Leer je planten op water zetten in 6 simpele stappen (hydroponie)

planten op water hydroponie

Planten op water zetten, kan dat? Zeker! Hydroponie is de nieuwste trend in de plantenwereld. Planten staan niet in potgrond, maar in water. Ze zijn eenvoudig te verzorgen en geven je woonkamer een unieke uitstraling. Wil je zelf aan de slag met hydroponie? In dit artikel vind je een handig stappenplan!

Wat zijn planten op water?

Planten op water zijn planten die niet in potgrond staan, maar in water. Dit heet ook wel hydroponie of in het Engels ‘hydroponic’. Hydroponie is eigenlijk een variant van hydrocultuur, waarbij planten in een bak met korrels staan.

Voorbeeld

Een goed voorbeeld van een plant op water is een stekje. Je haalt een stengel van de moederplant af en zet deze in het water, zodat de stengel wortels krijgt en je deze kunt vermeerderen.

Waarom planten op water?

Planten op water bieden je verschillende voordelen dan wanneer ze in de potgrond staan. Hieronder vind je een aantal van die voordelen:

 1. Geen potgrond nodig
  Allereerst heb je geen potgrond nodig. Hierdoor is hydroponie geschikt voor ruimtes waar geen potgrond mag komen of als je een allergie hebt.
 2. Betere controle over water
  Planten water geven, kan een uitdaging zijn. Door hydroponie heb je meer controle over het geven van voedingsstoffen en water aan je planten.
 3. Uniek pronkstuk
  Doordat de planten in het water staan, kun je de wortelgroei zien. Je creëert een uniek pronkstuk in de (woon)kamer.

Hoe kan een plant op water overleven?

Je vraagt je wellicht af hoe het kan dat een plant die continu in het water staat, kan overleven. Als je namelijk een plant te veel water geeft, gaat hij dood. Dit komt doordat de plant zogenoemde waterwortels aanmaakt. Deze wortels zijn speciaal gemaakt om 24/7 in het water te staan, zodat de plant geen overschot aan water krijgt.

Welke planten zijn geschikt om op water te zetten?

Niet alle planten zijn geschikt om in het water te zetten. Waar de ene plant het zeer goed doet op water, gaat de ander dood. Om ervoor te zorgen dat jij de juiste planten kiest, heb ik hieronder een lijst voor je gemaakt met hydroponie-planten:

 1. basilicum
 2. begonia
 3. cactus
 4. clusia
 5. epipremnum
 6. flamingoplant (anthurium)
 7. gatenplant (monstera)
 8. hartjesvaren (hemionitis arifolia)
 9. klimop (hedera)
 10. lavendel
 11. lepelplant (spathiphyllum)
 12. pannenkoekplant
 13. philodendron
 14. rozemarijn
 15. salie
 16. vetplant

Pitten op water zetten

Wist je dat je naast planten ook pitten op water kunt zetten? Ja, je leest het goed. Het is mogelijk om bijvoorbeeld een avocado- en mangopit in het water te zetten. Na verloop van tijd barst de pit open en groeit er een wortel uit de pit. Niet veel later verschijnt er ook een stengel met bladeren. Wil jij aan de slag met een pit? Hieronder vind je 2 stappenplannen om direct aan de slag te gaan:

 1. Avocado kweken
 2. Mango kweken

Hydroponie-verzorging

Hydroponie-planten, zijn makkelijk te verzorgen. Het enige wat je moet doen, is het water regelmatig verversen en de wortels afspoelen. Je kunt ook een druppeltje plantenvoeding toevoegen. Ik ververs het water van mijn stekjes 1 keer per week om algen te voorkomen. Geloof me, de geur van rotte wortels is vies.

Daarnaast raad ik aan om de glazen pot af en toe goed schoon te maken om kalkvorming en algen te verwijderen. Ook is het goed om te weten dat alleen de wortels in het water moeten staan, niet de stengel (tenzij je stekje nog geen wortels heeft). De plant kan hier namelijk niet tegen.

Tip: Verwijder kalk in de pot met water en een scheutje schoonmaakazijn.

Zet je planten op water in 6 stappen

Heb jij een plant die je op water wilt zetten? Volg dan het onderstaande stappenplan om zelf aan de slag te gaan met hydroponie.

 1. Ga op zoek naar een glazen pot waarin je plant gaat staan. Kies voor een pot waarbij de plant op de rand kan rusten en niet op de wortels staat.
 2. Kies een geschikte plant uit die jij in het water wilt zetten.
 3. Haal de plant uit de huidige pot en spoel de potgrond er volledig vanaf.
 4. Vul de glazen pot met kraan- of bronwater, zodat alleen de wortels nat worden.
 5. Plaats de plant voorzichtig in het water en zorg ervoor dat hij op de rand rust.
 6. Zet de plant in indirect zonlicht.

Tip: Gaat je favoriete plant dood doordat je te veel water hebt gegeven? Knip de stevige (stengels) af en plaats ze in het water. Zo heb ik een aantal van mijn planten kunnen redden.

Hydroponie-planten kopen

Heb je geen tijd om zelf hydroponie toe te passen? Of denk je dat je (nog) geen groene vingers hebt? Dan is er de mogelijkheid om planten op water te kopen. Ik heb een aantal planten voor je uitgezocht: 

Een terugblik

Met hydroponie-planten op water is het leuk en eenvoudig om planten te verzorgen. Ook als je geen groene vingers hebt, is deze populaire trend iets voor jou. In dit artikel heb je geleerd wat hydroponie is en welke planten geschikt zijn om op water te zetten. Ook heb je een stappenplan gekregen waarin jij in 6 stappen je eigen planten op water zet.

Heb jij nog tips voor planten op water? Laat een reactie achter!

* Dit artikel bevat affiliate links.

Interessant artikel? Gebruik de onderstaande infographic en plaats een link naar dit artikel!

planten op water infographic

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *