7 duurzame plantenpotten voor binnen om jouw unieke stijl te creëren

Duurzame plantenpot binnen

Een duurzame plantenpot is een fantastische manier om planten in te stoppen. Het is niet alleen beter voor het milieu, maar je creëert ook nog eens een unieke stijl in huis. Zeg zelf: het is toch veel leuker om een bijzondere plantenpot in huis te hebben, dan een exemplaar die iedereen heeft? In dit artikel geef ik je 7 alternatieven voor een duurzame plantenpot voor binnen!

7x duurzame plantenpot voor binnen

Duurzame plantenpotten zijn in allerlei kleuren, maten en materialen verkrijgbaar. Denk aan een plantenpot gemaakt van gerecycled plastic. Hartstikke tof! Maar denk ook eens een stapje verder. Je kunt namelijk allerlei items gebruiken als duurzame plantenpot. Handig om die lelijke (plastic) gatenpot te verbergen waar je plant in staat. Hieronder vind je 7 alternatieven die jouw kamer een stukje unieker maken.

1. Mand van natuurlijk materiaal

Een mand van natuurlijk materiaal is handig om lelijke plantenpotten van grote planten te verbergen. Je kunt manden van zeegras kopen, maar ook van riet of katoen. Zo heb ik er van het voorjaar een paar leuke katoenen manden bij de Action gekocht. Budgetproof en je kunt ze ook gebruiken om spullen in op te bergen als je plant te groot is geworden voor de mand.

2. Oude pan

Een oude pan is een perfecte duurzame plantenpot voor hangplanten of planten die laag blijven. Zoals graslelie. Heb je een pan die je niet meer gebruikt? Zet er een plant in! Zorg er wel voor dat je de plant zelf in een pot met gaten zet, zodat overtollig water in de pan kan lopen.

Ondergrondse pan

Ik heb een mangoplant in een oude pan gezet. Waar die vandaan komt? Uit de grond! Mijn vriend was in de tuin van zijn oma aan het spitten en stuitte tegen iets hards. Het bleek een pan uit de jaren ’60 te zijn! Hoe hij daar komt, blijft een raadsel. Zijn oma woont daar niet vanaf de jaren ’60. Ik ben in ieder geval blij met de ondergrondse pan.

3. Bonenblik

Eet je wel eens bonen of tomaten uit blik? Gooi het blik niet weg! Als je het etiket verwijdert en de binnenkant schoonmaakt, heb je een duurzame plantenpot.

Bonenblik pimpen

Je kunt de bonenblik zilverkleurig houden of hem pimpen! Geef het blik een kek kleurtje of lijm er een touw omheen. 

4. Glazen pindakaaspot

Lege glazen pindakaaspotten zijn ideaal om rijst of noten in te bewaren. Mijn hele voorraadkast staat vol met pindakaaspotten. Maar ze zijn ook heel geschikt om stekjes in te zetten! Overigens kun je ook andere glazen potten gebruiken, zoals pestopotjes.

Een kast vol glazen potten met stekjes

Het idee om glazen potten te gebruiken om stekjes in te kweken, zag ik bij een vriendin. Haar kast stond helemaal vol. Zo tof! Het zag eruit als zo’n antieke biologiekast met rare dingen op sterk water. Maar dan op een leuke manier.

5. Vintage kopje

Je vindt ze fantastisch of verschrikkelijk: übertruttige vintage bloemenkopjes. Ik vind zulke kopjes superleuk en gebruik sommige om plantjes in te doen. Zo schattig! Je kunt natuurlijk ook kopjes gebruiken die je zelf leuk vindt. Kijk eens bij de kringloop. Vaak kun je leuke kopjes vinden voor nog geen € 0,50.

6. Tweedehands plantenpot

Een tweedehands plantenpot is natuurlijk een heel goede duurzame optie. De kringloop staat vol met plantenpotten. Dus kijk daar vooral. Het zijn helaas niet altijd de meest hippe potten en vaak zijn ze ook gescheurd. Dus let daar goed op!

Online tweedehands plantenpot scoren

Online kun je ook veel tweedehands plantenpotten vinden. De meest voordehandliggende website is Marktplaats. Maar kijk ook eens verder. Meutt verkoopt bijvoorbeeld prachtige vintage plantenpotten.

7. Zelfgehaakte plantenhanger

Ben je een creabea? Haak dan je eigen plantenhanger! Op internet vind je veel handleidingen om er zelf 1 te maken. Ik mag helaas niets ophangen in ons huurhuis, dus ik heb het niet geprobeerd. Maar deze handleiding van Wimke ziet er veelbevolend uit. Je kunt gehaakte plantenhangers ook zelf kopen. Bijvoorbeeld deze van Love Earth.

Vind jouw duurzame plantenpot in de kringloop

De bovenstaande 7 alternatieven zijn een handige basis om een duurzame plantenpot voor binnen aan te schaffen. Maar ik heb nog 1 superhandige tip voor je. Stap de kringloopwinkel in en kijk goed om je heen. Je kunt onwijs veel spullen gebruiken als plantenpot. Zo heb ik in een voorraadpot een avocadoplant staan. En zelfs in een houten wasmand (!) staat een grote vioolbladplant. Extra leuk: dit soort potten zijn ook budgetproof om een stekje van je plant in te doen en cadeau te geven.

Liever een duurzame plantenpot online kopen?

Heb je geen tijd om naar de kringloop te gaan? Of wil je liever toch een nieuwe plantenpot kopen? Dan raad ik je aan om voor een duurzame plantenpot van natuurlijk materiaal te gaan. Zoals terracotta of keramiek. Kortom: ook online vind je grote en kleine duurzame plantenpotten voor binnen.

Wat voor duurzame plantenpot(ten) heb jij in huis staan?


Reacties

2 reacties op “7 duurzame plantenpotten voor binnen om jouw unieke stijl te creëren”

  1. Ik gebruik ook van alles en nog wat als plantenpot en slaag bijna altijd wel in de kringloop. Al ben ik ook gevallen voor twee van de eerlijk gemaakte manden die we op werk hebben en een pot van olifantengras. Dat is helemaal natuurlijk en biologisch afbreekbaar, maar een plant erin gaat helemaal goed. Zo tof dat er tegenwoordig alternatieven zijn!

    1. Superleuk om te horen Hermien! Een pot van olifantengras klinkt erg interessant. Ik ga eens op onderzoek uit.

      Groetjes,

      Lysanne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *