Avocadopit planten? Met dit stappenplan lukt het!

Een avocadoplant in een bruine terracottapot met aarde

Ben je dol op het vruchtvlees van avocado’s? Maar gooi je de pit altijd weg? Niet meer doen! Je kunt er namelijk een superleuke avocadoplant mee kweken. Ik heb er zelf 3 succesvol gekweekt die prachtig in mijn woonkamer stonden te pronken. Wil jij ook je eigen avocadopit planten? Zoek niet verder. Ik deel namelijk graag mijn tips en tricks met je, zodat ook jij een prachtige plant in huis hebt staan. Je vindt de stappen in dit artikel.

3 manieren om de avocadopit te ontkiemen

Er zijn 3 manieren om een avocadopit te ontkiemen. Dit zijn:

 1. met water
 2. in keukenpapier in een plastic zak
 3. in een afgesloten bak

Ik heb alle 3 de methodes geprobeerd en ik vind de eerste het best werken. Ik heb hieruit namelijk 3 keer succesvol een avocadoplant gekweekt. Het is een heel eenvoudige manier. Bovendien wil ik graag mijn plasticverbuik verminderen, dus de eerste manier is hiervoor perfect. 

avocadopit planten benodigdheden
De benodigdheden van een avocadopit planten: avocado, snijmesje, vier tandenstokers en glas

Wat heb je nodig?

Om een avocadoplant te kweken, heb je natuurlijk een aantal benodigdheden nodig. Dit zijn:

 • een avocado
 • een snijmesje
 • 4 tandenstokers of 2 satéprikkers door vieren
 • een glas of pot
 • water
 • plantenpot met gat
 • hydrokorrels
 • cactuspotgrond
 • perliet
 • plantenschotel

Handige tip: Je hoeft niet per se een nieuwe plantenpot te kopen. Je kunt ook alternatieven vinden voor duurzame plantenpotten. Zoals een oude pan of een bonenblik.

Een verse avocadopit met 4 tandenstokers in een glas met water
Een avocadopit met vier tandenstokers die ontkiemt in water

Hoe kun je een avocadopit planten?

Laten we van start gaan. Om een avocadoplant te kweken, moet je 2 dingen doen: je laat de advocadopit ontkiemen en je zet de pit over naar de aarde als er een wortel is ontstaan. Ben je er klaar voor? Hieronder vind je alle benodigde stappen. Ik heb ook een handige TikTok-video opgenomen als je liever een video-handleiding bekijkt. De video vind je verderop in dit artikel.

De avocadopit ontkiemen

Allereerst ga je de avocadopit laten ontkiemen. Dit betekent dat er een wortel uit de pit gaat groeien. Zo ga je te werk:

 1. Snijd de avocado met het snijmesje open. Haal voorzichtig de pit eruit, zonder deze te beschadigen.
 2. Was de pit af, zodat er geen vruchtvlees meer aanwezig is.
 3. Prik 4 tandenstokers of stukken satéprikker in de zijkant van de pit, het liefst een beetje aan de bovenkant. Zorg ervoor dat de punt naar boven steekt.
 4. Laat de avocadopit op een glas of glazen pot rusten via de tandenstokers en vul met water aan. Zorg ervoor dat het ronde lijfje onder water staat. Let op dat de tandenstokers het water niet raken, want anders gaan ze rotten.
 5. Zet de avocadopit op een warme, zonnige plek.
 6. Ververs regelmatig het water en spoel de avocadopit schoon. Ik doe dit één keer in de 3 dagen.

Gefeliciteerd, je hebt een begin gemaakt met het kweken van je eigen avocadoplant. Nu is het wachten totdat de pit een wortel heeft van ongeveer 10 centimeter. Op dat moment kun je de avocadopit van het water overzetten naar de aarde.

De avocadopit planten in de aarde

Als het goed is, heeft de avocadopit een wortel van 10 centimeter. Het kan ook zijn dat je al een stengel hebt gekregen. Bij mij was dit de eerste keer het geval, dus ik was al iets te laat met in de aarde te zetten. Maar geen nood, daarna deed de plant het fantastisch. Laten we samen jouw avocadopit planten in de aarde. Zo doe je dat:

 1. Haal de avocadoplant uit het water. Verwijder de tandenstokers of satéprikkers.
 2. Vul de plantenpot met een laagje hydrokorrels, zodat overtollig water kan wegstromen.
 3. Vul de pot tot de helft met een mengsel van 3/4 potgrond en 1/4 perliet.
 4. Houd de avocadopit boven de potgrond vast, zodat de wortel zachtjes op de aarde rust.
 5. Vul de plantenpot verder met een mengsel van 3/4 potgrond en 1/4 perliet. Zorg ervoor dat de punt van de avocadopit boven de aarde steekt.
 6. Druk het potgrondmengsel zachtjes aan en plaats de pot op de schotel.
 7. Zet de plantenpot op een warme plek met indirect zonlicht. Zo voorkom je dat opkomende bladeren verbranden.
 8. Geef de avocadopit (regen)water op kamertemperatuur. Zorg ervoor dat de aarde lichtvochtig blijft, maar niet zeiknat.

Video-handleiding: avocadopit planten

Wil je liever even zien hoe je een avocodopit kweekt tot een avocadoplant? Ik heb een superhandige TikTok-video voor je gemaakt waarin ik stap voor stap uitleg hoe je zelf een avocadopit plant.

5 tips om je avocadoplant te verzorgen

Gefeliciteerd, je hebt je eigen avocadoplant gekweekt! Om ervoor te zorgen dat je van je avocadoplant eventueel een avocadoboom maakt, is het belangrijk om je plant de juiste verzorging te geven. Met de onderstaande tips gaat het je lukken:

 • standplaats: indirect zonlicht
 • watergift: potgrond lichtvochtig, maar niet zeiknat
 • voeding: tussen april en oktober, maar de eerste 6 weken niet door de voeding in de potgrond
 • snoeien: tussen mei en september als de avocadoplant sterk genoeg is
 • verpotten: als de wortels uit de gaten aan de onderkant komen of als de groei stagneert

Ga nu aan de slag met je eigen avocadopit planten

Je eigen avocadoplant kweken is niet alleen leuk, het is ook een fantastische manier om met de natuur bezig te zijn. En dan heb ik het nog niet eens gehad over hoe leuk een avocadoplant in je woonkamer staat. In dit artikel heb ik mijn beste tips en tricks met je gedeeld over hoe jij je eigen avocadopit kunt planten. Van het laten ontkiemen in een glas met water tot het verplaatsen naar een pot met aarde.Door het delen van mijn ervaringen en tips hoop ik dat ook jij kunt genieten van het zien groeien van je eigen avocadoplant. Veel succes en plezier met het kweken van je eigen avocadoplant!

Heb je de smaak te pakken? Ik heb nog meer leuke tutorials voor je waarmee je jouw eigen planten kweekt uit een pit:

Ben jij aan de slag gegaan met een avocadopit planten? Deel je ervaring in een reactie!

Veelgestelde vragen over een avocadopit planten

Hoe groot wordt een avocadoplant?

Over het algemeen kan een avocadopit 6 tot 12 meter hoog worden. Hoe groot een avocadoplant precies wordt, hangt echter af van diverse factoren. Hierbij moet je denken aan de groeiomstandigheden, het soort avocado en de verzorging. Als je thuis een avocadoplant kweekt, wordt de plant kleiner dan in de natuurlijke omgeving.

Wanneer avocadopit planten?

Het beste moment om een avocadopit te planten, is in het voorjaar en de zomer. In beide seizoenen vallen de groeimaanden van planten. Hierdoor krijg je het mooiste resultaat. Je kunt echter ook in de herfst en winter een avocado kweken uit pit, maar de kans bestaat dat het langer duurt voordat de pit ontkiemt.


Reacties

83 reacties op “Avocadopit planten? Met dit stappenplan lukt het!”

 1. Wat leuk, dit ga ik proberen! Dank voor het delen.

  1. Dankjewel! Jij bedankt voor het bezoeken van thisisjoan.nl!

 2. Dag Lysanne,
  Inmiddels meerdere pogingen gedaan om een Avocadopit op te weken, op de een of andere manier wil het niet lukken
  Wat is nu het geval, de Pit opent zich en vormt aan de onderkant 1 a 2 wortels die tot 5 tot 6 cm uitgroeien, aan de bovenkant komt een kleine stengel met miniblaadjes. Zover niets mis maar dan stopt de groei en worden de wortels bruin.
  Ik ververs elke week het water en staat de pit op een zonnige plaats op de vensterbank.
  Wat kan ik doen om het een succes te maken.

  met vriendelijke groet, Norbert

  1. Hoi Norbert,

   Heb je al geprobeerd om de plant in de aarde te zetten. Het kan ook aan de pitten liggen en de weersomstandigheden van het najaar. Elke avocadopit is anders, dus reageert ook anders. Uit jouw verhaal kan ik opmaken dat de pit het goed doet. Dus ik denk dat aarde gaat helpen. Staat de plant in de zon? Kijk uit dat hij niet verbrandt (nu is dat vrijwel onmogelijk in de winter).

   Ik hoop dat het gaat lukken!

   Groetjes,

   Lysanne

 3. Ab en Mariska avatar
  Ab en Mariska

  Hi lysanne,
  Thanks voor je tips en uitleg.
  Inmiddels hebben wij ook een advocado pit geplant met wortels.
  We wonen op bonaire, dus het groeit hier nog sneller als in Nederland.
  Warme groeten.

  1. Hoi Ab en Mariska,

   Wat superleuk! Een avocadoplant houdt natuurlijk van warmte. Ik heb heel benieuwd hoe hij eruit ziet! Veel plezier met de avocadoplant.

   Groetjes,

   Lysanne

 4. Mijn avocadoplant is nu ongeveer 50 cm.
  Hoe krijg ik hem de winter door? En moet hij niet gesnoeid worden, hij blijft maar doorgroeien.

  1. Hoi Anne,

   Dankjewel voor je berichtje. Je kunt de avocadoplant het beste naar binnen halen, want hij houdt niet van de kou. Om eerlijk te zijn, heb ik mijn avocadoplanten nog nooit gesnoeid. Maar in dit artikel lees je hoe je dat moet doen: https://avocadoplant.nl/blog/avocadoplant-snoeien/.

   Groetjes,

   Lysanne

 5. Beste Joan,
  Ik heb in het voorjaar drie pitten buiten in de grond gedaan. Daar kwamen in augustus ineens stengels naar buiten. Inmiddels zijn het twee stengels van een cm of 15. Blaadjes bovenin, maar ook halverwege nieuwe bladvorming. Omdat ze kou niet kunnen overleven, heb ik ze vandaag binnengezet op een rustige plekje. Ik ben benieuwd of ze aanslaan. Ze staan naast elkaar. Is dat verstandig en verder krijgen ze regenwater. Ik hou je op de hoogte

 6. Beste Joan,
  Ik heb in het voorjaar drie pitten buiten in de grond gedaan. Daar kwamen in augustus ineens stengels naar buiten. Inmiddels zijn het twee stengels van een cm of 15. Blaadjes bovenin, maar ook halverwege nieuwe bladvorming. Omdat ze kou niet kunnen overleven, heb ik ze vandaag binnengezet op een rustige plekje. Ik ben benieuwd of ze aanslaan. Ze staan naast elkaar. Is dat verstandig en verder krijgen ze regenwater. Ik hou je op de hoogte

  1. Hoi Bouke,

   Wat leuk dat het je is gelukt! Je kunt de planten prima naast elkaar zetten. Hierdoor maak je ook een luchtvochtig klimaat, dus helemaal goed!

   Veel succes,

   Lysanne

 7. Johan Gryson avatar
  Johan Gryson

  Hey,

  Ik heb in de onderkant van de avocado (waar de wortel moet uitkomen), een sneetje kruisgewijs gegeven en wat raad je, na 3 weken kwam de wortel al uit de pit. dit noemen ze activeren van een zaadje met dikke schil. Dit leerde ik toen ik een albizia (perzische slaapboom)v wilde kweken.
  hierbij moest je de schil van het kleine zaadje licht beschadigen om het water makkelijker toegang te geven tot het eigenlijke zaadje.

  grtjes Johan

  1. Hoi Johan,

   Dankjewel voor je tip! Ik ga het eens proberen. Ik heb van de week een avocadopit in de prullenbak gegooid, dus ik moet een nieuwe avocado kopen. ;)

   Groetjes,

   Lysanne

 8. Hoi,

  Na een paar weken was mijn avocado plant klaar om in een pot te zetten. Ik haal drie saté prikkers eruit en met het verwijderen van de vierde gaat het fout. De avocado valt uit mijn handen en breekt doormidden:((
  Kan ik hier nog wat mee of is deze nu verloren?

  Groetjes Heidy

  1. Hoi Heidy,

   Is het al gelukt met je plant? Het is niet heel erg als de pit eraf valt. al je plantje maar wortels heeft!

   Groetjes,

   Lysanne

   1. Hoi,
    Mijn pit staat inmiddels in een pot met aarde. Nu is het afwachten denk ik. Ik heb inmiddels al weer twee nieuwe avocado pitten in glas staan! Zo leuk!

    Groetjes Heidy

    1. Hoi Heidy,

     Wat leuk! Ik ben erg benieuwd naar je plantjes!

     Groetjes,

     Lysanne

 9. Mijn pit kreeg een wortel. Deze in een potje gedaan. Ik wist niet dat de pit er half bovenuit moest steken. Dus helemaal ingegraven.
  Toch een leuk stekkie gekregen.
  Nu al 15 cm hoog.

  1. Hoi Linda,

   Wat leuk om te horen! Volgens mij kun je de pit ook wel gedeeltelijk ingraven.

   Groetjes,

   Lysanne

 10. Goede raad is niet duur..ik ga het op deze manier ook uitproberen.
  Zelf had ik een avocadopit buiten bij een andere plant in de aarde gedaan ,en daar groeide een plantje uit, nu is mijn avocado plant inmiddels 50 cm hoog en vol in het blad

  1. Hoi Ria,

   Wat leuk om te horen! Je kunt inderdaad avocadopitten op verschillende manieren kweken.

   Groetjes,

   Lysanne

 11. Hans Dekker avatar
  Hans Dekker

  Begon met n pit heb nu 3 bomen in de tuin staan van 1 1/2 m hoog dit na n jaar groei
  Maar ok ik woon in Suriname
  Succes Hans Dekker

  1. Lysanne avatar
   Lysanne

   Hoi Hans,

   Wat leuk om te horen dat het is gelukt. Ik ben erg benieuwd naar je avocadoboom!

   Groetjes,

   Lysanne

   1. Dag Lysanne,
    Vroeger heb ik het ook wel geprobeerd met stokjes en dan boven een glas hangen. Soms lukte dat maar vaker ook niet.
    Bij toeval ontdekte ik een andere methode met zeker zo’n 90-95% goed resultaat:
    Na het slachten van de avocado gooi ik de pitten gewoon in een van mijn wormencomposters. Het duurt altijd even maar vrijwel alles komt op.
    Vaak hebben ze al best wat wortels en zodra er ook maar het kleinste puntje van een plantbegin bovenuit steekt gaattie in een bollenvaasje / hyacintvaasje. Nu heb ik altijd meer ontkiemde pitten dan ik kan opkweken!

    1. Hoi Ben,

     Wat een goed idee! Dat is een duurzame manier om een avocadopit te kweken. Helaas heb ik geen tuin, maar ik wil jouw manier zeker een keer proberen.

     Groetjes,

     Lysanne

 12. Marion Skoko avatar
  Marion Skoko

  Ik heb mijn eerste plantje gekweekt. Echt geweldig luki noem ik het. Ik dacht dat je alleen op de schotel water moest geven, maar dat is niet waar zag ik later. Nu krijgt hij goed water en ik hoop dat het gaat groeien. Super leuk.

  1. Hoi Marion,

   Wat onwijs leuk om te horen! De avocadowortels nemen minder goed water op, dus het is inderdaad verstandig om water van ‘bovenaf’ te geven.

   Succes!

 13. Annemeijne avatar
  Annemeijne

  Ik wilde dit ook eens proberen. Dus ben ik in mijn studentenhuis op avontuur gegaan opzoek naar sateprikkers, die natuurlijk nergens te bekennen waren. Verslagen had ik al bijna de pit weggegooid tot ik me bedacht dat ie misschien wel in een shotglaasje kon staan. Nu heb ik er 4 punaises (die met zo’n lang uiteinde, niet de platte) in gedaan en hem in een shotglaasje gehangen.
  Nu hopen dat ‘ie het goed gaat doen en geen last heeft van het metaal van de punaises!

  1. Hoi Annemeijne,

   Wat leuk dat het is gelukt met de avocadopit. Ik ben ook erg benieuwd of het gaat lukken! Laat je het weten?

   Groetjes,

   Lysanne

 14. Ik heb het volgens jouw aanwijzingen ook gedaan, een paar glazen met pitten neergezet. Ging helemaal zoals je hebt beschreven. Nu 3 fiere plantjes, benieuwd hoe het verder gaat.

  1. Hoi Frans,

   Wat leuk om te horen dat het is gelukt! :D

   Heel veel succes en plezier met je avocadoplanten.

   Groetjes,

   Lysanne

 15. Hey,
  Ongeveer 5 maanden geleden ben ik ook maar begonnen met een avocado plantje en hij doet t erg goed. Een pot van ongeveer 15 diameter en de wortels komen er al onder uit! Alleen een tijdje geleden zijn de bovenste bladeren gaan krullen en ze worden niet meer bepaald recht, ik heb ook al geprobeerd met ze nat te sprayen maar dat wil ook niet echt helpen. Weet jij misschien nog iets wat ik kan proberen?
  Groetjes nienke

  1. Hoi Nienke,

   Het kan zijn dat je de avocadoplant iets te veel water geeft. Laat de aarde eerst even helemaal opdrogen voordat je nieuw water geeft. Ook kan het zijn dat je plant last heeft van te veel zouten in het water. Daar zijn avocadoplanten heel gevoelig voor. Helaas is daar niet veel aan te doen met Nederlands kraanwater. Ik zou dus even proberen om je plant wat minder water te geven.

   Succes!

   Lysanne

 16. Een hele tijd geleden heb ik voor de grap twee avocadopitten in de tuin ij de aarde geduwd.
  Nu groeien er twee avocadoboompjes in de tuin. Zo’n 40-50 cm hoog.
  Ik laat ze gewoon buiten in de grond staan. We zien wel of het wat wordt. De winters worden toch steeds zachter.

  1. Hoi Ronald,

   Leuk om te horen dat het is gelukt om een avocado te kweken! Misschien dat de planten niet goed tegen vrieskou kunnen, maar je weet het nooit met Hollandse winters.

   Succes met de plantjes!

   Groetjes,

   Lysanne

 17. Hoeveel jaar duurt het voor er avocado’s aan het boompje groeien?

  1. Hoi Bo,

   Goede vraag! Elke avocadoplant is anders, dus het is niet makkelijk te zeggen hoelang het duurt voordat het avocado’s aan de plant gaan groeien. Het kan 5 jaar zijn, langer of zelfs helemaal niet. En ik weet of niet goed of ons klimaat geschikt is om avocado’s aan een boompje te krijgen. Maar wie weet!

   Groetjes,

   Lysanne

 18. Johan Teuns avatar
  Johan Teuns

  Hallo Lysanne ????

  Ook ik heb nu een Advocado plantje, alles uitgevoerd volgens het plan.

  Staat nu al buiten en hij is nu al 17 cm hoog en 7 volwassen? blaadjes en er komen nu weer 6 nieuwe bij. Hoe kan ik een foto naar U sturen?
  Groetjes Johan.

  1. Hoi Johan,

   Wat leuk om te horen dat het is gelukt om een avocadoplant te kweken! Je mag een foto sturen naar info@thisisjoan.nl. Ik ben benieuwd!

   Groetjes

   Lysanne ;)

   1. Advocado
    Twee jaar geleden had ik een pit mee genomen uit nederland.
    Wist ik veel mijn vrouw had hem zo in de aarde gezet.
    Wat ik niet wist .
    Dat op een gegeven moment kijk ik in de tuin zie ik daar een plant nog niet te weten dat het de advocado was.
    Hij was al een 75 cm hoog.
    Wij hebben hem over gepot.
    De volgende dag ging het fout met de plant de bladeren gingen hangen.
    Nog geprobeert terug te zetten in zijn oude aarde maar helaas.
    Niet gered erg jammer.
    Nu hebben wij er weer één meegenomen .
    En in het water gezet zo als beschreven.
    Na zes weken kwam er een worteltje uit.
    Ik hoop als hij straks in de aarde gaat dat hij blijft leven.
    Want mijn vraag is het pure aarde of gemixt met zand.

    1. Hoi!

     Dankjewel voor je berichtje. Wat jammer dat de avocadoplant ging hangen tijdens het verpotten. Een avocadoplant is een lastige plant, dus is ook gevoelig voor overgangen. Vaak moeten planten even wennen aan hun nieuwe thuis. Zelf heb ik mijn avocadoplant in potaarde gezet, maar je kunt het ook met zand mixen. Het voordeel hiervan is dat de aarde wat luchtiger wordt en minder lang nat blijft. Het kan dus allebei, hoewel potaarde voeding bevat voor 6 weken. Zand is arm aan voeding.

     Succes!

     Lysanne

 19. Anne-marie avatar
  Anne-marie

  Wij hebben van ons plantje een struik gemaakt hopelijk lukt dit ook

  1. Superleuk Anne-marie! Ik ben erg benieuwd of het gaat lukken.

   Groetjes,

   Lysanne

 20. Elisabeth avatar
  Elisabeth

  Super leuk, ik ben er 2 maanden geleden mee begonnen en zie hier het resultaat:
  https://www.mupload.nl/img/x0r8zelz.02.12.png

  Het is echt al een flinke plant en groeit goed!

  Groetjes,
  Elisabeth

  1. Hoi Elisabeth,

   Wat goed! Wat leuk dat je avocadoplant meerdere stengels heeft!

   Veel plezier en succes met je plant.

   Groetjes,

   Lysanne

   1. Elisabeth avatar
    Elisabeth

    Hoi Lysanne,

    Bedankt! Inmiddels ziet hij er alweer zo uit:
    https://www.mupload.nl/img/jdnqpl6ab42.jpg

    Groetjes,
    Elisabeth

    1. Hoi Elisabeth,

     Hij ziet er weer prachtig uit! :D Geniet ervan.

     Groetjes,

     Lysanne

    2. Super leuk. De mijne heeft een hele lange stengel en wat blaadjes….ben er bang voor dat het niets wordt….Ik zal nog een foto naar Joan sturen

     Hoe lang duurt het voordat de vruchten (avocado) gaan groeien?

     1. Hoi!

      Ik heb je een e-mail gestuurd met tips! Het duurt minstens 5 jaar totdat er vruchten aan de plant gaan groeien. Ik denk wel langer. Ons klimaat is ook niet helemaal geschikt om avocadovruchten te kweken, maar wie weet!

      Groetjes,

      Lysanne

 21. Hoi, ik heb het ongeveer een week geleden ook geprobeerd, hij is nu al een klein stukje gebarsten! Echt leuk, maar ik moest hem wel “pellen” , dan zou hij eerder ontkiemen. Nou, werkt! Misschien een tip, k weet niet zeker of het hierdoor komt maar we zien het wel.

  1. Hoi Teun,

   Dankjewel voor je berichtje en je tip! Ik ga het bij mijn pit ook even proberen. Als het werkt, plaats ik je tip in het artikel!

   Groetjes,

   Lysanne

 22. Baetslé Nicole avatar
  Baetslé Nicole

  He Lysanne
  Ik heb het vandaag ook gedaan maar wat ik mij afvraag mag de pit in het water ook buiten staan in de zon ? en dan later ook als er bladeren aan zijn ?
  Gr Nicole

  1. Hoi Nicole,

   De avocodopit kan in de zon staan, maar let op dat het waterpeil niet zakt. Anders staat de pit niet in het water. Ik raad je niet aan om de plant in de volle zon te plaatsen. Daar is de zon te sterk voor. Ik heb dit bij mijn eerste avocadoplant wel gedaan, maar toen waren vrijwel alle bladeren verbrand. Plaats daarom je plant op een plek waar hij voldoende daglicht krijgt. Dat vind hij het prettigst. Je kunt wel de plant op een warme dag buiten zetten, maar dan niet in de volle zon.

   Succes!

 23. Net mijn 2e avocado pit in een pot gezet. De 1e is al een plantje van ruim 15 cm hoog. Ook 5 citroenpitjes in de grond gezet. Deze zijn allemaal ontkiemd En zijn nu zo’n 5 cm.. Had ik niet verwacht, pitjes waren van al een beetje ingedroogde citroen. Omdat het allemaal zo goed gaat heb ik vandaag ook maar een mangopit in het water gezet. Dus weer afwachten! De potjes staan ook wel op een superplek achter het raam met het prachtige zonnige weer van de afgelopen weken. Elke dag weer even genieten!

  1. Hoi Anita,

   Wat superleuk om te horen dat je fanatiek pitten aan het ontkiemen bent! Zo’n zonnige plek is inderdaad fantastisch om planten te ontkiemen. Veel plezier!

   Groetjes,

   Lysanne

   1. Hai Lysanne,

    3 Weken geleden 1 avocado, 1 mango en 2 citroenstekjes geplant in de tuin van ons vakantiehuis in Spanje. Alle stekjes zijn goed aangeslagen en zijn alweer flink gegroeid. Ben wel benieuwd hoe ze het zullen doen als wij er niet zijn en ze moeten leven van de regen. In ieder geval super leuk om te zien hoe dit gaat.

    Groetjes, Anita

    1. Hoi Anita,

     Wat leuk al die plantjes! Citroenplanten moet lukken, dat zijn Mediterrane planten. Avocado- en mangoplanten weet ik niet zeker, maar die groeien ook in de tropen. Dus als ze genoeg water krijgen, moet dat ook wel lukken. Ik ben benieuwd!

     Groetjes,

     Lysanne

 24. Een aantal weken geleden 3 pitten op water gezet. Alle drie zijn ze gebarsten en bij 1 komen al wortels aan. Nog even geduld hebben en dan ga ik heb verpotten.

  1. Superleuk Anouk! Ik ben heel benieuwd. Veel succes!

 25. Wauw, leuke tips. Ga het ook proberen. Vandaag de pit eruit gehaald. Ben benieuwd!

  1. Hoi Juda,

   Wat leuk! Ik ben erg benieuwd naar je avocadoplant.

   Groetjes,

   Lysanne

 26. Hallo iedereen,
  Ik begrijp eigenlijk niet zo goed waarom iedereen toch maar gekke technieken wil toepassen voor een plant uit een pit te laten groeien…. Ik heb gewoon een wormenbak staan waar ik bijna dagelijks allerlei planten uit moet trekken, dit zijn aardappelplanten die komen uit aardappelschillen, pompoenplanten uit het binnenste van de pompoen, enz… Gewoon potje met wormenmest, bakje eronder voor het water op te vangen, pit erin en na 3 dagen was de advocadoplant al daar… Waarom toch gek gaan doen als ons moedertje natuur heel goed weet wat te doen met onze zaadjes en pitten? Ik heb eigenlijk nog nooit geprobeerd van stokjes enzo in pitten te steken en dan water met chloor eraan te geven. Als dit De manier was om er iets uit te krijgen, groeide er niets op onze mooie aarde. Probeer maar, succes verzekerd en mijn wormenbak vraagt niets meer als mijn keukenafval. Mvg Gery

  1. Hoi Gery,

   Dankjewel voor je reactie. Ik denk dat iedereen zo zijn eigen manier heeft om de wereld een stukje groener te maken. Ik ben erg benieuwd naar jouw wormenbak. Het klinkt in ieder geval bijzonder! En het is zeker een goede manier om restjes weer voor iets anders te gebruiken. Als ik ooit een grote tuin heb, staat een wormenbak zeker op mijn lijstje. :)

   Groetjes,

   Lysanne

 27. Na 2 maanden wachten is er een wortel. Met de wortel in de potgrond neem ik aan. En niet er buiten uitsteken..toch?

  1. Hoi!

   Wat leuk dat er een wortel uit de avocadopit komt! Inderdaad, de wortel hoort in de potgrond. En zorg ervoor dat de pit tot halverwege uit de aarde steekt. Succes!

 28. In augustus een pit bij een grote bloempot in gepoot op het balkon. Vandaag een avocado gegeten en zag die dikke pit en dacht weer aan de pitten in de bloempot. Even kijken en zag een plant van ongeveer 60 centimeter hoog. Dacht aan onkruid maar toch maar even googlen voor de zekerheid, en ja hoor een avocado plant. Dus nu 2 pitten op een glas water staan met de aanwijzingen zoals beschreven. Ben benieuwd, maar wel leuk en even afwachten nu.

  1. Hoi Joke,

   Wat leuk om te horen dat je avocado’s aan het kweken bent! Grappig dat er ook op je balkon een avocadoplant op is gekomen. Zo zie je maar wat welke verrassingen Moeder Natuur heeft.

   Veel succes met de avocadoplanten. Laat je weten als het is gelukt?

   Groetjes,

   Lysanne

 29. Ik heb de pit niet schoon gemaakt, maar gewoon diep in de aarde gezet, tot mijn verbazing zag ik na 2 maand dat die was gaan ontkiemen.
  Hij staat nu in een grote pot en nog steeds met de pit onder de grond, is nu 20 cm en heeft groene blaadjes.
  Dus als het kouder word in het na jaar gaat hij/zij naar binnen.

  1. Hoi Arwin,

   Wat goed om te horen dat het is gelukt met aarde! Bijzonder om te zien dat een pit kiemt tot een plantje. Veel succes!

   Groetjes,

   Lysanne

 30. Peter van Duyn avatar
  Peter van Duyn

  Hoi Lysanne,
  Bij mij is ook een wortel ontstaan, al zo n 7/8 cm, bij 1 van de 2 pitten die ik op water heb gezet.
  De pit gaat nu de pot in, voorzichtig denk ik want de wortel lijkt me aardig teer.
  Advies is plantenaarde met voeding toch, zonder daarna bij te voeden.
  Stel dat de plant het doet, kun je dan makkelijk verplanten naar een grotere pot of ga je liever nu al rekening houden met het toekomstige formaat van de boom?
  mvg Peter

  1. Hoi Peter,

   Wat leuk dat je avocadopit is uitgekomen! Zet hem inderdaad voorzichtig in de aarde. Als de plant blaadjes krijgt, adviseer ik je om ‘m niet in direct zonlicht te zetten. Anders worden de blaadjes bruin. Ik geef mijn avocodoplant geen voeding, omdat mijn andere plant hierdoor dood is gegaan. Je kunt de avocadoplant voorzichtig verpotten als het potje te klein wordt. Geen nood: de plant groeit niet heel hard, dus hij kan wel eventjes door met een pot met een diameter van 10 á 15 cm.

   Veel succes!

   Groetjes,

   Lysanne

   1. Hallo ik heb 2 advocado pitten op water staan . Nu begint er bij 1 de onderkant oppen te gaan .. is dit goed.
    Jammer dat je geen foto er bij kan zetten

    1. Hoi Esther,

     Ja dat is heel goed! Dit betekent dat de wortel uit de pit wil komen. Je hoeft dus nog niets te doen en de pit in het water te houden.

     Groetjes,

     Lysanne

 31. Super leuk! Ik was op zoek naar tips en kwam hier terecht. Heel duidelijk. Ik kan aan de slag, Thanks!

  1. Fijn dat je de tips handig vindt! Laat je weten of het lukt met je avocadoplant?

   1. Heb 4 pitten staan en bij allemaal beginnen de wortels te groeien, blij! Bij 2 steekt ie al echt uit en de andere zijn net gespleten aan de onderkant. Mn eerste pit heeft al een flinke wortel, vrees alleen dat t plantje dat naar boven groeide,, alweer gestopt is met groeien, het puntje is ook zwart, en t kan zijn dat ik perongeluk met het verversen van water etc er te hard tegen aan ben gekomen en een puntje mss is afgebroken ??‍♀️ Ik wacht het nog even af want de wortel groeit alsnog heel hard door. Zo leuk dit, hou elke dag bij hoe t met ze gaat ???

    1. Hoi Soraya,

     Wat onwijs leuk om te horen dat het lukt met je avocadoplantjes! Tijdens het vervoeren van mijn plantje waren een aantal kleine blaadjes van de steel gebroken. Deze groeide niet meer terug. Dus het kan inderdaad zo zijn dat je plantje, waar je tegenaan bent gekomen, niet meer zult groeien. :( Maar je kunt het altijd proberen! Avocadoplanten blijven lastig.

     Veel succes met je plantjes!

    2. Geen flauwekulletjes joh.
     Gewoon die pit in de grond stoppen, er groeit vanzelf wat uit mits je de grond goed vochtig houd.

     Ik nog nooit met stokjes en glas gewerkt en wel 5 planten gekweekt.
     Ze komen niet altijd uit maar meestal dus wel. (75% succes ratio).

     Die stokjes is echt onzin 😊😊

     1. Hoi Lennart,

      Je kunt op meerdere manieren planten stekken, kweken of zaaien. Dus mijn manier is zeker geen flauwekulletjes joh. Evenals jouw wijze.

      Groetjes,

      Lysanne

   2. Goedemorgen ik ben bijna 7 mandje verder nog geen plant geen wortels. Ik geef de hoop op. Jammer.

    1. Lysanne avatar
     Lysanne

     Hoi Anjum,

     Het verschilt erg per avocadopit hoe snel hij een wortel krijgt. Bij een van mijn pitten duurde het ook bijna een jaar voordat hij een wortel kreeg. Misschien dat je het met een andere pit kunt proberen.

     Groetjes,

     Lysanne

 32. Jessica J. avatar
  Jessica J.

  Supertof! Ik wil dit al ontzettend lang proberen. Binnenkort maar eens gewoon doen!

  1. Ah! Doe dat zeker! Het is zo leuk om te zien hoe snel de plant groeit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *