Over mij – Planteneter, vintageverslaafde en groen meisje

Gezonde vegetarische en vegan recepten. Check. Vintage pareltjes. Check. Groene lifestyletips. Check. Welkom op This is Joan, dé lifestyleblog om elke dag een stapje groener te leven. En daar vertel ik je graag over. Ik neem je mee op reis om een groene wereld te creëren, zodat ook jij op jouw manier kan bijdragen om het leven een stukje beter te maken.

Over mij

Mijn naam is Lysanne. 26 jaar en groot liefhebber van vintage (en unicorns). Hoe je mij het beste kunt omschrijven? Denk aan havermoutmeisje, vintageverslaafde, (geschiedenis)nerd, kookgek, dierenliefhebber, caviamama, theeleut, plantenfluisteraar, taalpurist, perfectionistisch en dol op chocolade. En hummus.

Mijn leven is niet altijd over rozen gegaan. Hoewel rozen mijn favoriete bloemen zijn, heb ik van mijn 16e tot 22e een eetstoornis gehad. Ik probeerde zo gezond mogelijk te eten, wat uiteindelijk doorsloeg in orthorexia. Gelukkig ben ik hersteld en gaat het goed met me. Orthorexia heeft impact gehad op mij en mijn lichaam, maar ik heb er ook iets moois uit gehaald: gezond leven op een gezonde manier. Wat ik daarmee bedoel? 80% van de tijd heerlijke en gezonde maaltijden eten en 20% invullen met chocolade. Het leven is namelijk veel te kort om een eetstoornis over je te laten heersen.

Planteneter

Liefde voor dieren begon al op jonge leeftijd: ik had een konijn en een cavia, en ging graag naar de kinderboerderij. (En nu ben ik mama van de caviabroertjes Vladimir en Robèrt.) Ik weet nog goed dat er op een avond een bord voor me stond met een slavink. Ik keek ernaar en ik zei: “Ik wil geen vlees meer eten.” Ik vond het zo raar dat ik mijn dierenvriendjes at, terwijl ik graag konijnen aaide. Gelukkig mocht ik van mijn ouders vegetariër worden.

Lang hield ik het echter niet vol. A: Ik had als klein meisje totaal geen kennis van vegetarisme. B: Vlees was toch eigenlijk best lekker. C: Niemand begreep waarom ik geen vlees at. Totdat ik in 2012 een challenge met mijn beste, vegetarische vriendin aanging: 1 week geen vlees. Het beviel zo goed, dat ik na die week nog steeds geen vlees en vis at. Vis heb ik overigens altijd vies gevonden.

99% plantaardig

Anno 2020 eet ik 99% plantaardig. Dat wil zeggen dat ik het grootste gedeelte gezond en vegan eet, en 1% invul met melkchocolade. Want vegan chocolade vind ik namelijk niet zo lekker. En ik doe niet moeilijk als mijn vriend in het weekend een hapje van zijn koekje wil laten proeven. Ik heb namelijk tijdens mijn eetstoornis geleerd dat het écht niet erg is om een keertje buiten de lijntjes te tekenen. Wees niet te streng voor jezelf. We zijn allemaal mensen die proberen iets moois van het leven te maken.

Inspirerende recepten

Met mijn blog wil ik je inspireren met heerlijke vegetarische en vegan recepten. Inspireren is namelijk de beste manier om mensen kennis te laten maken met een plantaardige levensstijl dan ze iets verplichts op te leggen. Zo hoop ik dat steeds meer mensen inzien dat plantaardig eten niet alleen maar blaadjes sla zijn. :)

Vintageverslaafde

Het begin van mijn vintageverslaving is ontstaan door mijn moeder (dankjewel mam!). Toen ik erg ziek was van mijn eetstoornis, nam ze me wel eens mee naar de lokale kringloopwinkel. Gewoon om even een frisse neus te halen. Hoewel het eerder een muffige neus halen was. We kwamen thuis met de mooiste kringlooppareltjes. Ik vond het een soort van schatzoeken wat ik steeds leuker en leuker begon te vinden. En zo geschiedde: ik werd kringloopjager.

Naast mijn studie Communicatie kreeg ik toentertijd een bijbaantje in diezelfde kringloopwinkel. Daar verzamelde ik vintage kleding en spulletjes voor in huis. Inmiddels kan mijn kledingkast niet meer dicht en staat het hele huis vol met vintage hebbedingetjes. Met soms tot grote ergernis van mijn vriend. Hij noemt ze prulletjes, ik pareltjes. ;)

Vintage-inspiratie

Op mijn blog vind je veel vintage. Maar dan ook heel veel vintage, waarmee ik je graag de kringloop wil laten ontdekken. Een bezoekje is niet alleen leuk, het is ook goed voor het milieu en je portemonnee! Dat is dus een win-win-winsituatie. Laat je op This is Joan inspireren door Vintage in huis of bekijk handige tips om pareltjes in de kringloop te vinden.

Veel leesplezier!

Liefs,

Lysanne