daarnaast kun je ook minder warm en korter douchen. Het lijkt een kleine aanpassing, maar het scheelt je op jaarbasis veel geld.

Dit is een advertorial.


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *