Home » Zelf je avocadopit planten in slechts 5 stappen [Handleiding]

Zelf je avocadopit planten in slechts 5 stappen [Handleiding]

Avocadopit planten

Avocadoplanten blijven een hype. Niet zo gek, want het is superleuk om zelf een avocadopit te planten en daaruit je eigen mini avocadoboom te kweken. Wil jij zelf aan de slag? Dan ben je aan het juiste adres. In deze handleiding lees je stap voor stap hoe je zelf een avocado kunt kweken uit een pit.

Wat is een avocadoplant?

Een avocadoplant is een groenblijvende plant of boom die tot wel 20 meter hoog kan worden. De bladeren zijn ovaalvormig en hangen aan een lange stengel. Avocadoplanten die in de natuur groeien, hebben 2 soorten bloemen.

Waar komt de avocadoplant vandaan?

De avocadoplant is afkomstig uit Centraal-Amerika waar hij voornamelijk wordt gebruikt voor de export van avocado’s, de groenpaarse vrucht van de plant. In deze vrucht zit een grote, ovaalronde pit.

Avocadosoorten

Er bestaan ongeveer 400 soorten avocadoplanten. Van die 400 zijn er doorgaans 4 verkrijgbaar in Nederland en België, namelijk:

 • Fuerte
 • Ettinger
 • Hass
 • Nabal

Kun je een avocadopit planten?

Ja, je kunt een avocadopit planten. Daarvoor bestaan er 3 mogelijkheden: in water, in aarde of in een zakje. Verderop in het artikel lees je er meer over.

Kun je avocado kweken in Nederland?

Je kunt avocado kweken in Nederland. De Mexicaanse variant kan bijvoorbeeld tegen temperaturen van -8 °C. Zorg er echter voor dat de avocadoplant niet te koud staat en voldoende licht krijgt.

Hoe lang duurt het om een avocado te planten?

Hoe lang het duurt om een avocado te planten, verschilt per pit en weersomstandigheden. Niet elke pit is hetzelfde. Daarom is er geen 1 antwoord te geven. Ga ervan uit dat een volledige avocado planten tussen de 3 en 5 maanden duurt.

Wat is het beste moment om een avocadopit te planten?

Het beste moment om een avocadopit te planten, is in het voorjaar en de zomer. In beide seizoenen vallen de groeimaanden van planten. Hierdoor krijg je het mooiste resultaat. Je kunt echter ook in de herfst en winter een avocado kweken uit pit, maar de kans bestaat dat het langer duurt voordat de pit ontkiemt.

Hoe groot wordt een avocadoplant?

Een avocadoplant kan maar liefst 20 meter worden. De grootte hangt echter af van soort, weersomstandigheden en verzorging.

Komen er avocado’s aan mijn plant?

Nee, er komen geen avocado’s aan je plant. Avocadoplanten die uit een pit komen, zijn vruchtloos. Een avocadoplant die in de natuur groeit, heeft 2 soorten bloemen. Bloemsoort A moet worden bestoven met bloemsoort B en vice versa, waardoor bestuiving wordt bemoeilijkt. Dit maakt het kweken van avocado’s erg ingewikkeld.

Desalniettemin is een avocadoplant een leuke kamerplant om in huis te hebben.

Hoe zelf avocado kweken?

Jij wilt natuurlijk weten hoe je zelf een avocado kunt kweken. Goed nieuws, ik ga je het hieronder stap voor stap aan je uitleggen. Pak een kop koffie, en lees de onderstaande stappen rustig door.

Weetje: Een avocadopit planten staat ook bekend als ‘avocado kweken uit pit’, ‘avocadoplant kweken’, ‘avocadopit kweken’ en ‘avocadoboom kweken’.

1. Avocadopit voorbereiden

Allereerst ga je de avocadopit voorbereiden. Hiervoor moet je natuurlijk een (biologische) avocado kopen die rijp is. Volg daarna de volgende stappen:

 1. Snijd met een mes de avocadovrucht voorzichtig in de lengte doormidden. Zorg ervoor dat de pit onbeschadigd blijft.
 2. Haal de pit uit het vruchtvlees en bewaar het laatstgenoemde voor een gerecht.
 3. Verwijder alle restjes vruchtvlees van de avocadopit.
 4. Laat de avocadopit 48 uur in water weken.
 5. Verwijder het bruine vliesje van de pit.

2. Avocadopit ontkiemen

Het is tijd om de avocadopit te ontkiemen. Dit betekent dat je ervoor zorgt dat de avocadopit gaat scheuren en er een wortel verschijnt. Hiervoor kun je 3 methodes gebruiken, namelijk een:

 1. avocadopit planten in water;
 2. avocadopit planten in aarde;
 3. avocadopit planten met een bakje.

Cadeautip: Met de avocado floater van Elho* laat je een avocadopit drijven op het water, zodat hij vanzelf ontkiemt.

1. Avocadopit planten in water

Bij de eerste methode kun je een avocadopit ontkiemen met water. Hiervoor heb je een glas of glazen pot, en 4 tandenstokers nodig. Zo doe je dat:

 1. Prik 4 tandenstokers in de zijkant van de pit, het liefst een beetje aan de bovenkant. Zorg ervoor dat de punt naar boven steekt.
 2. Laat de avocadopit op een glas of glazen pot rusten via de tandenstokers en vul met water aan, zodat het ronde lijfje onder water staat. Let op dat de tandenstokers het water niet raken, want anders gaan ze rotten.
 3. Zet de avocadopit op een warme, zonnige plek.
 4. Ververs regelmatig het water en spoel de avocadopit schoon.

Tip: Controleer of de onderkant van de avocadopit continu in het water staat.

Avocadopit planten in water
Een avocadopit planten in water

2. Avocadopit planten in aarde

Een andere manier om een avocadopit te ontkiemen, is met aarde. Hiervoor heb je potgrond en een plantenpot met gat nodig, bijvoorbeeld een terracottapot*. Zo werkt het:

 1. Vul de plantenpot met 3/4 potgrond.
 2. Zet de avocadopit op de potgrond met de punt naar boven.
 3. Vul de plantenpot verder met potgrond, zodat de avocadopit volledig bedekt is met aarde.
 4. Geef de pit water, het liefst regenwater op kamertemperatuur.
 5. Zet de avocadopit op een warme, zonnige plek.

Tip: Zorg ervoor dat de potgrond continu lichtvochtig blijft.

3. Avocadopit planten met een bakje

Tot slot is het mogelijk om de avocadopit te ontkiemen met een bakje. Het enige wat je nodig hebt is keukenpapier en een goedsluitend, doorzichtig bakje. Zo doe je dat:

 1. Maak het keukenpapier vochtig.
 2. Wikkel de avocadopit in het keukenpapier.
 3. Stop de avocadopit in het bakje.
 4. Zet de avocadopit op een warme, zonnige plek.
 5. Controleer regelmatig of het keukenpapier vochtig is.

Tip: Heb je geen doorzichtig bakje? Een zakje met zip-sluiting werkt ook.

3. Avocadopit planten in aarde

Je hebt een avocadopit gekweekt. Na een aantal weken heeft je avocadopit, als het goed is, een wortel. Indien de wortel ongeveer 10 centimeter is, kun je de avocadopit planten in aarde. 

Let op: Je hoeft niet de avocadopit te verpotten als je de aarde-methode hebt gebruikt uit de vorige stap. Je kunt namelijk niet zien of de avocadopit een wortel heeft. In dit geval moet je wachten totdat de eerste steel uit de aarde verschijnt.

Benodigdheden

Stappen

 1. Verwijder de tandenstokers of het keukenpapier.
 2. Vul de plantenpot met een laagje hydrokorrels, zodat overtollig water kan wegstromen.
 3. Vul de pot tot de helft met een mengsel van 3/4 potgrond en 1/4 perliet.
 4. Houd de avocadopit boven de potgrond vast, zodat de wortel zachtjes op de aarde rust.
 5. Vul de plantenpot verder met een mengsel van 3/4 potgrond en 1/4 perliet. Zorg ervoor dat de punt van de avocadopit boven de aarde steekt.
 6. Druk het potgrondmengsel zachtjes aan en plaats de pot op de schotel.
 7. Zet de plantenpot op een warme plek met indirect zonlicht. Zo voorkom je dat opkomende bladeren verbranden.
 8. Geef de avocadopit (regen)water op kamertemperatuur.

Handige tip: Je hoeft niet per se een nieuwe plantenpot te kopen. Je kunt ook alternatieven vinden voor duurzame plantenpotten. Zoals een oude pan of een bonenblik.

4. Avocadoplant kweken

Na een aantal weken gaat je avocadoplant groeien en verschijnt de eerste stengel. Afhankelijk van de pit, is het mogelijk dat er meerdere stengels verschijnen. Aan de stengel komt na verloop van tijd een blad. 

Gefeliciteerd, je hebt je eigen avocadoplant gekweekt! Om ervoor te zorgen dat je van je avocadoplant eventueel een avocadoboom maakt, is het belangrijk om je plant de juiste verzorging te geven. Daarom vind je bij de volgende stap tips om je avocadoplant te verzorgen.

5. Avocadoplant verzorgen

Een avocadoplant verzorgen, kan een uitdaging zijn. Uit ervaring kan ik je vertellen dat een avocadoplant niet de meest makkelijke plant is. Dit komt voornamelijk doordat hij eigenlijk in het tropisch klimaat hoort te staan. De weersomstandigheden in Nederland zijn vaak niet ideaal, maar gelukkig is het mogelijk om met de juiste verzorging je avocadoplant te verzorgen. Hier komen de tips:

1. Standplaats

Zet de avocadoplant op een warme plek zonder tocht. Tocht vindt een plant niet fijn en de kans bestaat dat er ongedierte op de plant belandt. Zorg er daarnaast voor dat de bladeren veel indirect zonlicht krijgen. Vermijd direct zonlicht, want de bladeren kunnen daardoor verbranden.

Tip: Je kunt overwegen om in de warme maanden de avocadoplant buiten te zetten. Houd er rekening mee dat je de plant niet in direct zonlicht plaatst.

2. Watergift

De wortels van een avocadoplant zijn oppervlakkig en hebben weinig ‘haren’. Hierdoor is het voor de plant lastiger om water op te nemen. Zorg er dus voor dat de potgrond lichtvochtig blijft, maar niet zeiknat om wortelrot te voorkomen.

Tip: Heeft je avocadoplant bruine bladeren? Dat is een teken van te weinig water. Een avocadoplant met gele bladeren heeft te veel water gekregen.

3. Voeding

In de eerste weken heeft de avocadoplant geen voeding nodig. Voeding zit namelijk nog in de pit en in de potgrond. Geef alleen citrusplantenvoeding* in het groeiseizoen, van april tot oktober.

4. Snoeien

Het is mogelijk een avocadoplant te snoeien, zodat de plant zijtakken gaat aanmaken. Snoei de plant pas als hij wat sterker is en knip met een schone schaar het topje onder de nieuwe bladeren eraf. Doe dit tussen mei en september.

5. Verpotten

Is je avocadoplant volgroeid en past hij niet meer in zijn eerste pot? Dan is het tijd om een grotere pot te pakken. Verpot de avocadoplant zodra de wortels uit de onderkant steken of de groei stagneert. Zorg ervoor dat de pot niet meer dan 5 centimeter groter is dan de eerste pot.

Avocadoboom kopen

Mocht je écht geen zin hebben om zelf je mini avocadoboom te kweken, dan heb je de mogelijkheid om een avocadoboom te kopen. Je kunt bijvoorbeeld een avocadoplant kopen bij Plantje.nl. Of kijk of iemand op Marktplaats avocadoplantjes aanbiedt bij jou in de buurt.

Een conclusie

Mini avocadobomen zijn helemaal hip. En het is helemaal niet lastig om zelf een avocadoplant te kweken uit een pit. In dit artikel heb je meer gelezen over de avocadoplant. Ook heb je een handige handleiding voor handen waarmee je stap voor stap je eigen kleine avocadoboom kunt kweken. Heb je de smaak te pakken? Dan kun je meer planten kweken uit een pit met de volgende handleidingen:

Ben jij aan de slag gegaan met een avocadopit planten? Deel je ervaring in een reactie!

Liefs,

Lysanne

* Dit artikel bevat affiliate links.

Interessant? Deel het artikel!

82 gedachten over “Zelf je avocadopit planten in slechts 5 stappen [Handleiding]”

 1. Dag Lysanne,
  Inmiddels meerdere pogingen gedaan om een Avocadopit op te weken, op de een of andere manier wil het niet lukken
  Wat is nu het geval, de Pit opent zich en vormt aan de onderkant 1 a 2 wortels die tot 5 tot 6 cm uitgroeien, aan de bovenkant komt een kleine stengel met miniblaadjes. Zover niets mis maar dan stopt de groei en worden de wortels bruin.
  Ik ververs elke week het water en staat de pit op een zonnige plaats op de vensterbank.
  Wat kan ik doen om het een succes te maken.

  met vriendelijke groet, Norbert

  1. Hoi Norbert,

   Heb je al geprobeerd om de plant in de aarde te zetten. Het kan ook aan de pitten liggen en de weersomstandigheden van het najaar. Elke avocadopit is anders, dus reageert ook anders. Uit jouw verhaal kan ik opmaken dat de pit het goed doet. Dus ik denk dat aarde gaat helpen. Staat de plant in de zon? Kijk uit dat hij niet verbrandt (nu is dat vrijwel onmogelijk in de winter).

   Ik hoop dat het gaat lukken!

   Groetjes,

   Lysanne

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vijftien − tien =

Scroll naar boven