DIY: Planten in een glazen pot zelf maken (plantenterrarium)

planten in glazen pot

Planten in een glazen pot is een nieuw fenomeen onder plantenliefhebbers. Het is, zoals de naam al zegt, een glazen pot met daarin planten. Je kunt een plantenterrarium kopen of er zelf een maken. Dat laatste gaan we samen in dit artikel doen. Je leest stap voor stap hoe je jouw eigen planten in een glazen pot omtovert tot een klein ecosysteem in je interieur. Laten we beginnen.

Wat is een plantenterrarium?

Een plantenterrarium is een afgesloten glazen pot of container waarin planten groeien. Je kunt het vergelijken met een miniatuurtuin in een glazen pot.

Hoe werkt een plantenterrarium?

Doordat de glazen pot waarin de planten zitten afgesloten is, blijft het vocht in de pot zitten. Er ontstaat condens die de planten opnieuw gebruiken als water. Gaat een blad dood en valt hij op de grond? Dan is het blad nieuwe voeding voor de planten. Hierdoor hoef je er zelf dus niets voor te doen.

Waar bestaat een plantenterrarium uit?

Een terrarium met planten bestaat natuurlijk uit planten. Maar daaronder zit een bodem van onder andere zand, stenen, actieve houtskool, mos of aarde. Zonder deze bodem kunnen de planten niet groeien.

De voordelen van een plantenterrarium

Er zijn verschillende voordelen van een terrarium met planten. Hieronder heb ik er 3 voor je opgesomd:

 1. Makkelijk te onderhouden
  Planten in een glazen pot zijn eenvoudig te onderhouden. Doordat de pot dicht is, ontstaat er een mini-ecosysteem. Hierdoor zijn de planten minder afhankelijk van licht en water. Je planten water geven? Dat hoeft niet.
 2. Eenvoudig de groei zien
  Doordat de pot van glas is, kun je de groei van de planten makkelijk zien. Het is leuk en interessant om te zien hoe je planten groeien.
 3. Veelzijdig
  Tot slot is een plantenterrarium veelzijdig. Een pot kan in elk interieur worden geplaatst en neemt niet veel ruimte in beslag. Het is ook een heel leuk cadeau om weg te geven.

Welke planten kunnen in een glazen pot?

Voordat we aan de slag gaan met jouw plantenterrarium, is het belangrijk om te weten welke planten in een glazen pot kunnen. Niet elke plant is namelijk geschikt. Het ligt er ook aan of je een open of gesloten terrarium gaat maken.

Kies je voor een open terrarium met planten? Gebruik dan vetplanten, cactussen of luchtplanten. Ga je een gesloten terrarium maken? Dan kun je het best kiezen voor moerasachtige planten en planten die een hoge luchtvochtigheid nodig hebben. Zoals varens.

Voorbeelden van terrariumplanten:

 • varen
 • mozaïekplant
 • calathea
 • graslelie
 • hypoestes
 • dracaena
 • fluweelplant
 • kruipende ficus
 • Dwergpalm

Tip: Zorg ervoor dat je planten kiest die klein blijven. Anders bestaat de kans dat ze de pot ontgroeien.

Hoe maak je een plantenterrarium?

Nu je meer weet over planten in een glazen pot, is het hoog tijd om zelf een terrarium met planten te maken. Met het onderstaande stappenplan maak je in 8 stappen je eigen mini-ecosysteem. Laten we beginnen.

Benodigdheden

 • 1 grote glazen pot met deksel en grote opening
 • decoratiestenen of hydrokorrels
 • actieve houtskool
 • potgrond
 • 3 of 4 kleine planten 
 • optioneel: schelpen, mos of schors

1. Maak de glazen pot schoon

Maak allereerst de glazen pot goed schoon. Dit kun je gewoon met afwasmiddel en een borstel doen. Zorg er ook voor dat je de pot goed droog maakt.

2. Voeg de decoratiestenen of hydrokorrels toe

Voeg voorzichtig een laag van 2 tot 3 cm aan decoratiestenen of hydrokorrels toe. Je kunt hiervoor het best de pot schuin houden, zodat hij niet breekt. De stenen of korrels zorgen ervoor dat overtollig water weg kan stromen.

3. Voeg de actieve houtskool toe

Bovenop de stenen of de korrels leg je een laag actieve houtskool. De houtskool zorgt ervoor dat er geen schimmels kunnen ontstaan. Houd een laag van 1 of 2 cm aan.

4. Voeg een laag potgrond toe

Bij stap 4 voeg je een laag potgrond toe. Hoeveel je nodig hebt, is afhankelijk van de planten die je hebt gekocht. Ze moeten met de hele kluit in de aarde staan. Ga van 4 tot 8 cm uit.

5. Haal de planten uit hun pot

Haal vervolgens de kleine planten uit hun plastic pot. Je kunt overbodige aarde weghalen, maar zorg ervoor dat je de wortels niet beschadigt.

6. Plaats de planten in de pot

Plaats voorzichtig de planten in de aarde van de pot. Je kunt het best eerst de kleinste plant in de pot zetten, zodat je ze zo min mogelijk beschadigt. Druk de planten voorzichtig aan, zodat ze stevig in de aarde staan.

7. Decoreer de rest van de aarde

Voeg als laatst eventueel decoratiemateriaal toe om de planten in de glazen pot op te vullen. Je kunt hiervoor andere decoratiestenen, schelpen, mos en schors gebruiken. Vergeet niet om de glazen wanden schoon te maken, zodat je door het glas kunt kijken.

8. Laat het terrarium acclimatiseren

Geef de planten wat (regen)water en laat de pot zonder de deksel een week acclimatiseren. Je kunt de pot het best in indirect zonlicht plaatsen. Nadat de week om is, kun je de deksel erop doen.

Je planten in glazen pot verzorgen

Zoals je eerder hebt gelezen, hebben de planten in de glazen pot geen verzorging nodig. Toch geef ik je een aantal tips om het maximale uit je plantenterrarium te halen:

 1. Plaats de pot op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht.
 2. Draai de pot eens per maand, zodat alle planten genoeg licht krijgen.
 3. Check eens per maand of de grond vochtig is. Geef anders een beetje water.
 4. Zorg ervoor dat de pot kamertemperatuur heeft en dat het niet te koud wordt.

Planten in glazen pot kopen

In dit artikel heb je geleerd om planten in een glazen pot zelf te maken. Heb je geen groene vingers of geen tijd om zelf aan de slag te gaan? Kies ervoor om een plantenterrarium te kopen. Hieronder vind je een aantal online adressen:

Tip: Wil je nog iets anders unieks in je huiskamer zetten? Kijk dan eens naar hydroponie-planten.

Heb jij nog handige tips om planten in een glazen pot te maken? Laat een reactie achter!


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *