Wat is vintage decoratie? [Uitgebreide gids]

vintage decoratie

In elk huis is decoratie de finishing touch van het interieur. Je wilt echter niet dat je woonaccessoires hebt aangeschaft die in ieder huishouden te vinden zijn. De oplossing? Vintage decoratie. In dit artikel maak je kennis met vintage decoratie en ontdek je leuke adressen voor unieke woonaccessoires voor in huis.

Wat is vintage decoratie?

Vintage decoratie is een verzamelterm voor woonaccessoires, zoals verlichting en servies, die uit het verleden komen. Vaak is dit de periode tussen 1910 en 1980, maar tegenwoordig is vintage alles ouder dan 20 jaar.

Waarom vintage woonaccessoires aanschaffen?

Er zijn verschillende redenen om vintage woonaccessoires aan te schaffen. Dit verschilt per persoon, maar om je een aantal redenen te geven:

 1. Uniek
  Vintage decoratie maakt een ruimte uniek. Je hebt dus niet dezelfde moderne woonaccessoires die iedereen in huis heeft staan. Zo geef je het interieur een persoonlijke touch.
 2. Nostalgie
  Sommige mensen vinden het leuk om een item in huis te hebben die aan vroeger doet denken. Wellicht is het een item van hun (groot)ouders.
 3. Duurzaamheid
  Vintage decoratie is ook duurzaam. Je hergebruikt een item en draagt zo bij aan een kleinere ecologische voetafdruk.
 4. Kwaliteit
  Vroeger bestond er nog geen massaproductie. Vintage woonaccessoires zijn dan ook vaak met de hand gemaakt en van hoge kwaliteit.
 5. Investering
  Een vintage decoratiestuk kan een hoge waarde hebben, bijvoorbeeld een art nouveau-kast. Dit is een potentiële investering.

Hoe herken je vintage decoratie?

Vintage decoratie herken je vrijwel op dezelfde manier als vintage meubels. Kijk goed naar de details als vormen, kleur en materiaal. Hieronder vind je een aantal kenmerken voor elk decennium van de twintigste eeuw:

 • 1910: Art nouveau en sierlijke vormen
 • 1920: Art deco en hoekige vormen
 • 1930: Streamline Moderne, en rondingen en lange lijnen
 • 1940: Materiaalschaarste en eenvoud
 • 1950: Toekomstvisie en Scandinavische kleuren
 • 1960: Scandinavië en functionaliteit
 • 1970: Groen, geel en bruin, en bloemen
 • 1980: Minimalistisch en landelijke stijl
 • 1990: Blauw, geel en rood, en hout
 • 2000: Eenvoudig en effen kleuren

Nieuw vs. oude vintage

Vintage decoratie hoeft niet per se uit het verleden te komen. Sommige bedrijven maken namelijk nieuwe producten in een retro look. Zoals een ‘ouderwetse’ huistelefoon of een vintage platenspeler. Deze producten bevatten moderne snufjes met het uiterlijk van vroeger.

Hoe voeg je vintage decoratie toe aan je interieur?

Het klinkt lastig, vintage woonaccessoires toevoegen aan je interieur. Het is echter makkelijker dan je denkt. Om je op weg te helpen, vind je hieronder een aantal tips.

 1. Bekijk je kleurenpalet
  Kijk allereerst naar het huidige kleurenpalet van je interieur en schrijf op welke kleuren en materialen er voornamelijk te vinden zijn. Zo maak je de zoektocht naar vintage decoratie eenvoudiger.
 2. Begin klein
  Start met een klein item. Kies bijvoorbeeld voor een vintage vaas of een vintage vogelkooi als decoratie.
 3. Kies voor een groot pronkstuk
  Wissel een klein item in voor een groot pronkstuk. Zoals een decoratieschaal of een spiegel.
 4. Mix en match
  Combineer vintage decoratie met je huidige interieur door naar de kleuren en structuur te kijken. Zo kun je een unieke stijl creëren. 

Vintage decoratie kopen

Natuurlijk wil je weten waar je vintage decoratie kunt kopen. Er zijn daarvoor verschillende adressen. Bijvoorbeeld:

 • kringloopwinkels
 • rommelmarkten
 • antiekwinkels
 • marktplaatsen
 • veilingen
 • beurzen
 • je eigen netwerk

Tip: Bij de bovenstaande plekken scoor je vaak ook prachtige vintage kleding.

Vintage woonaccessoires webshops

Uiteraard is het mogelijk om vintage woonaccessoires online te vinden. Kijk bijvoorbeeld op Marktplaats, Facebook, Instagram of Vinted. Of kies voor een vintage decoratiewebshop als De Handelsfabriek of LEFFT. Een zoekopdracht ‘vintage decoratie’ in Google doet ook wonderen.

Een samenvatting

Vintage decoratie geeft je interieur een unieke stijl. Of je nu kiest voor een houten kast uit 1920. Of een prachtige vaas uit de jaren ‘80. In dit artikel ben je te weten gekomen wat vintage woonaccessoires zijn en welke redenen bestaan om ze aan te schaffen. Ook heb je een aantal tips gekregen om vintage decoratie toe te voegen aan je interieur en weet je waar je jouw zoektocht moet beginnen.

Welke vintage woonaccessoires heb jij al in huis staan? Laat het weten in een reactie!

Liefs,

Lysanne


Reacties

2 reacties op “Wat is vintage decoratie? [Uitgebreide gids]”

 1. Hier hebben we vooral plantenpotten die vintage zijn, ik hou er erg van en probeer deze te combineren met de bohemian stijl. Ik kom zelf uit de jaren ’70 endij hadden thuis vroeger echt alles in oranje, paars en groen, je zou er nu niet meer aan denken, maar toen was dat hip :)

  1. Hoi Lodi,

   Wat superleuk! Zo heb je je eigen unieke woonstijl. :)

   Groetjes,

   Lysanne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *